profimedia
StoryEditor

Zbavila ho dôležitých titulov. Syn kráľovnej Alžbety je obvinený zo sexuálneho zneužívania

15.01.2022, 11:00
Kráľovská rodina
Britského princa Andrewa zbavila jeho matka kráľovná Alžbeta II. vojenskej príslušnosti a všetkých úloh vojvodu. Príčinou je pokračovanie súdneho procesu v súvislosti s jeho obvinením zo sexuálneho zneužívania neplnoletého dievčaťa.

Viac než sto veteránov kráľovského námorníctva, letectva a armády, vyzvalo v liste pre kráľovnú Alžbetu II. k tomu, aby zbavila svojho druhého syna všetkých titulov a hodností v ozbrojených silách. Taktiež musel princ Andrew odovzdať oficiálne úlohy vojvodu iným členom kráľovskej rodiny „Vojvoda z Yorku zaostal za najvyššími vojenskými štandardmi bezúhonnosti a čestného správania. Taktiež znehodnotil služby, s ktorými je spájaný,“ uvádza sa v oficiálnom liste. So súhlasom kráľovnej jej syn musel vrátiť vojenské príslušnosti, zároveň už nebude mať možnosť na kráľovskú ochranu a sponzorstvo. Príčinou je jeho obvinenie zo sexuálneho zneužívania neplnoletej, ktoré vyšlo na povrch v roku 2019. V pokračovaní súdneho procesu súvisiaceho so spomínanou kauzou sa bude obhajovať už ako súkromná osoba.

Obvinenia popiera

Pred viac než dvomi rokmi vyšlo najavo šokujúce tajomstvo, že sa vojvoda z Yorku priatelil s obchodníkom Jeffrey Epsteinom, ktorý bol obvinený zo zneužitia stoviek žien. Maloletým dievčatám nútil peniaze za masáže, ktoré sa však neskôr zvrtli a skončili znásilnením. Tento bohatý muž ich mal v moci ,nakoľko ovládal políciu, súdy a stretával sa s bývalými prezidentmi. Nevinným dievčatám sa vyhrážal, že ak budú plniť jeho rozkazy, dosiahnu to, o čom snívali. Jeden z týchto rozkazov, konkrétne pre Virginiu Giuffre, bolo stať sa milenkou princa Andrewa. Tá tvrdí, že bola ako 17-ročná niekoľkokrát prinútená k sexu s vojvodom z Yorku, ktorý vedel o tom, že je neplnoletá.

Princ Andrew obvinenia poprel a povedal, že si nepamätá, že by sa s ňou niekedy stretol - a to napriek tomu, že jedným zo súdnych dôkazov je fotografia, na ktorej rukou objíma práve Virginiu Giuffre. Vojvoda z Yorku podal žiadosť o zamietnutie žaloby, ktoré však sudca pred pár dňami zamietol.  

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 12:23