Pixabay
StoryEditor

Sezóna broskýň je už čoskoro tu. Pripravte si z nich sladké, slané, ale aj pikantné pochúťky!

12.07.2019, 11:00
Recepty a tipy
Pripravte si tieto chutné šťavnaté plody na sladko, ale aj na slano. Raňajky, obed, večera či dezert. Vždy budú chutiť skvelo.

Obrátený broskyňový koláč

Príprava: 20 minút & Pečenie: 40 minút

Potrebujeme na 8 – 10 rezov:
4 veľké broskyne
55 g hnedého kryštálového cukru
šťavu z jedného citróna
mletú škoricu
muškátový oriešok
4 PL roztopeného masla
Na cesto:
2 vajcia
1 PL rumu 
60 ml mlieka
3 PL roztopeného masla
95 g hladkej múky
1 vanilkový cukor
55 g cukru
1 štipku soli
1 ČL prášku do pečiva

Postup:
Formu s priemerom 20 – 23 cm vymažeme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie, ktorý potrieme maslom. Broskyne zbavíme kôstky, ošúpeme a nakrájame na plátky.
Na dno formy pekne naaranžujeme plátky broskýň, po vyklopení budú navrchu. Broskyne posypeme cukrom, pokvapkáme citrónovou šťavou z celého citróna, posypeme škoricou a postrúhaným muškátovým orieškom. Kým broskyne zalejeme cestom, poprášime ich múkou a prelejeme rozohriatym maslom.
Rozšľaháme vajcia, aby boli nadýchané. Vmiešame rum, zvyšok masla a mlieko. Zmes nalejeme do zmesi múky, zvyšku cukru, spolu s vanilkovým, soli a prášku do pečiva. Zľahka spojíme. Vzniknutým cestom zalejeme broskyne v koláčovej forme.
Obrátený broskyňový koláč pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C 30 – 40 minút.
Upečený obrátený broskyňový koláč priklopíme tanierom a obrátime ho.

shutterstock

Broskyňová salsa s koriandrom a opečeným chlebom

Príprava: 10 minút & Zapekanie: 5 minút


Potrebujeme na 4 porcie:
2 PL pomarančovej šťavy
1 zrelú broskyňu so žltou dužinou, sparenú, ošúpanú a nakrájanú na kocky
1 zrelú broskyňu neošúpanú
1 malú červenú cibuľu nakrájanú nadrobno
1 ČL chilli pasty harissa
3 PL nasekaného čerstvého koriandra + lístky na posypanie
2 PL olivového oleja
soľ
ciabattu

Postup:
Premiešame pomarančovú šťavu, na kocky nakrájanú ošúpanú i neošúpanú broskyňu, najemno nakrájanú cibuľu, harissu, nasekaný koriander a 2 lyžice olivového oleja a osolíme. Ciabattu nakrájame na plátky, ktoré dáme zapiecť do vyhriatej rúry pri 220 °C na 5 minút alebo v hriankovači a podávame k salse.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#Cucumber #Mango #Salsa & #PeachSalsa #Happy4th ? ? ? ? ?

Príspevok, ktorý zdieľa Naz Rf (@docrx),

Broskyňovo-orechová pizza na sladko s kozím syrom a čučoriedkami

Príprava: 60 minút & Pečenie: 10 minút


Potrebujeme na 10 – 12 rezov:
vrecúško sušeného droždia 7,5 g
1 ČL medu
175 ml vlažnej vody
1 PL olivového oleja + na potretie
250 g hladkej múky + na posypanie
1 ČL soli
300 g broskyňového džemu
hrsť čučoriedok
2 hrste vlašských orechov
200 g čerstvého kozieho syra

Postup:
Droždie, med a 175 ml vlažnej vody zmiešame v miske. Na teplom mieste necháme 5 minút stáť, až sa na povrchu začnú tvoriť bublinky. Potom do kvásku vmiešame olivový olej. Múku a soľ zmiešame v mise, uprostred urobíme jamku a do nej nalejeme kvások a prstami spojíme v cesto. Potom cesto vyberieme na pomúčenú plochu a spracúvame ho 5 minút, až bude hladké a pružné. Preložíme ho do misy vymastenej olivovým olejom, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 45 minút kysnúť, až zdvojnásobí objem. Vykysnuté cesto vyberieme na pracovnú plochu, krátko premiesime, dáme späť do misy a necháme ešte 10 minút kysnúť.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnikový plát a necháme ešte desať minút kysnúť položené len na papieri na pečenie na plechu. Potom ho celý, necháme voľný asi centimetrový okraj, potrieme kvalitným broskyňovým džemom, posypeme hrsťou čučoriedok a nasekanými vlašskými orechmi a na záver pridáme nadrobený kozí syr. Okraje pizzy potrieme olivovým olejom a pečieme vo vyhriatej rúre 8 – 10 minút dozlata.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

All of summer’s best produce on a pizza! Three of my favorite cheeses, fresh garden herbs, sweet peaches, savory zucchini, and a little bit of spiciness to balance it all out. Pesto zucchini and peach pizza with burrata Time⏱: 25 minutes Servings?: 4 Ingredients: -1/2 pound pizza dough homemade or store-bought -1 cup basil pesto, homemade or store-bought -6 fresh sage leaves, roughly chopped -1/2 teaspoon crushed red pepper flakes -1 tablespoon raw sesame seeds -1 cup shredded fontina cheese -1/2 cup shaved manchego cheese -1 medium-sized zucchini cut into ribbons -1 peach, thinly sliced -extra virgin oil, for drizzling -8 ounces fresh burrata or mozzarella cheese, torn -honey, for drizzling Cooking step by step: Step 1: Preheat the oven to 450° fahrenheit. Grease a large baking sheet with olive oil. Step 2: On a lightly floured surface, push/roll the dough out until it is pretty thin (about a 10-12 inch circle). Transfer the dough to the prepared baking sheet. Spread the dough with pesto, sage, sesame seeds and crushed red pepper flakes. Layer on the fontina, manchego, zucchini and peaches. Step 3: Drizzle the zucchini and peaches lightly with olive oil. Sprinkle with salt and pepper. Break the burrata over the pizza. Step 4: Transfer the pizza to the oven and bake for 10-15 minutes or until the crust is golden and the cheese has melted. Sprinkle on the basil, and drizzle with honey. Slice and enjoy ❤. #food #recipe #foodrecipe #pesto #zucchini #peach #pizza #pestopizza #peachpizza #zucchinipizza #burrata #? #❤ #wonderful_food_journey_family #wonderful_food_journey

Príspevok, ktorý zdieľa wonderful_food_journey (@wonderful_food_journey),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 18:50