shutterstock.com
StoryEditor

Prekvapte týmito dezertami v anglickom štýle. Hlavná ingrediencia: OVOCIE!

10.07.2019, 15:29
Recepty a tipy
Nádherné stolovanie v záhrade, skvelá spoločnosť, sezónne dezerty ako z kuchyne anglickej lady. To všetko si môžeme predsa dopriať aj my, priamo u nás doma.

Marcipánová kakaová torta s krémom a jahodami
Príprava: 45 minút & Pečenie: 40 minút

marzipan cake shutterstock.com

Potrebujeme na 6 – 8 kúskov:
Na cesto: 170 g zmäknutého masla, 65 g marcipánu, 90 g kryštálového cukru, 4 vajcia, 60 g maizeny, 80 g hrubej múky, 2 PL kakaa, tuk a hrubú múku na vymastenie tortovej formy
Na krém: 150 g zmäknutého masla, 100 g cukru, 200 g syra typu žervé
Na jahodovú polevu: 500 g jahôd, 2 balenia vanilkového cukru

Postup:
Rúru predhrejeme na 190 °C. Oddelíme žĺtky od bielkov. Zmiešame múku, škrob a kakaový prášok. Tortovú formu vymažeme maslom alebo iným tukom a vysypeme hrubou múkou.
Z masla, marcipánu a tretiny cukru vypracujeme v robote hladkú zmes. Po jednom do zmesi zašľaháme vajce. Bielky so zvyšným cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Tretinu snehu vmiešame do žĺtkovej zmesi, potom vmiešame múku a nakoniec opatrne zvyšok snehu. Nalejeme do formy, povrch uhladíme a pečieme asi 40 minút. Hotový korpus necháme vo forme trochu vychladnúť, potom vyklopíme na mriežku a necháme ho úplne vychladnúť.
Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, potom po troche pridávame syr typu žervé. Hotovým krémom naplníme cukrárske vrecko s hladkou, guľatou špičkou a krém nanesieme na korpus.
Jahody umyjeme, necháme odkvapkať a odstopkujeme. Pokrájame na štvrtiny. Tretinu jahôd vložíme do mixéra a spolu s vanilkovými cukrami rozmixujeme. Jahodovú dreň precedíme od jadierok cez jemné sitko, zalejeme ňou tortu a posypeme ju jahodami.

Anglické scones s čerešňami
Príprava: 35 minút & Pečenie 12 – 15 minút, zaschnutie polevy

english scones shutterstock.com

Potrebujeme asi na 15 kúskov:
500 g hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 60 g kryštálového cukru, štipku soli, 150 g masla, 2 vajcia, 4 PL mlieka + na potretie
400 g odkôstkovaných, rozpolených čerešní

Postup:
Rúru predhrejeme na 190 °C. Do veľkej misy dáme múku, prášok do pečiva, cukor, soľ a maslo. Prstami vtrieme maslo do múky, kým vznikne mrvenička. Uprostred vytvoríme jamku, do ktorej rozbijeme vajce a nalejeme mlieko. Miešame, kým nevznikne mäkké nelepivé cesto. Čím rýchlejšie to urobíme, tým budú scones lepšie. Misu zakryjeme a dáme na 15 minút do chladničky.
Na pomúčenej pracovnej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Vykrajovačom s priemerom 6 cm alebo pohárikom vykrojíme kolieska. Doprostred polovice kolieska vtlačíme niekoľko čerešní, okraje potrieme mliekom a pritlačíme druhú polovicu. Scones poukladáme na papierom na pečenie vyložený plech, potrieme mliekom a dáme na 12 – 15 minút piecť.

Čo sú scones?
Scones, malé buchtičky, sú tradičné malé škótske pečivo. Sú základnou súčasťou tzv. cream tea, čo je typický popoludňajší olovrant pozostávajúci zo šálky čaju, ku ktorému sa podávajú scones s džemom alebo s kúskami upečeného ovocia, zvyčajne sa polievajú hustým smotanovým krémom.

Pomarančový koláč s malinami
Príprava: 40 minút & Pečenie 50 – 60 minút

orange cake shutterstock.com

Potrebujeme na 10 – 12 kúskov:
350 g hladkej múky, 1/2 prášku do pečiva, 4 vajcia, 250 g kryštálového cukru, kôru z 1 bio pomaranča, 150 g rozpusteného masla, 200 ml cmaru, 60 g kandizovanej pomarančovej kôry, 300 g malín, tuk a múku na vymastenie formy

Postup:
Formu v tvare venca vymažeme maslom alebo tukom a vysypeme hrubou múkou. Rúru predhrejeme na 160 °C. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Kandizovanú kôru posekáme nadrobno.
Vajce, cukor a pomarančovú kôru vyšľaháme do peny. Do zmesi tenkým pramienkom prilievajme najskôr rozpustené vychladnuté maslo a potom cmar. Šľaháme ďalších niekoľko minút. Vmiešame múku, kandizovanú kôru a maliny. Cesto dáme do formy, uhladíme a dáme piecť.
Pečieme, kým nie je zapichnutá špajdľa suchá. Podľa potreby čas pečenia predĺžime. Necháme formu vychladnúť, potom koláč vyklopíme a položíme ho na podnos.

Náš tip:
Namiesto malín môžeme použiť aj iné sezónne bobuľové ovocie ako sú čierne, červené, biele ríbezle, vtedy pridajme o 2 PL kryštálového cukru viac, pretože sú kyslejšie ako maliny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 12:03