youtube
StoryEditor

Muži po nej túžili, ženy jej závideli to, ako vyzerá. Táto princezná bola symbolom krásy

10.06.2021, 20:20
Kráľovská rodina
Podľa historických dokumentov dokonca 13 mladých mužov spáchalo samovraždu, len preto, že ich odmietla...

Žila na prelome 19. a 20.storočia a vo svojom okolí bola považovaná za najkrajšiu ženu. Perzská princezná Qajar, ktorá sa celým menom oficiálne volala Zahra Khanon Tadj es-Saltaneh, bola dcérou samotného kráľa. Už od útleho detstva tak mala pozornosti, koľko sa jej zachcelo - no ak si myslíte, že sa jednalo o rozmaznanú paničku, ste na omyle. 

Celý svoj život sa zaoberala feminizmom a predsadzovala témy, ktoré boli najmä v iránskej kultúre obrovským tabu. Trvala napríklad na tom, aby sa mohla žena slobodne rozhodnúť, či chce mať dieťa. Od roku 1910 bola súčasťou spolku, ktorý sa zaoberal presadzovaním ženských práv a istý čas ho dokonca aj riadila. Zo svojho vysokého postavenia si to mohla síce dovoliť, no napriek tomu to bolo škandalózne. Do dnešného dňa sú totiž práva pre ženy v Iráne a okolí oproti mužskému pohlaviu stále výrazne menšie. 

Princezná bola však považovaná za symbol krásy. V Perzii bola práve ona vyobrazením toho, ako by mala žena vyzerať - a to napriek dnes už netypickému výzoru. Aj keď jej časom pribudli menšie fúzy nad hornou perou, nič neodradilo mužov od toho, aby po nej túžili. Svoje áno povedala už ako 13-ročná, kedy sa vydala, no o pár rokov sa stala jednou z prvých žien, ktoré oficiálne podstúpili rozvodové konanie. Z manželstva mala štyri deti.

Nápadníci sa za ňou išli potrhať. Podľa historických dokumentov 13 z nich dokonca spáchalo samovraždu, nakoľko ich princezná Qajar odmietla. Prívlastkom symbol krásy je uvádzaná v Iráne do dnešného dňa.

Fotky, ako princezná vyzerala, nájdete v galérii:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 08:08