Katarína Kincelová
StoryEditor

Prinášame vám recepty na vynikajúce raňajkové kaše priamo z legendárnej Žufane

02.07.2019, 16:00
Recepty a tipy
„Kaša sa dá urobiť zo všetkého, aj z rezňa,“ prekvapuje Kristína Kissová, ktorá u nás spopularizovala poctivé domáce kaše natoľko, že sa jej takmer vždy spoľahlivo vypredajú. V útulnom bistre, v ktorom sa zvŕta nad hrncami, nájdete nad chutnými miskami pravidelne sedieť kamošov, mamičky s deťmi a celé rodiny, podnikateľov pred prácou aj pár celebrít.

V hlavnom meste sa na celkom nenápadnom mieste ukrýva bistro Žufaňa, v ktorom sa rodia tie najlepšie domáce kaše. Kraľuje im kašovarička Kristína Kissová, ktorá ich za tie roky vyšperkovala do takej dokonalosti, že sa na ne namotajú aj chlapi, vyberavé deti či maškrtné a náročné dámy. Isto by ste si na ne rýchlo privykli aj vy, naše Eviťáčky. Obsahujú totiž kopu živín, ktoré treba do tela dostať – obilniny, proteíny, tuky, oleje, oriešky, semiačka, zeleninu či ovocie.

​Kristína sa vrhla na kaše už pred ôsmimi rokmi. „Začala som s nimi experimentovať, keď som veľa športovala a mala som predtým aj náročnú prácu. Preto som sa chcela prirodzene zdravo stravovať. A ako inak by som do seba dostala toľko dobrých vecí, ako v jednej porcii kvalitnej kaše? Bežne predsa človek neje ľanové semiačka a ostatné zdravé potraviny, ktoré sú v zásade bez chuti. Chcela som ich spojiť do jedného chutného produktu. No predovšetkým mám rada raňajky, je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál. Večer zaspávam s tým, že sa teším na raňajky a na to, čo dobré si pripravím. Vždy si uvarím čaj a užívam si pomalé rána. Zabezpečujú mi ich práve moje kaše. Navyše mám rada sladké a teplé raňajky,“ spomína Kristína na prvopočiatky varenia kaší. Vtedy ešte ani náhodou netušila, že ju jej raňajková vášeň bude raz živiť.

žufaňa bistro Katarína Kincelová

​Kristína neskôr svojimi originálnymi výtvormi trafila klinec po hlavičke. Slováci však zo začiatku pristupovali k jej ponuke s nedôverou. „Pracovne to voláme teplá gebuzina v miske, naozaj je to veľakrát vizuálne nevábne. Je to skôr láska na prvé ochutnanie. Ľudia do toho s nami išli, zariskovali a okamžite to zafungovalo. Keď raz kašu ochutnajú, v 99 percentách prípadov im fakt zachutí. Dávam si záležať na tom, aby bola skvelá, aj keď nevyzerá úplne vábivo. Bol to risk, ktorý vyšiel, a ja považujem za úspech, že sa ľudia na tie naše naučili. Stavili sme na ne, na začiatku to bolo iné a dnes sa teším, že sme všetci na kašu,“ usmieva sa spokojne dáma, ktorá všetky recepty vymýšľa, poctivo zháňa suroviny a nakoniec aj uvarí. Najviac ide na odbyt tradičná štedrá kaša odvodená zo štedrého koláča. Nájdete v nej mak, slivky, vlašské orechy a tvaroh. Úspech má aj exotická kokosovo-mangová s banánom. Kombinácia kokosu s obilninou je populárna. Maškrtní labužníci s radosťou siahajú aj po čokoládovej variácii. No a my vám prinášame exkluzívne recepty na dve kaše, priamo od Kristíny. Nech sa páči a prajeme dobrú chuť! 

RECEPTY na skvelé kaše iba pre vás:
Marhuľová kaša s kešu maslom, pomarančom a chia
Potrebujeme na 4 výdatné porcie:
70 g pšena
70 g ryžových vločiek
70 g quinoy
200 g sušených marhúľ
šťavu a kôru z 1/2 pomaranča
70 g kešu masla
1 PL chia semiačok
agáve podľa chuti
štipku soli
na ozdobu: nasekané kešu oriešky, plátky pomaranča

žufaňa kaša Katarína Kincelová

Postup: Do hrnca dáme variť marhule spolu s 1 litrom vody a so štipkou soli. Varíme 15 minút od zovretia. Medzitým si pšeno prepláchneme v sitku pod tečúcou horúcou vodou, aby stratilo horkosť. Potom marhule rozmixujeme ponorným mixérom na pyré, pridáme pšeno, quinou a varíme do úplného zmäknutia, trvá to minimálne 20 minút. Pridáme ryžové vločky a necháme prevrieť. Do kaše vmiešame kešu maslo, kôru a šťavu z pomaranča a osladíme podľa chuti. Na záver vmiešame chia semiačka a necháme 15 minút postáť, aby sa kaša zahustila. Ak sa nám zdá stále riedka, môžeme pridať trochu ryžových vločiek. Ak, naopak, hustá – doplníme vodu. Porciu kaše v miske potom posypeme nasekanými kešu orieškami a ozdobíme pomarančom.


Lieskovcová špaldová kaša so škoricou a s jablkami
Potrebujeme na 4 výdatné porcie:
100 g špaldy (celé zrno)
50 g špaldových vločiek
70 g nasekaných opražených lieskovcov + trochu na ozdobu
250 ml jablkového muštu/džúsu či detskej výživy
25 g kukuričnej polenty
10 g mletých ľanových semienok
25 g orieškového krému
1 KL škorice
70 g medu
štipku soli
na ozdobu: pečené jablká

žufaňa kaše Katarína Kincelová

Postup:
Celé zrno špaldy si deň vopred, alebo aspoň dve hodiny, namočíme do pol litra vody v hrnci, v ktorom kašu aj uvaríme. Pridáme štipku soli, jablkový mušt, prípadne detskú jablčnú výživu a 2 dl vody a varíme od zovretia 15 minút pod pokrievkou. Pridáme 250 ml vody, špaldové vločky a mleté lieskovce a varíme desať minút za stáleho miešania. Neprestávame miešať a vsypeme do hrnca zvyšné suroviny – polentu, ľanové semienka, škoricu a ak máme chuť, tak aj orieškový krém. Kristína odporúča tie od spoločnosti Slowlandia.
Dosladíme podľa chuti medom alebo javorovým sirupom. Ak je kaša podľa vkusu príliš hustá, pridáme horúcu vodu, a ak, naopak, riedka, zahustíme ju ešte polentou. Kaša najlepšie chutí s pečenými jablkami: olúpané a nakrájané jabĺčka pečieme pri 170 °C počas pätnástich minút v jednej vrstve. Budeme mať kašu ako tradičnú jablkovú štrúdľu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 01:27