pexels.com
StoryEditor

Pigmentové škvrny – vybieľte ich raz a navždy!

11.12.2017, 09:35
Krása a móda
Problém, ktorý špatí tváre mnohých z nás. Čo s nimi robiť? Zmieriť sa či bojovať? Poradia vám tri významné dermatologičky.

​Čím ďalej tým viac žien má na tvári nepekné pigmentácie, ktoré žiaľ, opticky pridávajú roky, pretože evokujú starecké škvrny. Či chceme alebo nie, jednoliata hladká pleť je symbol mladosti. Aby sme sa pigmentových škvŕn zbavili, alebo ich aspoň zmiernili, treba pochopiť prečo sa nám tvoria no a potom im predchádzať. Pretože, keď už sa vytvorí, boj s ňou je neľahký. Ale nie zbytočný! Práve nadchádzajúce zimné obdobie je ideálny čas poriešiť to, čo sa nám počas leta na tvári “vyfarbilo”.

slavomira feix online slavomíra feix

Ako môžeme tvorbe pigmentových škvŕn predchádzať?

 Žena by nemala tvár nikdy vystavovať priamemu slnku. Ak ste náchylná na ich tvorbu, mali by ste toto pravidlo dodržiavať vždy. Ak sa to už raz sa to stalo, napríklad počas tehotenstva, alebo zmenou antikoncepcie ,  to znamená, že môže to byť aj inokedy , aj pri malom výkyve hormónov.  Keďže každá žena prechádza hormonálnym cyklom, vždy je riziko vytvorenia škvŕn na slnku. Teda naozaj slnečná protekcia UV faktorom v kréme, make-upe je alfa a omega. Nikdy nie priame slnenie tváre, krku, dekoltu je základné pravidlo pre človeka, ktorý má škvrny.  

 Čo podľa vás na fľaky zaberá najlepšie? Je to kozmetika, ošetrenie, alebo kombinácia?

Celosvetovo sa odporúča na terapiu pigmentových fľakov trojkombinácia TRIAS – to znamená bieliace krémy (tie na predpis sú oveľa účinnejšie než bežne dostupné), chemický peeling a IPL , tak aby sa zasiahli všetky vrstvy kože, kde sa zmnožený pigment nachádza. Z ostatních zákrokov odporúčam aj kryopeeling, mikrodermabráziu a frakčný laser.

 Estetické ambulancie sľubujú úplne zbavenie sa fľakov. Je to reálne?

Keďže koža je aktívny orgán a pracuje reparatívne sám, sčasti sa dá získaným pigmentovým škvrnám pomôct k vyblednutiu , prípadne sa ich aj celkom zbaviť. Najdôležitejšie však je pre dermatológa zistiť pôvod, nájsť príčinu , ktorá to spôsobila a tú ako prvú odstrániť. Potom už nastupuje symptomatická liečba odstraňovania fľakov, ktoré už máme. Skrátka zastaviť ďaľší vznik a vyčistiť to, čo už je. Ak sa nerieši příčina, je to začarovaný kruh… 

MUDr. Hudáková MUDr. Hudáková

​​MUDr. Tatiana Hudáková

Prečo vznikajú pigmentové škvrny?

Pigmentové škvrny vznikajú zmnožením kožného pigmentu melanínu , ktorého úloha je chrániť kožu. Objavujú sa najmä na slnku vystavených lokalitách ako je tvár, chrbty rúk, dekolt i chrbát. Najmä vo vyššom veku sú pomerne prirodzenou súčasťou starnutia kože. Príčina vzniku pigmentových škvŕn je rôzna. Môže to byť najčastejšie nadmerné slnenie kože. Pigmentová škvrna môže signalizovať vnútornú poruchu ako je napríklad hormonálna porucha, poznáme aj pigmentové škvrny u tehotných žien, ktoré môžu samé vymiznúť po pôrode. K vzniku môže viesť užívanie liekov, najčastejšie antibiotík, antimykotík, hormonálnej antikoncepcie, prípravky na prírodnej báze. Pigmentácie môžu vzniknúť kombináciou slnečného žiarenia s parfumami, spôsobené obsahom éterických olejov. 

Ako prebiehajú zákroky odstraňujúce hyperpigmentácie? Sú bolestivé?

Zákroky sa vykonávajú ambulantne, po ošetrení sa väčšinou môžete zaradiť do bežného života a je potrebné podstúpiť viacero sedení. Náročnejší je frakčný laser, kde liečba trvá v domácom prostredí do cca 7 dní. Ošetrenia sú minimálne bolestivé, pri niektorých môžeme použiť lokálny anestetický krém, ktorý pokožku znecitlivie. 

Funguje na pigmentové škvrny bežne dostupná kozmetika z drogérie?

Existujú prípravky s obsahom bieliacich zložiek ako je kyselina salicylová, azelaová, citrónová či iné, ktoré môžu mať nápomocný efekt pri odstraňovaní pigmentových škvŕn. Väčšinou je lepšie kombinovať s invazívnejším zákrokom na lekárskom pracovisku , kde vieme dosiahnuť uspokojivejšie výsledky.

Lucia Podhorová Lucia Podhorová

​​MUDr. Lucia Podhorová

Ako sa vieme škvŕn s pomocou dermatológa zbaviť? Aké zákroky, ošetrenia odporúčate?

Jednou z možností je chemický peeling s kyselinou trichlóroctovou (TCA), ktorá preniká do hlbokých vrstiev dermy a odstraňuje lokálny defekt. Ak sa jedná o škvrnu menšieho rozsahu, existujú peelingy ktoré sa aplikujú len lokálne na škvrnu. Intenzívne olupovanie pokožky nastáva na 3. deň po zákroku a trvá približne 3 dni. Potrebný počet sedení určí lekár. Pri niektorých typoch hyperpigmentácií dosahujeme vynikajúce výsledky s alexandritovým laserom. Laserový lúč zasiahne cielene tmavý pigment. Výsledkom je postupé vyblednutie škvrny po viacerých sedeniach. Počas hojenia je ošetrené miesto mierne začervenané. Veľmi účinnou metódou na zosvetlenie pigmentových škvŕn a farebné zjednotenie pokožky je depigmentačná mezoterapia. Je vynikajúcim doplnkom už spomínaných metód, ale je možné ju použiť aj v monoterapii. Mezoterapia je metóda, pri ktorej injekčne aplikujeme účinný roztok do pokožky viacnásobnými vpichmi tenkou ihlou. Roztok obsahuje látky s depigmentačným účinkom, ktoré redukujú syntézu melanínu. Zákrok nie je jedorazový, ide o sériu viacerých ošetrení v týždňových intervaloch.

Mávajú ich aj muži?

Aj napriek tomu, že ženské pohlavné hormóny sú jedným z rizikových faktorov vzniku hyperpigmentácií, nie je zriedkavý ich výskyt ani u mužov.

Najčastejšie sa vyskytujú u tmavších fototypov, kde pokožka reaguje vznikom nežiadúcej pigmentovej škvrny aj na bežné poranenie, škrabnutie alebo zápal. Vtedy hovoríme o vzniku post-traumatických alebo post-inflamačných pigmentácií. Sú časté u pacientov s akné.

Dá sa ich raz a navždy zbaviť? 

Čo sa týka terapie, vždy volíme individuálny prístup vzhľadom k príčine vzniku, typu a hĺbke pigmentovej škrvny. Preto je pred začatím terapie nutná konzultácia s dermatológom. Želaný výsledok často dosiahneme len kombináciou viacerých metód. Ideálna je liečba na jeseň a v zime.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:28