profimedia
StoryEditor

Najkrajšie gesto pre kráľovnú Alžbetu. List, ktorý dostala od 6-ročného chlapčeka, vás chytí za srdce

19.04.2021, 15:25
Kráľovská rodina
Celá Británia na čele s kráľovnou oplakáva stratu vojvodu z Edinburghu. Ku kondolenciám sa pripojil aj malý chlapček.

9.apríla 2021 zasiahla Britániu síce nie príliš prekvapivá, no stále mimoriadne smutná správa. Manžel kráľovnej Alžbety, princ Philip, ktorý stál po jej boku viac než 73 rokov, odišiel z tohto sveta. Kráľovský dvor a samotná panovníčka sa tak zahalili do štátneho smútku. 

,,Jej veličenstvo kráľovná s hlbokým zármutkom oznamuje smrť jej milovaného manžela, jeho kráľovskej výsosti princa Philipa, vojvodu z Edinburghu. Jeho veličenstvo zomrelo v pokoji dnes ráno na hrade Windsor. Ďalšie oznámenia budú zverejnené v pravý čas. Kráľovská rodina sa pridáva k ľuďom z celé sveta a oplakáva svoju stratu,“ znela oficiálna správa z Buckinghamského paláca. 

Rovnaké stanovisko použili všetci členovia kráľovskej rodiny, vrátane Williama a Kate či princa Charlesa. Smútok vyjadrili na stránke svojej organizácie aj Meghan a Harry, ktorí dodali, že princ Philip bude v ich životoch neskutočne chýbať.  O čosi úprimnejšie vyznanie zverejnil nakoniec samotný princ Charles. ,,Chcel som predovšetkým povedať, že môj otec strávil posledných 70 rokov najpozoruhodnejšou a najobetavejšou službou kráľovnej, mojej rodine a krajine a tiež domovu,“ uviedol Charles deň po smrti Philipa. ,,Môj milovaný ocko bol špeciálnou osobnosťou,'' oslovil ho ďalej s tým, že mu neskutočne chýba.

Celá Británia čakala na to, ako bude kráľovský pohreb vyzerať. Vojvoda z Edinburghu totiž apeloval na to, aby sa nejednalo o žiaden honosný obrad, ale o skromnú, malú udalosť, ktorej by sa mali zúčastniť najmä tí najbližší. Tak sa aj skutočne stalo a v sobotu - na ôsmy deň po jeho smrti, sa konala skromná zádušná omša spolu s obradom. Zúčastnili sa jej všetci pokrvní členovia kráľovskej rodiny - dokonca aj princ Harry, ktorý kvôli tejto udalosti špeciálne priletel do Spojeného kráľovstva. V Kalifornii zatiaľ nechal manželku Meghan Markle, ktorá je vo vysokom štádiu tehotenstva s tým, že momentálne chce byť oporou svojej babičke, ale aj svojmu otcovi. Sám Harry mal s Philipom veľmi dobrý vzťah.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 04:48