Zdroj: pixabay.com

Tohtoročné tekvice budú jedny z najlepších, pochvaľujú si úrodu pestovatelia

ČTK 29.09.2016, 11:08 Jedlo
69 Tlač
Ako jednu z najlepších sezón z posledných rokov hodnotia súčasný rok pestovatelia tekvíc. Zatiaľ čo napríklad vlani a predvlani situáciu komplikovalo sucho, teraz boli podmienky takmer ideálne. Skonštatovala Jaroslava Pipková z Havlíčkůva Brodu, ktorá na farme so svojím manželom Jánom pestuje desiatky tisíc tekvíc.

V sobotu opäť usporiadali na svojom statku tradičné otvorenie tekvicového sveta, ktorého sa zúčastnili stovky návštevníkov.

Podľa Pipkovej každoročne povedomie verejnosti o tekviciach vzrastá. "Ľudia už sa vyznajú, často prichádzajú s konkrétnou predstavou, aký druh a na čo tekvice presne potrebujú" uviedla pre lidovky.cz.

Tekvicu možno využívať ako ozdobu, ale zároveň je to tiež potravina. "Dajú sa z nej pripravovať pokrmy na sladko, slano i kyslo. Môžeme ju používať ako prílohu, robiť z nej polievku alebo koláče, "uviedla Pipková. Dodala, že záujemcom v sobotu ponúkali rôzne recepty.

Manželia Pipkoví pestujú desiatky druhov tekvíc. Najväčší záujem je však o tie, z ktorých si ľudia vyrábajú masky na halloween alebo o druh, z ktorého sa varí známa polievka hokaido. "Snažíme sa každý rok získať nejaké novinky. Ale v najväčšej miere pestujeme druhy, o ktoré majú ľudia najväčší záujem, "povedali.

Pipkovci zdedili statok po prarodičoch. Tekvice pestujú ôsmy rok. "Nechali sme sa inšpirovať v zahraničí. Tekvice sú tam ďaleko populárnejšie ako na Slovensku, či v Čechách, tu všetci poznali len tekvicový kompót, "uviedol pán Pipka.

6 delikátnych tekvicových receptov nájdete aj v novom októbrovom čísle. Nechajte sa inšpirovať Evita magazínom a pripravte si tieto dobroty :)

Dobrú chuť!

Zdroj: Evita magazín

Horúce novinky

Nechajte si posielať emailom prehľad horúcich noviniek, nových trendov a chutných receptov.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.