pixabay.com
StoryEditor

Učte sa od Talianov. Ako uchovať unikátnu chuť paradajok až do zimy?

23.08.2016, 14:45
Recepty a tipy
Tento rok s paradajkami naložte inak! Vyskúšajte nový spôsob ako zachovať paradajkám farbu, chuť a voňavý nádych, ktorý už len doplníte stredomorskými bylinkami a orientálnou škoricou.

Vytvoríte si tým zásobu na dni, kedy paradajky sú už dávno úplne vyvinuté a kríčky už odviedli svoju húževnatú prácu. Farebné konzervovanie paradajok môže mať aj inú podobu než len pridanie do kečupu, napríklad ako marinované paradajky so škoricou a rozmarínom. Oceníte ich k mäsu, do šalátu, k cestovinám i na pizzu, ako píšu lidovky.cz.

Zavárajte rýchlo

Rýchle a príjemné uchovanie paradajok je výzva. A ak sa vám ich urodilo toľko, že neviete čo s nimi, dajú sa aj úžasne pripraviť na dobu, keď slnko už nedáva paradajkám známu chuť. Pozrime sa k Talianom, paradajky v ich kuchyni hrajú prím a nechajme sa nimi inšpirovať. Môžete totiž paradajky spracovať nielen do obľúbeného kečupu, ale môžete mať aj iné spôsoby ako chuť paradajok zachovať. A nový trend je rýchle zaváranie s udržaním a rozvinutím chuti.

Passata - jemná omáčka, ktorú oceníte pri varení

Pripraviť si doma prepasírovanú zmes z paradajok, teda lepšie povedané omáčku na neskoršie použitie, je ideálnym spracovaním paradajok. Navyše prevarením paradajok totiž cenený lykopén, významný antioxidant, ktorý obsahujú, je ešte účinnejší a tak trochu paradoxne varené paradajky sú zdravšie.

Passata je ideálnym produktom na pridanie do rajských omáčok alebo k iným pokrmom, kde potrebujete mať voňavú paradajkovú šťavu. K príprave passat sa najlepšie hodia odrody Perini a Ramat, pripravujú sa totiž so šupkou, ktorá sa ale pasírovaním odstráni.

Marinovanie a sušenie paradajok

Pre marinovanie a sušenie paradajok sa najlepšie hodia malé cherry paradajky, odporúčajú sa odrody datterini a ciliegine. Pri odrode ciliegine môžete použiť aj ich verziu žltých paradajok. Paradajky môžete nakladať do octu, najlepšie s pridaním cesnaku, kôpru a voňavej bazalky.

Sušené či polosušené paradajky sú už známou cestou ako si ich neskôr vychutnať s väčšou intenzitou a chuťou. Sušením v rúre pri teplote 140 °C najmenej dve hodiny a okorenené čerstvým tymianom a sušeným oreganom a zasypaným cukrom získate ideálnu paradajkovú zmes, ktorú oceníte v šalátoch, na pizzi či u iných pokrmov.

Na pikantnú nôtu

Malé cherry paradajky môžete naložiť aj trochu viac pikantnejšie. Pridajte chilli papričky a doplňte čiernym korením, škoricou a bobkovým listom a restujte na olivovom oleji s pridaním balzamikového octu. Varte však len 6 minút, ostatne ako všetky nakladané paradajky. Na 1 kilo paradajok sa neobávajte použiť 5 chilli papričiek, vyvážená pikantná chuť je zaručená.

Paradajky, škorica a bylinky - marinujte!

Naložené cherry paradajky s bylinami a škoricu sú príkladom, ako možno paradajky uchovať moderným spôsobom. A ak použijete paradajky farebné, získate tým ešte väčší efekt, pretože jednoducho krásne vyzerajú, čo ešte viac vynikne až ich dáte na stôl k mäsu, k cestovinám, na pizzu či do šalátov. Voňavé marinované paradajky so škoricou a rozmarínom vás očaria nielen preto, že sa varia len 5 minút, ale aj svojou pikantnou chuťou cesnaku a byliniek so škoricou.

Marinované paradajky so škoricou a rozmarínom

  • 1 kg cherry paradajok rôznych farieb
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 2 veľké štipky čerstvej rozmarínu
  • niekoľko vetvičiek tymiánu
  • 3 stredné tyčky celej škorice
  • 1 lyžička guľôčok zeleného korenia
  • 4 čerstvé bobkové listy
  • morská soľ

Najskôr si umyte cherry paradajky, odstráňte stopky a rozkrojte napoly horizontálne. Na panvicu dajte olivový olej a zohrejte. Nakrájajte cesnak na tenké plátky a vhoďte na panvicu, pridajte paradajky a celú škoricu, 3 bobkové listy, (jeden si ponechajte na konečné pridanie do pohárov), guličky zeleného korenia a jemne nasekanú vetvičku rozmarínu, druhú vetvičku si ponechajte na konečné pridanie do pohárov. Lístky čerstvého tymiánu odstráňte zo stopiek a časť pridajte k zmesi, zvyšok ponechajte na záverečné pridanie do pohárov, a všetko osoľte morskou soľou. Na panvici všetko zohrejte a za veľmi jemného miešania povarte 5 minút. Pripravte si sterilizované poháre a plňte ich aj so šťavou, ktorú paradajky pustia. Pridajte ešte lístky rozmarínu, tymianu a bobkového listu. Uzavrite a nechajte v chlade. Po otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte do 1 týždňa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:14