pixabay.com
StoryEditor

3 zdravé benefity horkej čokolády

13.09.2016, 17:00
Recepty a tipy
Hoci to znie až príliš dobre, na to aby to bola naozaj pravda, ale tmavá čokoláda môže byť pre nás skutočne zdravá! Keď ju samozrejme konzumujeme s mierou, táto lahodná pochúťka má silné zdraviu prospešné účinky. Nižšie sú uvedené tri hlavné dôvody, prečo sa jej bez výčitiek môžeme oddať.

1. Pomáha pri prevencii vzniku srdcových ochorení
Ako čaj, tak aj tmavá čokoláda obsahuje flavonoidy, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Flavonoidy chránia bunky pred škodlivými molekulami nazývanými voľné radikály, ktoré sú produkované, keď telo rozkladá jedlo, alebo je vystavené slnečnému svetlu alebo fajčeniu. Voľné radikály môžu bunky poškodzovať, a vtedy môže dôjsť k ochoreniu srdca. Flavonoidy môžu tiež znižovať krvný tlak a redukujú LDL cholesterol (to znamená, že zlý cholesterol) znižujú až o 10%.

2. Zlepšuje náladu
Tmavá čokoláda stimuluje produkciu endorfínov, chemických látok v mozgu, ktoré prinášajú pocit radosti. Tiež obsahuje serotonín, ktorý pôsobí ako antidepresívum.

3. Chráni pokožku
Nemeckí vedci zistili, že flavonoidy v tmavej čokoláde absorbujú UV svetlo, chránia a zvyšujú prietok krvi v koži, a zlepšujú hydratáciu pleti a vzhľad pokožky.

Aj keď čokoláda pôsobí na naše telo veľmi prospešne, obsahuje aj veľa kalórií. Odborníci preto odporúčajú neprekračovať 85 g čokolády za deň.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 15:41