Evita magazín
StoryEditor

Špenátový quiche. Vynikajúci francúzsky koláč

07.12.2016, 15:00
Recepty a tipy
Keď raz ochutnáte tento slaný koláč, budete ho chcieť pripravovať stále. Jednoduchý recept, ľahká príprava a môžete ho robiť na sto spôsobov, rovnako ako cestoviny. Máte chuť na brokolicový quiche alebo šampiňónový s kukuricou, olivami alebo tento obľúbený špenátový? Pretože pridať môžete naozaj čokoľvek. Napríklad aj kuracie mäso. A večera je hotová. Podávajte ho ešte teplý.

RECEPT
Korpus
175 g špaldovej múky
100 g studeného masla (môžete použiť ghee maslo)
1 žĺtok
štipka soli
4 lyžičky studenej vody

Plnka
250 g čerstvých špenátových listov
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
100 g eidamu nebo syru gouda
3 vajíčka
250 g kyslej smotany (jogurtu, smotany na šľahanie)
125 g mozzarely
soľ
čierne korenie

POSTUP
Do misky pridáme múku, soľ, roztopené maslo, žĺtok a na záver trochu vody. Vymiesime cesto rukami tak, aby bolo vláčne. Vyvaľkáme ho na doske a pridáme do vopred vymastenej okrúhlej formy. Cesto popritláčame prstami, aj po okrajoch a poprepichujeme ho vidličkou a odložíme na 10 minút do chladničky.
Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Ak si chceme byť istí, aby sa nám cesto v trúbe nenafúklo, položíme navrch korpusu papier na pečenie a dáme naň šošovicu, fazuľu ako záťaž. Pečieme 15 minút, potom odstránime papier so šošovicou a dáme ho piecť ešte na 5-10 minút, nech má zlatisté okraje.

Medzitým si opražíme na panvici cibuľku, cesnak. Sparíme horúcou vodou špenátové listy, ktoré po vychladnutí dobre vyžmýkame a pridáme na panvicu. Krátko podusíme.

Vedľa v miske si vajíčka vymiešame s kyslou smotanou a pridáme nastrúhaný syr eidam. Vychladnutý špenát potom pridáme do tejto zmesi a poriadne ju premiešame. Môžeme ešte okoreniť, osoliť. 

Zmes potom nalejeme navrch korpusu a dáme piecť na 25 minút. Potom môžeme pridať nastrúhanú mozzarelu a dáme piecť ešte na 10 minút. Koláčik necháme vychladnúť, avšak najlepšie chutí teplý a chrumkavý. Podávame so šalátom, k polievkam alebo len tak samotný.

Dobrú chuť!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 12:13