shutterstock.com
StoryEditor

Na návšteve u Jej Veličenstva. Tieto miesta treba určite vidieť

18.06.2019, 12:50
Kráľovská rodina
Dať si čaj, aký pije britská kráľovná, pozrieť si jej sídla a nahliadnuť do jej galérií – to všetko môžete zažiť cez víkend v Londýne.

S panovníčkou Alžbetou II. si mnohí spájajú najmä Buckinghamský palác. Vznešené sídlo z 18. storočia uprostred Londýna je obklopené záhradami a Parkom sv. Jakuba a Green Parkom. Ale stopy po kráľovskej rodine nájdeme takmer na každom rohu. Veď aj labute, ktoré budete kŕmiť v Parku sv. Jakuba sú kráľovnej. Rovnako, ako všetky labute v Británii. Patrí jej aj niekoľko galérií, do ktorých sa turisti dostanú zadarmo.

Dá sa navštíviť aj Buckinghamský palác. Dokopy 19 reprezentačných miestností môžete navštíviť počas mesiacov august a september, pretože kráľovná má vtedy dovolenku a je v Škótsku. Počas zvyšku roka môžete zavítať aspoň do Kráľovskej galérie pri paláci, alebo do koniarní. Uvidíte tam kone, aj vznešené koče z korunovácií, alebo zo svadieb.

Nenechajte si ujsť striedanie stráží v červených kabátoch, s čiernymi čapicami z medvedej kože. Veľká ceremónia sa koná v letných mesiacoch vždy o pol dvanástej pred obedom.

Za kráľovskou svadbou

Z Buckinghamského paláca sa vyberte k Temži. Počas prechádzky po triede The Mall môžete vidieť Clarence House, oficiálne sídlo princa Williama a jeho manželky Kate. Hneď vedľa je Palác sv. Jakuba, sídlo princa Charlesa. Príjemnejšia je ale cesta Parkom sv. Jakuba.

Neďaleko rieky narazíte na Westministerské opátstvo. Tam si pred pár rokmi bral princ William za  manželku Kate. Opátstvo však toho zažilo viac. Od roku 1065, keď bolo vysvätené, sa tu konalo množstvo kráľovských svadieb, korunovácií, ale aj pohrebov. Vedľa šľachticov sú tu pochovaní aj významní Briti, ako napríklad Isaac Newton, alebo Charles Dickens.

Hneď oproti opátstvu nájdete Westministerský palác – teda budovu parlamentu, ktorý Alžbeta II. navštevuje aspoň raz za rok. Budova parlamentu a symbol Londýna – Big Ben, síce vyzerá starobylo, ale obe pochádzajú z 19. storočia. Parlament totiž v roku 1834 vyhorel.

shutterstock.com

​Pozdĺž rieky sa dostanete k Toweru. K bývalému sídlu anglických kráľov sú to asi tri kilometre. Ako kráľovská pevnosť slúžil Tower od 11. storočia. Jeho základy však položili ešte Rimania. Dnes je to múzeum, v ktorom môžete nájsť brnenia, staré zbrane, ale najmä korunovačné klenoty. Všetko strážia Yeoman Waders: slávni strážcovia v tradičných červených uniformách.

Počas cesty k Toweru a neďalekému Tower Bridge sa zastavte v Katedrále sv. Pavla. Práve tam si kedysi princezná Diana brala princa Charlesa. Svadba v katedrále zo 17. storočia, z ktorej strechy je prekrásny pohľad na Londýn – teda ak zvládnete vyšliapať stovky schodov, však rodičom princov Williama a Harryho šťastie nepriniesla.

Na princeznú Dianu, ktorá bola ikonou 90. rokov si môžete zaspomínať v Hyde Parku, kde má pamätník v podobe fontány. V parku sa nachádza aj Kensingtonský palác, ktorý bol jej rezidenciou. Dnes sa do neho môžete pozrieť za približne 15 eur a na internete si lístok kúpite ešte lacnejšie.

V zemi luxusu

Na princeznú Dianu si môžete zaspomínať aj v obchodnom dome Harrods. Určite sa zájdite pozrieť, kde nakupujú bohatí a šľachtici. Celá štvrť Knightsbridge a jej okolie sú plné luxusných obchodov. Je tam aj reštaurácia Bluebird, ktorú si obľúbili William s Kate. Neďaleko je aj bar Eighty-Six, kam Kate chodila ešte ako slobodná.

HARRODS shutterstock.com

​Pri námestí Piccadilly Circus je obchodná pasáž Burlington Arcade, kde dámy z kráľovskej rodiny rady nakupujú. V neďalekej Carnaby Street sa určite zastavte v kúzelnom čokoládovom kráľovstve Choccywoccydoodah. A ak si budete chcieť dať čaj o piatej, vyberte sa do East India Tea Company na Conduit Street. Práve čaj od tejto spoločnosti má vraj v obľube samotná kráľovná.

Hrad na víkend

Niektoré víkendy trávi Alžbeta II. na hrade Windsor. Nachádza sa kúsok od Londýna. Dostanete sa tam ľahko aj vlakom. Bol vybudovaný už v 11. storočí a je najdlhšie obývaným hradom v Anglicku. Keď je kráľovná prítomná, veje nad ním jej štandarda a prebieha pravidelné striedanie stráží. Pre turistov sa ani vtedy hrad neuzavrie. Vstupné je okolo 15 eur, pre seniorov a rodiny majú zľavu. Nenechajte si ujsť kaplnku sv. Juraja zo 14. storočia, Múzeum bábik a bohato zdobené štátne apartmány. Windsor patrí k najrozsiahlejším hradom na ostrovoch a aj samotné mestečko je krásne, takže počítajte s celodennou návštevou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:50