Nezabúdajte na reďkovku vo svojom jedálničku, je veľmi zdravá.Dreamstime
StoryEditor

Chrumkavá a šťavnatá, ale hlavne neskutočne zdravá... Je čas na reďkovku

12.04.2016, 15:00
Recepty a tipy
Typicky jarná zelenina, ktorej čerstvosť si môžete vychutnávať v týchto dňoch, je reďkovka. Práve nastalo obdobie, keď dorastá v našich skleníkoch, vďaka čomu získava neporovnateľne plnú chuť. Čerstvo odtrhnutá reďkovka je chrumkavá a šťavnatá, čo využijete najmä pri príprave rôznych druhov šalátov.

Predovšetkým treba vyzdvihnúť fakt, že reďkovky sú nízkoenergetické, obsahujú málo tuku (0,1 %), čo výrazne pomôže pri redukčnej diéte. Majú tú vynikajúcu vlastnosť, že štiepia tukové zásoby, vďaka čomu sa vám podarí ľahšie schudnúť. 100 g tejto skvelej jarnej zeleninky má energetickú hodnotu len necelých 90 KJ. Čo znamená, že si jej môžete dopriať, koľko len chcete. V kombinácii s vhodnou potravinou bohatou na bielkoviny dosiahnete efekt zasýtenia.

Zázračné účinky na organizmus

Okrem skutočne vysokého množstva vody reďkovky obsahujú aj dôležité minerálne látky, a to draslík, fosfor, horčík, železo, vápnik, zinok, vitamíny skupiny B. Pozoruhodný je ale najmä obsah vitamínu C - na 100 gramov sa ho v reďkovke nachádza 22 mg.

Vďaka tomu má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Buduje silný imunitný systém. Podporuje činnosť pečene. Je močopudná a odstraňuje zápchu a plynatosť. Údajne tiež pomáha pri prevencii rakovinových ochorení.

Buľvy reďkovky znižujú hladinu cholesterolu a tukov v krvi, tiež vysoký krvný tlak, čím pomáhajú prechádzať vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Éterické oleje v nich podporujú tvorbu žlče, povzbudzujú chuť do jedla a urýchľujú tráviaci proces. Reďkovka pôsobí ako prírodné antibiotikum – ničí vírusy a baktérie ohrozujúce ľudské zdravie.

Má tiež výrazné čistiace účinky. Týka sa to obličiek a močových ciest; zabraňuje tvorbe obličkových a močových kameňov. Uvoľňuje hlieny, mierni kašeľ, zmierňuje pálenie záhy, odstraňuje zápchu a plynatosť. Šesť reďkoviek denne údajne dokáže zlikvidovať baktérie na slizniciach ústnej dutiny, nosohltana, pažeráka, žalúdka i hornej časti tenkého čreva.

Čierna je najvzácnejšia

Špeciálne miesto patrí reďkovke čiernej, ktorej sa oproti červenej, bielej či iným druhom pripisuje ešte viac pozitívnych vlastností. Vďaka obsahu vitamínov C, E, B1, B2, B6 a betakaroténu ju ocenia hlavne pacienti trpiaci poruchami činnosti pečene, pomáha rozpúšťať žlčové kamene, čistí organizmus a obnovuje jeho funkcie, lieči dýchacie cesty, podporuje činnosť mozgu a urýchľuje nervovo-svalové reakcie. Je vhodná aj na mastiace sa vlasy, pri tvorbe lupín, pomáha proti nadmernému masteniu pokožky.

Biela reďkovka, okrem toho, že pomáha pri nadváhe, zlepšuje zdravé trávenie. Ak máte problémy po ťažkom jedle, treba si nakrájať a skonzumovať surovú bielu reďkovku, uľaví sa vám.

Reďkovka v kocke - prvá z jarných druhov zeleniny, ktorá práve dorastá v skleníkoch - pomáha pri chudnutí, štiepi tukové zásoby - vysoký obsah vitamínu C; na 100 gramov sa ho v reďkovke nachádza 22 mg - je protirakovinová, podporuje činnosť pečene, rozpúšťa žlčníkové kamene - najvzácnejšia a vitamínovo najbohatšia je čierna reďkovka

Reďkev, z ktorej je reďkovka vyšľachtená, patrí medzi najstaršie pestované rastliny. Zmienky o nej pochádzajú už z 2. tisícročia p.n.l.; samotnú reďkovku poznáme na našom území od 16. storočia. V dnešnej dobe si ale treba dať veľký pozor na to, kde a ako bola dopestovaná. Nesprávnym prihnojovaním sa totiž môže stať aj najviac kontaminovaným druhom zeleniny a jej buľvy zásobárňou nežiaducich dusičnanov.

Pokiaľ ale tesne po očistení a nakrájaní cítite typický pach, to je v poriadku. Buľvy reďkovky tiež obsahujú horčičné silice, v ktorých sa nachádza organicky viazaná síra. Platí tiež to, že ich treba konzumovať s mierou, pretože vo veľkom množstve môže dráždiť tráviaci trakt.

kaloricketabulky.sk

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:11