Jahody v sebe ukrývajú hotový poklad.pixabay.com
StoryEditor

„Ovocie lásky“ a vitamínová bomba. Tri recepty, ktoré si zamiluje celá rodina

17.05.2016, 14:45
Recepty a tipy
Zdá sa nám, aké sú super sladké, no cukru vôbec nemajú veľa. Dokonca sa odporúčajú pri chudnutí, ak chcete zhodiť kilá navyše. Majú toľko vitamínu C, až je jeho obsah porovnateľný s citrusovými plodmi.

Priaznivo vplývajú na tráviaci trakt a srdcovo-cievny systém, chránia mozog pred nebezpečnými nervovými vzruchmi. Navyše, sú považované za prírodné afrodiziakum, ktoré vás s partnerom naladí na tú správnu strunu. Dajte si jahody, s obľubou označované za ovocie lásky.

Takže nielen zapíjať šampanským, jahody si vo vašej kuchyni isto nájdu uplatnenie aj v mnohých iných smeroch. Sú neskutočne sladké, no obsahujú len okolo 6-9 % cukrov, z toho fruktózu a glukózu. Z 87 percentách sú tvorené vodou, neobsahujú takmer žiadne tuky a minimum kalórií. Práve preto sú vhodným ovocím aj pre diabetikov či ľudí, ktorí sa snažia chudnúť. Majú vysoký obsah pektínu, ktorý priaznivo vplýva na tráviaci trakt, pomáha ho dezinfikovať. Ovocné kyseliny v jahodách rovnako tak zlepšujú vstrebávanie železa z rastlinných potravín.

Ide o jedno z najsilnejších potravinových antioxidantov vôbec, jahody chránia srdcovo-cievny systém a tiež funkcie mozgu. Ich antioxidačný účinok je taký silný, že spolu s čučoriedkami a brusnicami im v tejto oblasti niet konkurentov. Antioxidantov majú v tak hojnom počte, že prispievajú k zníženiu zápalu kĺbov, slúžia ako prevencia pred artritídou.

Skutočne veľa cenných látok

Jahody sa môžu popýšiť vysokým obsahom mnohých cenných látok. Sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý má zásadný význam pre tvorbu kolagénu, pomáha zlepšiť pružnosť pokožky. Ďalej spomeňme vitamíny A, B, E a organické kyseliny, tiež vlákninu, ktorá pomáha spomaliť vstrebávanie cukrov v krvi, prispieva k prirodzenému tráveniu a bojuje so zápchou.

Špeciálne treba vyzdvihnúť kyselinu listovú, patriacu medzi vitamíny skupiny B. Odporúča sa najmä tehotným ženám alebo tým, ktoré chcú byť tehotné. Práve kyselina listová pomáha v ranných fázach tehotenstva pri rozvoji mozgu, lebky a miechy dieťaťa. Môže zabrániť aj určitým vrodeným poruchám plodu, ako napríklad rázštepu chrbtice. Hovorí sa tiež, že jahody môžu vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantov pôsobiť preventívne proti rakovine, napomáhajú tiež posilňovať imunitný systém.

Niečo na tvár a celkovú vitalitu

Z minerálnych látok je to najmä draslík, zinok, mangán, horčík, síra, vápnik, bór, fluór, kobalt a molybdén. Draslík v jahodách pomáha regulovať krvný tlak, mangán je prospešný pre rast vlasov a pokožky. Vo Francúzsku sa údajne pripravuje aj "jahodová maska", ktorá pomáha odstraňovať pehy, prečisťuje pleť a zlepšuje celkový stav pokožky. Keďže jahody obsahujú veľké množstvo vody, napomáhajú celkovej hydratácii tela najmä v lete. Podporujú vitalitu, potláčajú únavu a malátnosť.

Celkovo jahody pozostávajú až z 300 známych a ďalších stále neznámych látok, takže v potravinárstve je ich len veľmi ťažko napodobniť. Práve preto možno, ak ochutnáte jahodovú zmrzlinu, len jemne doružova sfarbenú, vyrobenú z umelého dochucovadla, nechutí ktovieako. Práve preto, že je to stále nie celkom prebádaná surovina, môže sa tiež stať, že vzbudí alergické reakcie. Buďte radšej opatrní, ak sa rozhodnete dávať jahody malý deťom.

Pozor na chemikálie

Ešte dôležitejšie ale je, akým spôsobom boli jahody dopestované. Pozor na také, ktoré obsahujú vysoké množstvo pesticídov. Najbezpečnejšia cesta je zasadiť si vlastné na záhradke. Buď do otvoreného záhonu alebo prikryté fóliou. Vykopať úplne klasickú plytšiu jamku, zaliať vodou a zasypať zemou. Veľký pozor na srdiečko, nesmie sa zasypať zemou, ani pri nasledujúcom zalievaní ho nepoškoďte prudkým prúdom vody.

Alebo pokojne môžete pestovať jahody aj na balkóne, existujú tiež závesné či ťahavé druhy, stačí si zvoliť podľa možností, ktoré máte. Ak sa rozhodnete pestovať jahody v byte alebo iných uzavretých priestoroch, je nevyhnutné postarať sa o umelé opelenie jahodových kvetov ručne – existuje na to opeľovací štetec.

Jahody sú veľmi prispôsobivé a produktívne; ak ich napríklad vysadíte na jar, už v lete môžete zberať prvú úrodu. Ideálne je zberať ich ráno, hneď potom ako uschne ranná rosa. Prípadne, obľúbené sú teraz rôzne možnosti samozberu jahôd, ktoré sa práve v týchto dňoch rozbiehajú.

Rozloženie nutričných hodnôt 100 g záhradných jahôd. kaloricketabulky.sk

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:05