homemade icecream
Zdroj: shutterstock.com

V nedeľu nám opäť zasvieti Slniečko. Prinášame vám preto skvelé recepty na domácu zmrzlinu. A nepriberiete!

Rytmus Života 12.07.2019, 07:00 Jedlo
Máte počas leta stále chuť na zmrzlinu, no nechcete si kupovať rôzne umelé nanuky a zmrzliny? Vyskúšajte recepty na tieto domáce zmrzliny, ktoré si zamiluje celá rodina.

Tvarohovo-čučoriedková zmrzlina v domácich košíčkoch

blackberries icecream
Zdroj: shutterstock.com

Potrebujeme:
500 g čučoriedok + na zdobenie, 100 g krupicového cukru, 1 lyžička citrónovej šťavy, 250 g mäkkého tučného tvarohu, 100 g medu, 250 ml kyslej smotany, 200 ml smotany na šľahanie
Košíčky: 
100 g masla, 100 g práškového cukru, 100 g hladkej múky, 3 bielky a biela čokoládová poleva na vnútro košíčkov

Čučoriedky prepláchneme a roztlačíme vidličkou. Zasypeme ich cukrom a premiešame s citrónovou šťavou. Necháme asi 15 minút odležať. Zmiešame tvaroh s medom, kyslou smotanou a čučoriedkami s cukrom. Smotanu na šľahanie vyšľaháme na pevnú šľahačku a vmiešame do tvarohového krému. Kovovú misku naplníme pripravenou zmesou a uložíme do mrazničky. Každých 30 minút krém premiešame, kým nezačne tuhnúť. Potom necháme mraziť asi 3 hodiny. Maslo nakrájame na kúsky a necháme povoliť pri izbovej teplote. Potom pridáme preosiaty cukor s múkou a bielkami. Všetko vymiešame na hladké polotekuté cestíčko. Na plechy s papierom na pečenie rozotrieme okrúhle placky (12 cm). Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 10 až 12 minút, až budú okraje zlatisto hnedé. Horúce placky hneď preložíme pomocou špachtle na obrátené zvlnené misky a vytvarujeme. Necháme vychladnúť. Pracujeme rýchlo, aby sa dali placky dobre formovať. Po vychladnutí vytrieme vnútrajšky košíčkov rozpustenou polevou. Necháme stuhnúť. Pripravenú zmrzlinu uložíme pred porciovaním asi na 10 minút do chladničky, kde ju necháme mierne povoliť. Potom ju naberačkou na zmrzlinu naporciujeme na kopčeky a rozdelíme do košíčkov. Nakoniec dozdobíme čučoriedkami a podávame.

Vanilková zmrzlina

vanilla icecream
Zdroj: shutterstock.com

Potrebujeme:
1 000 ml polotučného mlieka, 100 g masla, 1 vanilkový struk, 300 g krupicového cukru, 5 žĺtkov, 1 lyžica kukuričného škrobu (maizeny) 

Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme na kúsky nakrájané maslo a dreň z vanilkového struku a spoločne zohrejeme. Cukor vymiešame so žĺtkami a škrobom do peny. Potom prilejeme asi 100 ml teplého mlieka s rozpusteným maslom a rozmiešame. Túto zmes vlejeme do hrnca so zvyšným teplým mliekom s maslom a za stáleho miešania privedieme do varu. Hneď odstavíme, hrniec ponoríme do studeného vodného kúpeľa a žĺtkový krém miešame do vychladnutia. Nalejeme ho do kovovej misky alebo chlebíčkovej formy a uložíme do mrazničky. Necháme asi 5 hodín mraziť. Pred podávaním preložíme zmrzlinu asi na 15 minút do chladničky a necháme povoliť. Potom pomocou naberačky na zmrzlinu vytvoríme kopčeky a podávame. Doplniť ju môžeme čerstvým ovocím alebo posypať orechmi.

Ovocné jogurtové nanuky

homemade ice cream
Zdroj: shutterstock.com

Potrebujeme:
80g krupicového cukru, 300 g marhúľ,  2 lyžice citrónovej šťavy, 100 g červených ríbezlí, 200 g bieleho smotanového jogurtu.

Do kastrólika nalejeme 80 ml vody. Prisypeme cukor a privedieme do varu. Teplotu znížime a na veľmi miernom ohni varíme 5 minút. Cukrový sirup odstavíme a necháme vychladnúť. Medzitým marhule umyjeme, vykôstkujeme a rozmixujeme s citrónovou šťavou. Ríbezle očistíme a roztlačíme vidličkou. K marhuliam nalejeme tretinu vychladnutého cukrového sirupu. Do ríbezlí pridáme druhú tretinu sirupu a zvyšný cukrový rozvar nalejeme do jogurtu. Jednotlivé náplne oddelene premiešame. Do formičiek na zmrzlinu striedavo vrstvíme ochutené marhule, jogurt, ríbezle a potom opäť marhule a jogurt. Náplň ľahko pretiahneme špajdľou, aby vzniklo mramorovanie. Uložíme do mrazničky, a keď zmes mierne stuhne, vtlačíme do nanukov drievka. Necháme mraziť asi 4 hodiny. Pred podávaním namočíme formičky asi na 10 sekúnd do horúcej vody a nanuky vytiahneme.

Horúce novinky

Nechajte si posielať emailom prehľad horúcich noviniek, nových trendov a chutných receptov.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.