Pleť môžete zdokonaliť a rozžiariť aj bez použitia make-upu. Stačí použiť BB krém, ktorý pleť rozžiari, a špeciálne očný krém, ktorý pomocou pigmentov a špeciálnych svetlo odrážajúcich čiastočiek vie zamaskovať vrásky a kruhy pod očami. Takéto krémy navyše väčšinou pleť aj vyhladzujú, takže sa svetlo oveľa lepšie odráža a pleť na pohľad vyzerá mladšie a svieža.pixabay.com
StoryEditor

Za menej ako 15 eur efektívny krém na tvár nenájdete

05.12.2018, 12:00
Krása a móda
Majú krémy za 3 eurá rovnaké účinky ako tie za 300 eur? Tri dermatologičky popisujú situáciu bez príkras.

Doktorky Natalia Jiménez, Rita Rodrigues a Elía Roo poskytli denníku ABC rozhovor, z ktorého pre vás vyberáme to najzaujímavejšie. Pre sporovlivé povahy však nemáme dobrú správu. Vyzerá to tak, že keď si chceme na tvár nanášať kvalitné krémy, na lacné výrobky zo supermarketov môžeme rovno zabudnúť.

Prečo je potrebná hydratácia pleti?

Väčšina hydratačných krémov majú za cieľ zlepšiť vrchnú časť pokožky a len málo produktov sa dostane hlbšie.  No dnes sa vie, že kvalitná hydratácia povrchovej časti má benefity aj pre vnútornú časť, zlepšuje produkciu kolagénu, zabraňuje strate vody a účinkuje aj proti starnutiu.

 

Od kedy by sme mali používať krém?

Používanie krémov nie je otázkou veku, ale skôr stavu pleti, teda či je mastná, suchá, podráždená, aknózna. V prípade žien to takmer vždy ide ruka v ruke v hormonálnymi zmenami. Vo všeobecnosti má pleť vekom tendenciu vysúšať sa a potrebuje oveľa väčšiu porciu hydratácie, zatiaľ čo mladí ľudia majú textúru pleti ľahučkú.

 

A čo chlapi? Oni nepotrebujú špecifické výrobky?

Všetko je otázka reklamy, marketingu a atraktívnych obalov na krémy.  Okrem toho, muži nemajú radi krémy, ktoré zanechávajú mastný film či sa po nich tvár leskne. Ich pleť má totiž viac mazových žliaz a preto produkuje aj viac mazu,.

 

Čo by sme mali hľadať v zložení krémov?

Hydratačné krémy a tie proti vráskam by ste nemali vyberať podľa pekného obalu alebo pôsobivej reklamy. Najlepšie je začítať sa do etikety. Hľadajte vitamín C ako antioxidant  v dennom kréme na neutralizáciu škôd, ktoré narobí znečistené ovzdušie, ďalej kyselinu retinovú – vždy na noc, aby ste potlačili prvé príznaky starnutia. Ráno či večer kyselina glykolovú, ktorá odstraňuje mŕtve bunky a vyhládza pleť. A tiež pátrajte po ochrannom faktore 50 na boj proti slnečnému žiareniu.

 

Čomu sa máme vyhnúť?

Kozmetické výrobky obsahujú obrovské množstvo potrebnej chémie. Väčšinu alergií však spôsobujú konzervanty a vône. Najrizikovejšie konzervanty sú Kathon CG, Quanterniun 15, Germall 1150 alebo Euxyl K400.

 

Čo robíme zle?

Keď si nanášate kozmetiku na inú časť tela, ako je určená, napríklad krém na tvár do okolia očí. Alebo keď produkty necháte na priamom slnku či vo veľkom teple. A keď si ich nanášate bez toho, aby ste si predtým umyli ruky.  Taktiež netreba nanášať viac krémov na rovnakú časť bez toho, aby ste odstránili predošlú vrstvu.

 

Je cena dôležitá?

Všetko záleží na zložení jednotlivých výrobkov. Používajte len také, ktoré majú jasne a zrozumiteľne uverejnenú etiketu, ktorá obsahuje všetky potrebné informácie a európsku pečiatku. To najdôležitejšie je, aby krém prešiel všetkými bezpečnostnými testami a aby obsahoval efektívnu koncentráciu uvedených látok. Nemyslím si, že za menej ako 15 eur by na trhu bol nejaký výrobok, ktorý by toto všetko spĺňal.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 02:18