pixabay.com
StoryEditor

Úžasné letné menu, z ktorého sa vám budú zbiehať slinky

17.07.2016, 14:45
Recepty a tipy
Uvarte si skvelé a ľahko exotické letné menu spolu s Karolínou Kamberskou. Sladký baklažán s mandľami a kozím syrom skvele rozohreje vaše chuťové rozprávky na zubáča s delikátnym šalviovým olejom a taboulehom (šalát) s konopným semienkom. Korunu hostine potom nasadí čokoládovo-pomarančové tartaletky.

Orientálny marinovaný baklažán

Ingrediencie: 3 menšie baklažány 75 ml panenského olivového oleja šťava z polovice citróna 1 lyžička balzamového octu 1 lyžica medu 2 klinčeky pol lyžičky škorice 80 g blanšírovaných mandlí 60 g hrozienok soľ a korenie

Pracovný postup:

Rúru rozpáľte na 220 stupňov Celzia. Baklažány opláchnite a rozkrojte štyrikrát pozdĺžne, tak aby nám vznikli plátky cca 2 cm hrubé. Potrite ich po oboch stranách olivovým olejom a dajte piecť cca na desať minút, mali by byť tmavo zlatisté.

Medzitým si pripravte marinádu. V hrnčeku zmiešajte zvyšný olivový olej, citrónovú šťavu, balzamikový ocot, med, klinčeky, škoricu, mandle a hrozienka. Dochuťte soľou a korením podľa vašej chuti a všetko premiešajte.

Upečené baklažány dajte do sklenenej alebo kameninovej misy, zalejte marinádou (párkrát ich pri tom otočte, aby sa dostali všade) a zakryte potravinovou fóliou, ktorá vám vnútri vytvorí mikroklímu. Nechajte ich vychladnúť a po nejakej dobe ich môžete znova otočiť. Najlepšie sú na druhý deň, keď už sa všetky chute správne spoja.

Tip Karolíny: Marinované plátky môžete tiež potrieť mäkkým kozím syrom, pokvapkať troškou medu a zvinúť do rolád, ktoré potom zapichneme špáradlom.

Zubáč sa šalviovým olejom

Ingrediencie: 6 lyžíc olivového oleja hrsť listov šalvie 4 filety zubáča alebo iné dobré biele ryby 2 lyžice masla 1/2 citróna soľ čerstvo mleté čierne korenie

Pracovný postup:

Na menšie panvičke si rozohrejte olivový olej, potom stlmte plameň a hoďte do neho lístky šalvie. Premiešajte a počkajte, než sa okolo lístkov začnú tvoriť drobné bublinky - v tú chvíľu ich stiahnite z ohňa. Šalvii stačí naozaj malá chvíľa, aby skrehla a rozvonela sa. Pokiaľ ju budete smažiť minútu, bude už hnedá a bez chuti, preto neprešvihnete krátky okamih, kedy už je spenená, ale stále ešte zelená, a odstavte panvicu z plameňa. Zakryte pokrievkou, alebo alobalom a nechajte odpočívať, šalvia uvoľní svoju arómu do oleja.

Medzitým si pripravte rybu. Na panvici rozpustite maslo a rybu osušte papierovou utierkou, zvlášť ak ste ju rozmrazovali. Potom ju dajte na panvicu s rozpusteným maslom, osoľte, okoreňte a krátko opečte (cca 2 minúty). Potom ju otočte, opäť osoľte a okoreňte, hojne pokvapkajte citrónovou šťavou a nechajte ďalšie dve minúty piecť z druhej strany. Pokiaľ máte väčší kus ryby, môžete dobu predĺžiť, ale nepresiahnite niekoľko minút, aby ryba ostala šťavnatá a kompaktná. Rybu na tanieri polejte šalviovým olejom aj s lístkami šalvie.

Tabouleh s konopnými semienkami

Ingrediencie: 1 veľký zväzok petržlenu 2 zrelé paradajky (mimo sezónu hrsť cherry paradajok) 50 g konopných semienok 1 červená cibuľa 2 lyžice olivového oleja 1 lyžica citrónovej šťavy soľ, korenie štipka škorice mletý koriander čerstvá mäta čerstvý koriander podľa chuti

Pracovný postup:

Petržlen operte, dajte do sitka a nechajte odkvapkať vodu. Medzitým nakrájajte paradajky na malé košíčky a posekajte cibuľu. Dajte ich do misy, pridajte konopné semienka a petržlen a pripravte si zálievku - olivový olej zmiešajte s citrónovou šťavou, soľou, korením, škoricou a mletým koriandrom. Zálievkou polejte šalát, zľahka premiešajte, potom posypte posekanou čerstvou mätou a čerstvým koriandrom.

Čokoládovo-pomarančové tartaletky

Ingrediencie na 8 tartaletiek v priemere 12 cm: 250 g špaldovej múky hladkej 150 g masla 70 g práškového cukru 1 vajce 2 lyžice vody štipka soli

Na pomarančovou náplň: 100 g pomarančovej marmelády 1 cm čerstvého zázvoru, nastrúhaného vyškrabaná náplň z 1 vanilkového struku 2 lyžice vodky

Na čokoládový krém: g horkej čokolády 1 lyžica pomarančovej marmelády 1 lyžica vodky 3 lyžice smotany na šľahanie 33% Pracovný postup:

Všetky suroviny na cesto zmiešajte buď pomocou robotu, alebo rýchlo ručne vypracujte hladké cesto. Ak pracujete ručne, tak na začiatku maslo spracovávajte nožom, aby sa príliš neohrialo. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na chvíľu odpočinúť do chladničky.

Potom cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi 1 cm a vykrájajte z neho tartaletky - do cesta zakrojte okrajom formy a tartaletky potom vtlačte dovnútra, utvoria sa vám pekné vrúbkované okraje. Pokiaľ máte formy silikónové, ktorými sa nedá vykrajovať, vytvorte si guličky, ktoré rozvaľkáte a potom vtlačíte do formy. Rúru si rozpáľte na 180 stupňov Celzia a dno tartaletiek prepichujte vidličkou. Potom si zmiešajte pomarančovú marmeládu so zázvorom, vanilkou a vodkou a v každej tartaletke rozprestrite vrchovatú lyžičku tejto zmesi. Dajte do rúry a nechajte piecť 20 minút. Upečené tartaletky nechajte vychladnúť a potom ich vyklopte z formičiek, pôjde to ľahko.

Pripravte si čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s marmeládou, vodkou a smotanou. Rozpustenou zmesou polievajte tartaletky, rozotrite ju do strán a ozdobte pomarančovou kôrou. Nechajte chvíľu tuhnúť, ale nečakajte, že čokoláda stuhne úplne, náplň zostane vo forme pevného krému.

Tip Karolíny: Nakoniec môžete tartaletky ozdobiť pomarančovou kôrou alebo sekanými mandľami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 23:49