pixabay.com
StoryEditor

Pripravte si zásoby vitamínov na zimu. Najšetrnejšie je sušenie

12.09.2016, 10:00
Recepty a tipy
Zaváranie, sušenie, nakladanie a zamrazovanie sú najlepšie spôsoby, ako mať zdravé zásoby ovocia a zeleniny celý rok po ruke. Najviac vitamínov si zaistíte ich sušením.

Viete, že sušenie zachováva až 80% vitamínov a neničí minerálne látky a vlákninu? Navyše nevyžaduje cukor ani konzervačné prostriedky. Ideálnym pomocníkom pre túto techniku uchovávania ovocia a zeleniny sú sušičky. A pretože je úspornejšie spracovávať vždy viac surovín naraz, kúpte si tú s väčším počtom sietí a plátov.

Vzhľadom na to, že každá surovina si vyžaduje inú teplotu a dobu sušenia, je vhodnejšie voliť sušičku s termostatom, ktorý umožňuje nastavenie rôznych teplôt. Ďalším praktickým vybavením je časovač, ktorý sušičku po dokončení práce sám vypne. Aby sa suroviny usušili rovnomerne a v rovnaký čas, nakrájajte ich na rovnaké plátky, radí idnes.cz.

Zaváranie si vyžaduje prípravu
Než začnete, nachystajte si potrebné pomôcky. Chýbať by vám nemala odmerka, naberačka na zbieranie peny, naberačka na plnenie, čisté poháre a široký lievik. Na varenie želé, džemov a marmelád sa vám hodí veľký hrniec, ktorý ovocím naplňte maximálne do polovice, aby vám to zbytočne nepretekalo.

Pred zaváraním skontrolujte poháre a viečka, či nie sú prasknuté alebo inak poškodené. Neskôr poháre, viečka aj gumičky dajte na pár minút vyvariť do vody s octom.
 
Zvoliť môžete sterilizáciu vo vode či v pare. Ak sa rozhodnete pre paru, postavte poháre na parák, ktorý patrí do výbavy každého zaváracieho hrnca, alebo dno vyložte napríklad látkovou utierkou a nalejte do nádoby zhruba 2 cm vody. Ak zvolíte vodu, zalejte pohár do štvrtiny až polovice.

Zavárať môžete aj v rúre. Plech na pečenie s pohármi zaliatymi horúcou vodou do výšky 2 cm vložte do spodnej časti predhriatej rúry (elektrická na 95 ° C, plynová na stupeň 1).

Do teplovzdušnej rúry nastavenej na 150 ° C dávajte poháre na suchom plechu, po piatich minútach teplotu znížte na 85 až 90 ° C. Niektoré rúry dokonca disponujú špeciálnym zaváracím programom, rovnako ako existujú aj domáce pekárne, ktoré vedia pripraviť chutnú marmeládu.

Nakoniec poháre naskladajte na vlhkú teplú utierku, nechajte chvíľu vychladnúť a potom obráťte hore dnom a nechajte úplne vychladnúť.

Dajte ich zamraziť
Pred uložením do mrazničky je lepšie rozdeliť ovocie či zeleninu na menšie porcie do nepriedušných, najlepšie mikroténových sáčkov. Šikovným pomocníkom je vakuovačka. Vákuovanie je spôsob uchovávania potravín pomocou odsatia vzduchu, vďaka čomu zostávajú dlhšie čerstvé a sú chránené pred vonkajším prostredím. Navyše vákuovať môžete prakticky všetko, od zeleniny a ovocia až po mäso a ďalšie suroviny, a to bez použitia akýchkoľvek konzervačných látok.

Bylinky môžete zamraziť vo formičkách na ľad, ale nedávajte ich do vody, vhodnejšie je napríklad olivový olej alebo roztopené maslo, tzv. Ghé.

Hitom je kvasenie
Prastarý spôsob konzervácie zeleniny kvasením za pomoci prirodzene vzniknutých baktérií mliečneho kvasenia, takzvaná čalamáda, zažíva obrovský „comeback“, a to nielen pre svoju chuť, ale aj pre blahodarné účinky na zdravie.

Používa sa na šaláty, ale predovšetkým obstojí všade tam, kde inokedy jeme kyslú uhorku alebo kyslú kapustu. "Pretože počas kvasenia zelenina mierne mäkne, odporúčam voliť tvrdšie druhy a najlepšie také, ktoré obsahujú dostatok cukru, vďaka ktorému sa tvorí kyselina mliečna. Ideálne je kapusta, mrkva, cibuľa, červená repa, karfiol, brokolica, kaleráb, reďkovky a samozrejme uhorky, "radí Vendula Svobodová, technologička.

Ako na čalamádu?
Na 1 kg zeleniny si pripravte 15-20 gramov morskej soli, trochu rasce, vhodnú nádobu na kvasenie a niečo na zaťaženie. Pokiaľ nemáte špeciálne kvašáky, hodia sa veľké zaváracie poháre so širokým hrdlom. Zeleninu nakrájajte alebo nastrúhajte najemno (čím jemnejšie, tým rýchlejšie kvasí), premiešajte so soľou a rascou a dôkladne prepracujte rukami, až pustí šťavu.

Potom zeleninu natlačte do pripravenej nádoby a zaťažte ju. Nechajte kvasiť tri až päť dní pri izbovej teplote. Je nevyhnutné, aby bola zelenina po celý čas kvasenia úplne ponorená vo svojej šťave a nedostával sa k nej vzduch. Keď už je v zelenine veľa šťavy, môžete ju preložiť do menších pohárov, dobre uzavrieť a uchovať na chladnom mieste. 

Ďalšie informácie, ktoré sa vám môžu hodiť
Zo želé a džemov zbierajte pri varení penu, ktorá by mohla znížiť trvanlivosť zaváraniny.

Ak pridávate bylinky alebo korenia, myslite na to, že sušené sú intenzívnejšie ako čerstvé, takže dávkujte v primeranom množstve. Čerstvé bylinky sa väčšinou pridávajú až po uvarení, aby sa uchovala ich farba, a predovšetkým chuť.

Na zaváranie používajte poháre, ktoré vám ostali z vlaňajška alebo zo zakúpených potravín. Ušetríte, a navyše je to najjednoduchší spôsob recyklovania.

Trvanlivosť zaváranín je minimálne jeden rok, pridaním byliniek, orieškov alebo korenia sa trvanlivosť skracuje zhruba o šesť mesiacov.

Sirupy nevarte dlho, aby nezhrudkaveli.

Poháre označte etiketou s druhom a rokom zavárania.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:04