shutterstock.com
StoryEditor

Odnaučte sa jesť prílohy. Nahraďte ich týmito zdravými variantmi

17.06.2019, 16:40
Recepty a tipy
Môže sa vám to na začiatku zdať fádne, ale ak chcete zdravo žiť a byť štíhla, prílohy ako ryža, zemiaky či cestoviny by ste nemali jesť každý deň na obed aj na večeru.

Keď nebudete na obed a večeru kombinovať bielkoviny, tuky a sacharidy, prvé čo sa vám udeje je to, že sa budete cítiť ľahšie, plné energie a začnete chudnúť. To je zdravotná stránka veci. Na druhej strane sa vám bude aj podstatne jednoduchšie variť, pretože k mäsu si jednoducho doprajete „iba“ šalát z čerstvej zeleniny a v zime povedzme zaváranú cviklu, kyslú kapustu a podobne. Ak vyslovene nechcete chudnúť, iba sa udržiavať, na obed si prílohu dajte, ale tiež dbajte na to, akú. Medzi zdravé radíme napríklad: bataty, celozrnnú ryžu, quinou, pohánku, pšeno, krúpy... možností je veľa. Na večeru si potom dajte už iba mäso so zeleninou (či syr s paradajkami, rybu so zeleninou...).

Prílohy k mäsu – iné ako klasika:
Dusená brokolica
Dusený alebo grilovaný mix zeleniny
Šalát z čerstvej zeleniny
Fazuľkové struky
Pohánka
Pšeno
Amarant
Cícer
Quinoa
Bataty

Pýtate sa: „Dobre, ale čo ak chcem mužovi navariť jedlo, ku ktorému sa hodí knedľa?!“ Máme pre vás aj recept na zdravú knedľu!

Potrebujeme: 1 šálku odtučneného tvarohu, 4 ks celozrnnej žemle, 2 vajcia, 1 ČL prášku do pečiva, soľ, celozrnnú múku, petržlenovú vňať

Postup: Žemle nakrájame na malé kúsky a v miske zmiešame s tvarohom. Potom pridáme rozšľahané vajcia, prášok do pečiva, soľ a vňať. Poriadne vymiešame rukou. Zmes necháme 20 minút odpočívať. Potom z nej vytvarujeme dva bochníčky v tvare žemle a obalíme ich v múke. Obalené v potravinárskej fólii varíme v osolenej vode asi 5 minút. Podávame namiesto klasickej knedle.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 02:18