shutterstock.com
StoryEditor

Zaváraninová sezóna je v plnom prúde. Toto sú vychytávky, bez ktorých ani nezačínajte!

07.06.2019, 16:15
Recepty a tipy
Čo je lepšie ako výborné domáce zavárané uhorky, marhule či hrušky? V lete zavaríte, v zime akoby ste našli. Tak sa poďme pozrieť, ako na to.

Zaváracie vychytávky:
1. Namiesto varenia môžeme poháre zavárať nad vodou v pare, prípadne v rúre, rozohriatej na 80 °C. Poháre naukladáme na plech, prípadne na plech s trochou vody. Dbáme na rozostupy medzi pohármi. Čas zavárania bude rovnaký ako v pare či hrnci s vodou. Plech vložíme do spodnej časti rúry.
2. Ak chcete skúsiť moderný spôsob, môžete zavárať aj v mikrovlnnej rúre. Poháre sterilizujeme 10 minút na 70 W a potom 10 minút na 100 W. Nemusíte sa báť použiť otáčacie kovové viečka – v mikrovlnke neiskria.
3. Zavárať sa dá dokonca aj v umývačke riadu. Poháre do nej naukladáme tak, aby sa navzájom nedotýkali, a pustíme intenzívny program s teplotou 70 – 80 °C. Po skončení ich vytiahneme a necháme vychladnúť dnom nahor.

Postup sterilizácie:
1. Poháre dôkladne umyjeme saponátom a horúcou vodou, prípadne v umývačke riadu.
2. Potom ich vyparíme vriacou vodou a necháme odkvapkať. Neutierame!
3. Naplníme ešte horúcou zaváraninou (nikdy nie úplne po okraj) a rýchlo uzatvoríme. Ak sme postupovali správne, môžeme viečko aj dotiahnuť a pohár postaviť hore nohami. Ide o tzv. sterilizáciu bez obalu. Keď budeme ešte zavárať, viečko nedoťahujeme nadoraz.
4. Na dno hrnca vyloženého mriežkou (alebo aj parákom) umiestnime poháre a zalejeme do polovice vodou.
5. Privedieme do varu a na strednom plameni necháme prebublávať po čas uvedený v recepte.
6. Po dokončení poháre vytiahneme a dotiahneme viečka.
7. Po vychladnutí uskladníme na chladnom a tmavom mieste.

Pri týchto množstvách zavaríte asi 7 pohárov. Záleží však na tom, aké veľké plody máte, aj na tom, ako ich do pohárov ukladáte.

Zavárané uhorky

cucumbers in jar shutterstock.com

Potrebujeme:
vodu, ocot, Zelko, kryštálový cukor, kôpor, cibuľu, mrkvu, feferónky

Postup:
1,75 l vody uvaríme s 0,5 l octu, 100 g Zelka a 120 – 150 g cukru. Nálev dáme bokom, umyjeme si uhorky, do pohárov dáme trochu kôpru, plátok cibule, na kolieska nakrájanú mrkvu, prípadne aj feferónku a plníme uhorkami. Naplnené 7 dcl poháre zalejeme vlažným nálevom, poháre zavrieme viečkami a dáme do zaváraninového hrnca. Sterilizujeme pri teplote 85 °C asi 15 minút.

Hruškový kompót

pear compote shutterstock.com

Potrebujeme:
vodu, takmer zrelé hrušky (mali by byť tuhé, nikdy nie prezreté), kyselinu citrónovú, kryštálový cukor

Postup:
Hrušky olúpeme nehrdzavejúcim nožom alebo nehrdzavejúcou škrabkou, rozpolíme a vykrojíme jadrovník spolu s vláknami, ktoré sú medzi stopkou a kalichom. Súčasne odkrojíme malú časť plodu pri stopke a kalichu. Takto upravené polovičky hrušiek ihneď ponoríme do chladnej vody, v ktorej sme rozpustili kyselinu citrónovú v množstve 5 g na 1 l vody. Roztok chráni olúpané a upravené hrušky pred zhnednutím, kým ich budeme plniť do pohárov. Hrušky plníme do pohárov tak, že ich ukladáme strechovitým spôsobom, rozkrojenou časťou smerom dolu. Naplnené poháre hneď zalejeme nálevom, ktorý pripravíme tak, že v 1 l vody rozpustíme 0,55 kg cukru, čím dostaneme asi 1,3 l nálevu. Uzavreté poháre sterilizujeme 20 minút vo vodnom kúpeli pri teplote 90 °C. Ak boli hrušky obzvlášť tvrdé, tak 25 – 30 minút.

