Brokolica so syrom je nerozlučná zdravá dvojka.pixabay.com
StoryEditor

Nerozlučná dvojka brokolica a syr. Guličky s parmezánom aj quiche

24.03.2016, 05:00
Recepty a tipy
S brokolicou vám nuda v kuchyni rozhodne nehrozí. Vyskúšajte nasledujúce skvelé recepty s kombináciou brokolice s parmezánom, čedarom aj plesňovým syrom.

Brokolicové-parmezánové guličky

Podľa foodblogerky Michaely Šupákovej pre blog.kitchenaid.cz

Ingrediencie (cca 16 guličiek):

  • 1 menšia brokolica
  • 1/2 hrnčeka rozmixovaných mandlí
  • 1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky roztlačeného cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup:

Brokolicu očistite a rozoberte na ružičky, ako sa uvádza na idnes.cz. Tie potom vložte do mixéra a dôkladne rozmixujte. Rozmixovanú brokolicu dajte do misy a pridajte všetky ostatné ingrediencie, okrem olivového oleja. Všetko poriadne premiešajte, aby sa suroviny spojili.

Na plech rozložte papier na pečenie a potrite ho troškou olivového oleja. Zo zmesi potom tvorte pomocou rúk guľôčky a rozložte ich vedľa seba na plech. Guličky pečte v rúre vyhriatej na 190 °C cca 20 - 25 minút. Podávať môžete vďaka osobitej chuti samostatne, alebo napríklad s jogurtovým dipom.

Zapečená brokolica so sladkými zemiakmi a syrom čedar

Podľa receptu Tomáša Vobořila, majiteľa reštaurácie Podolok

Ingrediencie:

  • 500 g brokolice
  • 500 g sladkých očistených zemiakov (batáty)
  • 300 g zemiakov
  • 150 g cibule
  • 150 g syru čedar
  • 50 g masla
  • 400 ml smotany 33%
  • 3 žĺtky
  • jarná cibuľka
  • čerstvý tymián
  • cesnak
  • pražené kusy kešu
  • soľ, korenie

Postup:

Na rozpustené maslo vložte najemno nakrájanú cibuľu. Chvíľku opečte. Následne pridajte čerstvý tymián a zľahka opečte. Pridajte zemiaky a cca 5 minút opekajte. Následne pridajte cesnak a sladké zemiaky a zalejte smotanou. Osoľte a okoreňte. Zemiaky v smotane zhruba 5 minút povarte. Nechajte vychladnúť na teplotu minimálne 80 °C (zmes vás pri vložení prsta nebude páliť).

Na platňu dajte hrniec s neosolenou vodou. Priveďte do varu. Do vriacej vody vhoďte očistenú a pokrájanú brokolicu, plameň stiahnite a brokolicu nechajte cca 5 minút povoliť. Následne ju zlejte cez cedidlo do drezu a okamžite schlaďte studenou vodou. Docielite tým, že brokolica nezošedne.

Do zemiakovej zmesi vložte brokolicu, kešu, vaječné žĺtky a syr čedar premiešajte. Zmes vložte do zapekacích misiek. Vložte do teplovzdušnej rúry pri teplote 180 °C pečieme cca 30 minút. Po vybratí z rúry môžete zmes posypať jarnou cibuľkou.

Quiche so syrom Bleu d'Auvergne a brokolicou

Podľa receptu foodblogerky suši pre Papei Delikatesy

Ingrediencie:

  • lístkové cesto
  • 1 menšia brokolica
  • 200 g syru Bleu d'Auvergne
  • 3 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • soľ, korenie

Postup:

Brokolicu rozoberte na ružičky a krátko ju sparte horúcou vodou. Listkovým cestom vyložte koláčovú formu a dno prepichajte na niekoľkých miestach vidličkou. Na cesto rozprestrite brokolicu a syr. Všetko zalejte rozšľahanými vajcami s mliekom. Ochuťte soľou, korením a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút.

Tip blogerky: Bleu d'Auvergne je napodobeninou slávneho syra Roquefort (syr z ovčieho mlieka), pri jeho výrobe bolo využité kravské mlieko. Rovnako ako syr Roquefort sa aj syry Bleu d'Auvergne nechávajú zrieť po dobu dlhšiu ako dva mesiace vo vlhkých pivniciach a prepichujú sa ihlicami. Syr má veľmi hutné a smotanové cesto svetložltej farby, ktoré je miestami posiate otvormi a zelenomodrými žilkami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 01:57