profimedia
StoryEditor

Dar, na ktorý nikdy nezabudla. Princezná Diana ostala po návšteve Slovenska očarená

25.08.2021, 17:00
Kráľovská rodina
Bola neprehliadnuteľná a charizmatická - tak, ako väčšinu svojho času. Aj tak ľudia opísali princeznú Dianu, ktorá v roku 1991 na pár hodín navštívila aj Slovensko.

Písal sa 8.máj 1991, keď sa hlavné mesto dočkalo výnimočnej návštevy. Na pozvanie vtedajšieho prezidenta Československa, Václava Havla, do Bratislavy pricestovala Diana spolu so svojím manželom, princom Charlesom. Nezaobišlo sa to bez významnej úlohy, ktorou bola práve obľúbená princezná poverená. Ako známa osobnosť, ktorá má blízko k charite, totitž otvárala nové oddelenie mestskej knižnice, konkrétne Oddelenie pre slabozrakých a nevidiacich.

Novým oddelením ju sprevádzal riaditeľ Únie slabozrakých a nevidiacich, Branislav Mamojka. Ten si na čas s princeznou Dianou po dlhých rokoch zaspomínal pre denník Nový čas, kde priznal, že tento zážitok v ňom do dnešného dňa zanechal silný dojem. Na rozdiel od iných známych osobností, mala totiž Diana prehľad o tom, kde charitatívne pôsobila - a nejednalo sa len tak o nejakú povrchnú pomoc. Platilo to aj v tomto prípade. 

,,Bol som veľmi milo prekvapený. Vedela veľmi veľa o problematike nevidiacich, Braillovom písme, reliéfnych obrázkoch či priestorovej orientácii,'' spomenul si na váženú návštevu Branislav. Dianu sprevádzal približne polhodinu a nielen on z nej mal pocit, že je skutočne harmonickou, vyrovnanou osobou. ,,Pôsobila veľmi uvoľnene,'' priznala aj manželka vtedajšieho veľvyslanca a zdá sa, že Diane táto návšteva rozhodne nebola ľahostajná. Na Slovensko totiž priniesla výnimočný dar - a to elektronickú čítaciu lupu, ktorá nebola v tom čase na Slovensku - a už vôbec ju nebolo ľahké zohnať. To, aký darček dostane na Slovensku, však nečakala.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:50