signature restaurant
StoryEditor

Poznáte mangold? Táto zelenina zažíva svoju renesanciu!

08.07.2017, 16:16
Recepty a tipy
Mangold je listová zelenina podobná špenátu, jeho príbuzným je však repa. Na pestovanie nenáročná rastlina má svoju sezónu od júla do neskorej jesene. Napriek tomu, že aktuálne nepatrí ku gastronomickým trhákom, môže sa pochváliť siahodlhým rodokmeňom. Poznali ho už starí Rimania, Gréci a neskôr ho začali pestovať aj v Egypte a v Číne. Novodobá éra špenátu odsunula mangold na dlhšiu dobu do ústrania. Dnes zažíva renesanciu.

Chutné sú stonky aj listy

Vitamínmi nabité tmavozelené listy majú široké využitie. Pripravujú sa napríklad ako špenát, pričom listy mangoldu sú oveľa jemnejšie. Samotné stonky môžu nahradiť špargľu. Vďaka efektnej červenej, žltej či zelenej farbe dokážu jedlo ozvláštniť, ale aj rozžiariť. S krehkými listami s príjemnou orieškovou chuťou sa dá v kuchyni priam čarovať. Zaobchádzajte s nimi však šetrne. Mangold netreba dlho tepelne upravovať, aby nestmavol, nestratil farbu a živiny, ktoré obsahuje. Odporúčam stonky a listy len zblanžírovať. Pár sekúnd povariť vo vriacej vode a rýchlo schladiť v ľadovej vode,“ prízvukuje šéfkuchár Michal Hečko zo Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum. V takejto úprave sa hodia ako príloha k mäsám, najmä hydinovým a k rybe.

michal hečko šefkuchar signature restaurant

Slaný závin s mangoldom

Polievky, omáčky či slané záviny z mangoldu sú nielen chutné, ale aj rýchle na prípravu. Vyskúšajte napríklad jednoduchý osvedčený recept na závin s mangodlom a feta syrom. Krátko poduste listy na olivovom oleji, pridajte soľ, korenie a cesnak. Vychladnutú zmes rozvrstvite na lístkové cesto, posypte feta syrom, zrolujte a upečte. Zabudnite na gramáž a riaďte sa vlastnou chuťou a počtom jedákov. Závin výborne chutí teplý aj studený, teda k stihne vychladnúť skôr, ako ho rodina rozchytá. Dápete sa konzumovať ako samostatne alebo ako príloha k mäsu, spolu so zeleninovým šalátom, poliaty teplou či studenou napríklad syrovou omáčkou.

Najzdravší je surový

Teplá úprava mangoldu je síce chutnejšia, pre zachovanie výživových hodnôt je však najlepšie konzumovať čerstvé listy. Ani tu sa fantázii medze nekladú. Skúste pridať mladé lístky do šalátov alebo smoothies. Okrem toho, že telu doprajete dávku minerálov a vitamínov, urobíte niečo aj pre štíhlu líniu. „Mangold je neuveriteľne chutný a zdravý. Pre svoju nízku energetickú hodnotu je zaujímavým doplnkom redukčných diet,“ vyzdvihuje prednosti mangoldu šéfkuchár. A ako dodáva: „Najlepšie je ho pripravovať čerstvý, pokiaľ je šťavnatý. Žiadne dlhé skladovanie v chladničke.“

 

Zubáč pošírovaný v bylinkovom masle, mangold a stratené vajce

zubac s mangoldom signature restaurant

Pošírovaný zubáč

Suroviny:

  • 200 g filety zubáča
  • 250 g masla
  • 10 g čerstvého tymiánu
  • 1 hlavičku cesnaku
  • 5 g rozmarínu
  • Soľ
  • Kôra z jedného citrónu

Postup:

Maslo roztopíme na panvici, nie však rýchlo, aby nezhorelo. Do panvice vložíme všetky ingrediencie okrem zubáča a necháme lúhovať aspoň 20 minút. Nakoniec ponoríme rybu a pomaly pošírujeme približne 10 minút.

 

Mangold

 

Suroviny:

  • 1 hrsť mangoldu
  • 1 strúčik cesnaku
  • Šťava z ½ citróna
  • Soľ
  • Čierne korenie

Postup:

Na rozpálenej panvici rýchlo zarestujeme mangold (približne 30 sekúnd), pridáme cesnak, dochutíme citrónom, soľou a korením.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:37