TASR
StoryEditor

Svojho miesta na tróne sa kvôli Williamovi nevzdá. Princ Charles má v pláne stať sa kráľom

26.09.2021, 23:30
Kráľovská rodina
Aj keď si mnohí mysleli, že to bude práve William, faktom je, že kráľom sa stane jeho otec, princ Charles.

Kráľovná Alžbeta nedávno oslávila 95 rokov. Vďaka vysokému veku, ale aj faktu, že na trón nastúpila ako 25-ročná po smrti svojho otca, je momentálne najdlhšie vládnucou panovníčkou na svete. Napriek vysokému veku sa pýši skvelým zdravotným stavom a kondíciou, ktorú na nej nepochybne badať. Alžbeta je na všetkých oficiálnych udalostiach nielenže vysmiata, ale aj aktívna. Nie je to tak dávno, čo ju dokonca paparazzi prichytili šoférovať vlastné auto 

V Británii však už pochopiteľne prebiehajú debaty o tom, kto sa stane jej nástupcom a ďalším kráľom. Len nedávno totiž médiami obehla informácia o tom, že budúcim kráľom sa má stať práve William. Údajne je to nielen Charlesovým vysokým vekom (tohto roku oslávi 73 rokov), ale aj jeho neobľúbenosťou po tom, čo sa rozišiel s princeznou Dianou. Najnovšie informácie z Buckinghamského paláca však dokazujú práve opak. 

Podľa nich sa princ Charles bude držať protokolu. Ten káže, že automaticky po smrti svojej matky, sa stane kráľom. Toto rozhodnutie zmeniť nemôže on, ani britská monarchia. Jediný, kto do toho môže zasiahnuť, je samotná vláda, tá to však v úmysle nemá. Samozrejme tak, ako každý vládca, aj Charles môže mať možnosť abdikovať, čím sa stane kráľom jeho najstarší syn, William. Pravdou však je, že ani ten sa o úlohu kráľa príliš netrhá, práve naopak. Momentálne sa chce sústrediť na svoju rodinu a podľa zdroja z blízkeho okolia kráľovskej rodiny, nemá žiaden úmysel predbehnúť svojho otca. 

,,Prvoradé sú preňho potreby jeho vlastných detí, až tak ľudu,'' uvádza zdroj pre Reader's Digest.

Napriek tomu sa predpokladá, že hoc sa síce Charles pripravuje na plnenie kráľovských povinností už od útleho veku, značnú časť úloh začne preberať už teraz, tak, ako kedysi kráľovná Alžbeta od svojho otca. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 07:47