Med sa nemôže pokaziť, nemá dobu spotreby. Môžete pokojne jesť aj 3000-ročný med. Med je vynikajúci doplnok k strave, zdravý, ale aj tu platí, že v prípade, ak je uchovávaný v izbovej teplote. Pri nízkych teplotách kryštalizuje a stvrdne. Med sa takmer nikdy neskazí, takže ho bez obáv môžete uskladňovať pri izbovej teplote tak dlho, ako budete chcieť.Pixabay
StoryEditor

Tekuté zlato, ktoré zaručí dlhý život. Takto si zdravo osladíte život

03.05.2016, 14:45
Recepty a tipy
Sladký ako med... Zlatá, pomaly sa roztekajúca lahodná hmota býva už tradične spojená s príchodom prvých májových kvetov. O tom, že med je zdravý, pochybuje dnes už zrejme málokto. Prečo je to ale tak? Čo tak zvláštne obsahuje, keď jeho blahodarné účinky sú vyzdvihované do nebies?

Ide o prírodný cukor - zložený sacharid, a preto je pre telo prijateľnejší, ľahšie sa vstrebáva. Energetickú hodnotu má nižšiu ako klasický biely cukor, na rozdiel od umelých, náhradných sladidiel neobsahuje žiadne chemikálie.

Naproti tomu biely cukor, čo je jednoduchý sacharid, telo ťažšie spaľuje a prebytok ukladá vo forme podkožného tuku, teda človek priberá na váhe. Umelé sladidlá, tie sú až 200-krát sladšie ako biely cukor, takže ani nespomínajme.

Nielen lepkavá hmota

Výhodou medu je teda jeho nízky glykemický index. Obsahuje: fruktózu, teda ovocný cukor (35 – 40 %), glukózu - hroznový cukor (30 – 35 %), vodu (10 – 15 %), ale aj mnohé minerálne látky a stopové prvky ako napr. draslík, vápnik, mangán, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, selén, vápnik, železo či vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P. Okrem toho tiež organické kyseliny: glukónovú, citrónovú, jablčnú, ďalej aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky, peľ atď.

Rozdielne zložky však má táto chutná lepkavá hmota aj v závislosti od ročného obdobia, od druhov rastlín a aj od lokality zberu. Včelí med je totiž látka vytvorená týmito usilovnými pracantmi, z rastlinných štiav. Včely zbierajú z kvetov na svoje telo nektár (sacharidy), vodu a peľ (bielkoviny). Tieto suroviny potom donesú do úľa a vzniká z nich med. Sladkosť sa získava vďaka sladkým rastlinným látkam (čo môže byť zdravšie?) a včelím výlučkom zo žliaz. Platí, že čím tmavší med, tým vyšší obsah antioxidantov.

Na Slovensku sú prvé zmienky o chove včelstva z približne 450 roku nášho letopočtu. Traduje sa, že vďaka medu si udržiavame mladosť, sviežosť, vitalitu. Tak napríklad aj slávny matematik Pythagoras žijúci v stredovekom Grécku o sebe vyhlasoval, že sa dožil vysokého veku, pretože často užíval med.

Pozitív viac než dosť

Dnešní lekári potvrdzujú množstvo pozitívnych účinkov vplývajúcich na zdravie organizmu. Predovšetkým, že podporuje imunitu a pomáha liečiť vírusové ochorenie, je účinný pri prechladnutí alebo pri chrípke, má pozitívne účinky pri chorobách žalúdka, pečeni, obličiek, srdca, čriev a iných orgánov, znižuje vysoký krvný tlak, upokojuje nervový systém a pomáha pri nespavosti.

Nestačí? Pokračujeme: Med podľa odborníkov odkysličuje žalúdok (v prípade pálenia záhy, zvýšeného množstva žalúdočných štiav), podporuje trávenie a črevnú mikroflóru, zbavuje telo jedov, vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva, pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva. Tí skúsenejší však hovoria aj o blahodarných účinkoch medu pri vonkajšom použití. Vraj lieči popáleniny a rany, pôsobí dezinfekčne, urýchľuje hojenie. Okrem toho čistí pleť, napríklad pri akné, zjemňuje popukané pery, med je súčasťou okrasných kúr na pleť a vlasy.

Niekedy sa medu radšej vyhnúť

Dôležité je ale pripomenúť, že medu by sa mali vyhýbať ľudia s alergiou. Môže sa totiž stať, že niekto je alergický na istý druh peľu (výťažok z kvetov) a ani o tom nevie. V prípade negatívnych reakcií sa odporúča navštíviť alergológa. Dojčatá a malé deti, ktoré ešte nemajú dostatočne vyvinutý imunitný systém, by med radšej jesť tiež nemali.

Poznáme širokú škálu druhov medu: od kvetových – nektárových: repkový, agátový, lipový cez medovicové – lesné: jedľový, smrekový až po zmiešané – zložené z kvetových a medovicových medov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 12:20