Naše tipy:
– Ak sú hrušky takmer zrelé, nemusia sa predvárať. V tom prípade ich po vytiahnutí z ochranného roztoku hneď plníme do pohárov.
– Ak je dužina hrušiek takmer tvrdá alebo tvrdá, treba ich konzistenciu upraviť predvarením, pričom rozpustíme vo vode kyselinu citrónovú v množstve 5 až 10 g na 1 l vody. Roztok privedieme do varu, ponoríme doň upravené hrušky a blanšírujeme – predvárame ich, kým nie sú natoľko mäkké, že po napichnutí ľahko skĺznu z vidličky alebo ihlice. Nesmú však byť uvarené či dokonca rozvarené. Počas sterilizácie ešte zmäknú.
– Predváranie alebo sterilizáciu nesmieme zbytočne predlžovať, lebo hruškový kompót dostáva nepríjemnú varnú chuť.

Broskyňový kompót

peach compote shutterstock.com

Potrebujeme:
vodu, úplne zrelé, ale neprezreté broskyne, aromatické, ešte s tuhou konzistenciou dužiny a rovnomerne zrelé vo všetkých častiach plodu, kyselinu citrónovú, kryštálový cukor

Postup:
Pretriedené broskyne ponoríme, najlepšie v drôtenom alebo dierovanom košíčku, do vriacej vody (90 až 95 °C) a hneď ich schladíme v studenej vode. Do prevarenej vody môžeme pridať kyselinu citrónovú (10 g na 1 l). Zo sparených a rýchlo schladených broskýň sa dá ľahko stiahnuť šupka. No nemusíte ju dávať dole, záleží na vás. Broskyne rozpolíme nehrdzavejúcim nožom, vytiahneme alebo vykrojíme kôstku a jednotlivé polovičky hneď ponoríme do studenej čistej vody, v ktorej sme rozpustili kyselinu citrónovú v množstve 5 g na 1 l. V tomto roztoku však nesmú zostať olúpané a rozpolené broskyne veľmi dlho. Ich povrch by bol slizovitý. Polovičky broskýň kladieme do pohárov tak, že ich ukladáme rozpolenou časťou smerom dolu strechovito do zvislých alebo špirálovitých stĺpcov.
Na 1 l vody použijeme 0,56 kg cukru a po rozpustení dostaneme 1,3 l hotového nálevu. Nálevom zalejeme broskyne v pohároch tak, aby boli úplne prikryté. Broskyňový kompót z úplne zrelých, polených a lúpaných broskýň sa sterilizuje vo vodnom kúpeli s teplotou 90 až 95 °C 20 až 25 minút. Broskyne s tuhšou konzistenciou sa sterilizujú pri teplote 95 °C 30 minút alebo pri teplote 100 °C 25 minút.

Náš tip: Na výrobu kompótu sú najvhodnejšie odrody broskýň so žltou dužinou. Kompót z bielodužinových odrôd nie je taký vzhľadný, lebo ľahko zhnedne.

Niečo pre deti – jablkovo-mrkvová výživa

apple mash shutterstock.com

Potrebujeme:
500 g jabĺk, 2 PL mletej škorice, trstinový cukor podľa chuti, klinček, 4 mrkvy

Postup:
Očistenú mrkvu dáme variť do hrnca s vodou. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a dáme tiež variť do hrnca s vodou, cukrom, so škoricou a s klinčekom. Jablká by nemali plávať vo veľkom množstve vody – nalejeme jej do hrnca len toľko, koľko naozaj na varenie treba. Hneď ako sa jablká rozvaria domäkka a začnú peniť, stiahneme hrniec zo sporáka a vytiahneme klinček. Vodu môžeme sčasti zliať. Zmäknuté mrkvy vytiahneme z vody a pridáme k jablkám. Mixujeme tyčovým alebo klasickým mixérom dohladka. Výživu plníme do vyvarených pohárov a sterilizujeme pri teplote 80 °C asi 15 – 20 minút.

Marhuľový kompót

apricot compote shutterstock.com

Potrebujeme:
vodu, úplne zrelé, nepoškodené a dobre vyfarbené marhule, tak na šupke, ako aj v dužine, kryštálový cukor

Postup:
Marhule vyperieme a nehrdzavejúcim nožom rozpolíme pozdĺžnym rezom, pričom odstránime kôstky a stopky. Jednotlivé polovice uložíme bez predvárania do konzervovacích fliaš alebo plechoviek reznou plochou smerom dolu a zalejeme ich nálevom. Ten pripravíme rozpustením 0,65 kg cukru v 1 l vody, čím dostaneme približne 1,4 l nálevu.
Marhuľový kompót z úplne dozretých a pokiaľ možno mäkších marhúľ sa sterilizuje 15 až 20 minút pri teplote vodného kúpeľa 90 až 95 °C. Z tuhých a tvrdších marhúľ pri 95 °C 25 minút.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 19:41