shutterstock.com
StoryEditor

Milujete sladkosti? Výživová poradkyňa vám poradí, ako im odolať

28.06.2019, 12:50
Recepty a tipy
Náš večný boj a večný problém – CHUDNUTIE. Niekedy sa už aj odhodláme, ale potom nám zrazu do toho niečo príde. V práci do seba džgáme sladké a kysneme, a kysneme. Opýtali sme sa odborníčky, ako sa motivovať a ako sa čo najlepšie vyhnúť sladkému.

Ako odolať sladkostiam?
Jarmila Kabátová, výživová poradkyňa, Piešťany

1. Nenakupujte sladkosti do zásoby, nenavštevujte cukrárne, platí: čo oči nevidia, menej nás láka.
2. Na nákup choďte vždy s plným žalúdkom. Množstvo štúdií dokázalo, že hladný človek nakupuje viac, ale aj senzoricky atraktívnejšie a výraznejšie potraviny, ktoré sú väčšinou nezdravšie.
3. Pravidelne sa stravujte. Ideálne päťkrát denne, pričom čas medzi jedlami by nemal byť dlhší ako 5 hodín. Hladina cukru v krvi nám totiž kolíše, čím sa organizmus dostáva do stresu, a tak máme sklony jesť najmä sladkosti.
4. Vyberajte potraviny s nízkym glykemickým indexom. Vysoký GI majú koláče, fit tyčinky, banány, hrozno, hrušky, nekvalitné sušené ovocie, cestoviny, pizza, pečené zemiaky, cornflakes, ryžové chlebíky, slané pečivo, tyčinky a zemiakové lupienky...
5. V období pred alebo počas menštruácie žena spotrebúva viac energie, preto by sme vtedy mali jesť častejšie, v menších dávkach, čím sa budú znižovať návaly chuti na sladké. Hmotnosť sa nám pred alebo počas menštruácie väčšinou zvýši. Je to však spôsobené predovšetkým zadržiavaním vody v tele. My si v mylnom presvedčení, že sme pribrali, prísun jedla znižujeme, a tým aj narastá naša túžba po sladkom.

​6. Doplňte chróm a magnézium. Chróm pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi – nájdete ho v kuracom mäse, orechoch, droždí, morských plodoch. A magnézium vás zbaví stresu, a teda s tým spojenej chuti na sladké.
7. Kde sa dá, pridávajte škoricu – pomáha udržiavať vyrovnanú hladinu cukru v krvi, ale tiež zmierňuje menštruačné bolesti, ťažkosti v menopauze, znižuje cholesterol a chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.
8. Nezabúdajte raňajkovať!
9. Chuť na sladké môžete nahradiť aj ovocným, no lepšie zeleninovým smoothie. Buďte však opatrní, keďže mix veľkého množstva predovšetkým sladkého, prezretého ovocia môže viesť k nadmernému príjmu fruktózy, čo tlmí spaľovanie tuku, a k tomu, navyše, paradoxne posilňuje pocit hladu!
10. Najedzte sa najneskôr 2 – 3 hodiny pred spánkom. Ak pôjdete do postele s plným žalúdkom, váš spánok bude nekvalitný a nasledujúci deň vás bude prenasledovať väčší hlad aj chuť na sladké.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:58