shutterstock.com
StoryEditor

Výživová poradkyňa radí: Zabudnite na drastické diéty a počítanie si kalórií. Zdravie čerpajte z lokálnych potravín

04.07.2019, 15:00
Recepty a tipy
O tom, čo vlastne znamená pojem zdravé jedlo, sme sa porozprávali s výživovou poradkyňou Zdenkou Havettovou, ktorá vysvetľuje, aké chyby pri stravovaní robíme najčastejšie.

Zdravé stravovanie, to nie je iba váženie si kalórii a držanie diét
Za zdravým stravovaním netreba hľadať nič zložité. Váženie kalórií samé o sebe vám nezaručí, že jedlo bude zdravé a vyvážené. Nehovoriac už o nejakej diéte. Je to viac menej o krátkej etape stravovania sa, po ktorej sa vrátime aj tak k pôvodným stravovacím návykom. A čo je vlastne zdravé? Pre každého to znamená rozhodne niečo iné. To čo je dobré pre mňa, nemusí byť dobré pre niekoho iného.

Za kvalitnými surovinami, ktoré sú prospešné nášmu telu, netreba ísť ďaleko
Lokálne potraviny sú rýchlo dostupné a môžeme ich pekne zaradiť do našej kuchyne. Pre náš organizmus sú určite vhodnejšie potraviny, ktoré sa dopestujú u nás, s tým, že samozrejme dodržiavame aj sezónu, v ktorej sa plodiny dopestujú. Často krát siahame po cudzokrajných plodinách, o ktorých si myslíme, že sú plné vitamínov, ale na náš organizmus môžu mať opačný efekt.

orange tree shutterstock.com

V lete máme pestrejší výber, v zime zabúdame na zeleninu s obrovskou dávkou vitamínu C
Jedálniček sa určite líši podľa ročných období. V lete máme k dispozícii viac zeleniny a ovocia, jedálniček je pestrejší a farebnejší. V zime by sme mali ovocie obmedziť len na minimum, keďže pre nás nie je dostupné a zelenina sa obmedzuje viac-menej na koreňovú a rozhodne vyhráva kyslá kapusta, na ktorú bohužiaľ zabúdame a vitamín C si dopĺňame radšej cez citrusové ovocie.

Trend odšťavovania ovocia a zeleniny
Náš žalúdok si lepšie poradí s jablkom, ktoré hryzieme. Mixovaním a prílišným kombinovaním potravín naše telo svojim spôsobom preťažujeme. Záleží od toho, čo tým sledujeme. Je teda naozaj otázne, pre koho je tento trend zdravý.

Najväčšou chybou je, že jeme príliš veľa
Či už je to prejedanie sa zo zvyku, emočné zajedanie, stres, dôvodov by sme našli mnoho. Ďalšou chybou je, že sa hýbeme veľmi málo. A to mám na mysli iba chôdzu, ktorá je pritom pre človeka bežnou prirodzenou aktivitou.

lot of eating shutterstock.com

Nezdravé stravovanie rovná sa zdravotné problémy
Medzi najčastejšie patria problémy s trávením, najmä nafukovanie, pálenie záhy, migrény, bolesti hlavy a alergie, ktoré si ľudia nesprávnym stravovaním môžu privodiť sami.

Naše telo dovolenku nemá. Pracuje 24 hodín denne
Predsavzatia pred letom určite mnohí z nás veľmi dobre poznajú. Schudneme do plaviek, začneme piť viac čistej vody, naplánujeme si viac športových aktivít. S blížiacim sa dátumom dovolenky sa nám ešte ako tak darí dodržiavať to, čo sme si sľúbili, ale s nástupom oddychových dní siahame aj po jedlách, ktoré pre nás nie sú až tak prospešné. Naše telo ale dovolenku nemá a pracuje 24 hodín denne. Samozrejme, nezdravá maškrta mu z času na čas neuškodí, problémom sa stáva až to, pokiaľ ho nezdravými jedlami zaťažujeme permanentne.

Nezabúdajme na to, že zdravé jedlo nie je luxus, ale nutnosť
Jedzte striedmo a hýbte sa. Jednoduché a veľmi účinné. Myslite nato, že dobré jedlo nie je luxus, ale nutnosť, pre zdravý a spokojný život.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 12:01