shutterstock.com
StoryEditor

Konzumácia tejto potraviny vyvoláva v mozgu vyplavenie látok, ktoré sa objavujú pri orgazme

06.06.2019, 16:30
Recepty a tipy
Na jednej strane veľmi zlé zloženie stravy a nevhodné stravovacie návyky, na strane druhej posadnutosť zdravou výživou. Nič nie je dobré preháňať. Strava by mala byť pokiaľ možno čo najpestrejšia. Ak jete pravidelne a viac menej správne, telo nemá až takú chuť na nevhodné potraviny. Najhoršie je byť dlho hladný, potom určite siahnete po nejakej sladkosti alebo tučnom jedle.

KOKOSOVÝ TUK
Podliehať módnym vlnám sa vo výžive príliš nevypláca. Ešte nedávno kvázi odborníci označovali kokosový tuk takpovediac za zázračnú potravinu. Pritom z rastlinných tukov patrí k tým najhorším, hlavne kvôli extrémne vysokému obsahu nasýtených mastných kyselín, ktoré škodia predovšetkým cievam.
VAJÍČKA
Vajíčka, ktoré boli pred časom zatracované, sa dočkali rehabilitácie. Odborníci ich dokonca radia medzi 25 najzdravších potravín, pretože sú zdrojom vysoko biologicky hodnotných bielkovín a kvalitných tukov, ktoré vďaka obsahu lecitínu a omega-3 nenasýtených mastných kyselín majú pozitívny vplyv na zlepšenie pamäti a zníženie cholesterolu v krvi.

eggs shuttterstock.com

TAVENÉ SYRY
V tuzemsku sa tešia veľkej obľube. Aj keď sú hanlivo označované ako „sekaná mliekarenského priemyslu“, pretože sa vďaka ich výrobe dá zužitkovať všeličo, majú vysoký obsah bielkovín a relatívne vysoký obsah vápnika. A, naopak, celkom málo nezdravých taviacich solí. Len pozor na veľké množstvo soli. V 100 gramoch výrobku môže byť aj 3,2 gramu soli, čo je viac ako polovica dennej dávky, takže by sme s nimi mali v jedálničku šetriť.
ČERVENÉ MÄSO
Chudé červené mäso síce obsahuje zinok, železo a vitamín B12, ale kto ho konzumuje každý deň, svojmu zdraviu rozhodne neprospieva. Obsahuje veľa karnitínu, z ktorého v črevách a v pečeni vzniká toxická látka TMAO, ktorá spúšťa a urýchľuje aterosklerózu. Oveľa zdravšie je napríklad morčacie mäso, obsahuje kvalitné bielkoviny, vitamín B, zinok, selén a malé množstvo tuku. Pôsobí protinádorovo a hodí sa aj na chudnutie.

BIELA MÚKA
Obilné zrno sa pri spracovaní zbaví obalu a klíčkov, kde sú ukryté výživné látky, a pomelie sa na prach. Dobrovoľne sa tak vzdávame 80 % horčíka, železa a zinku, 90 % kyseliny listovej a 100 % vlákniny. Jemne mletá biela múka je podobne ako cukor označovaná za zdroj prázdnych kalórií. Ostatne, výrobky z bielej múky môžu mať glykemický index podobný ako cukor, teda do tela sa z nich dostane veľmi rýchlo veľa energie. Preto sa po nadmernej konzumácii pečiva tak rýchlo priberá.
TMAVÉ PEČIVO
Biele pečivo prudko zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo dvíha produkciu inzulínu, ktorý podporuje ukladanie tuku. Lenže tmavé pečivo (ak nie je celozrnné) je väčšinou spracovávané rovnakým spôsobom ako to biele – cesto sa len prifarbuje (napríklad karamelom). Neznalých zákazníkov môžu oklamať žemle kaiserky, vyzerajú ako celozrnné (majú tmavú farbu a sú na nich zrniečka), ale zdanie väčšinou klame. Ľudia navyše tiež často zamieňajú pojmy celozrnné pečivo (vyšší obsah vlákniny a celozrnnej múky je aspoň 80 %) a viaczrnné pečivo (vyrobené z niekoľkých druhov múky, medzi ktorými však celozrnná nemusí vôbec byť). Klady celozrnného pečiva sú v obsahu vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré sú z bielej múky odstránené. Energetická hodnota je však rovnaká.

brown bread shutterstock.com

CEREÁLNE PEČIVO
Ďalší chyták. Znie to zdravo, v preklade to však znamená... obilné. Teda rozhodne nie celozrnné. Pozor na extrudované pečivo (tepelná úprava pod silným tlakom), čo sú napríklad rôzne racio chlebíčky. Tie nie sú vhodné na chudnutie, pretože majú vysoký glykemický index, po ich konzumácii ste hladní veľmi skoro.
OVOCIE
Ovocie má mnoho vitamínov a napospol žiadny tuk, ale často obsahuje veľa tzv. rýchlych sacharidov. Fruktóza (ovocný cukor), ktorú hneď nespálime pri výdaji energie, sa premieňa na tuk a ukladá v tukových tkanivách. Napríklad stredne veľký banán má okolo 17 gramov fruktózy, čo zodpovedá 4 kockám repného cukru. Kalorickejšie než banán sú z ovocia len datle (30 gramov fruktózy) a avokádo (8 gramov fruktózy, ale 14 gramov tuku).
ANANÁS
Hovorí sa mu svätý grál všetkých diét. Za zníženie hmotnosti pri ananásovej diéte môže hlavne výrazné zníženie energetického príjmu (povolená je totiž len konzumácia ananásovej dužiny a šťavy). Telo síce dostane vitamíny, ale pri nedostatku bielkovín hrozí strata svalovej hmoty. V 450 gramoch ananásového kompótu môže navyše byť až 84 gramov cukru, čo zodpovedá 21 kockám. Ešte väčšou kalorickou bombou je sušené ovocie. Jedna jediná sušená marhuľa obsahuje toľko cukru ako jedna kocka. A úplným tabu by mali byť banánové čipsy, ktoré sú cukrom doslova napchaté.

grilled pineapple shutterstock.com

GRAPEFRUIT
Neexistujú žiaľ žiadne zázračné potraviny, ktoré by magicky rozpúšťali tuky (okrem grapefruitov, citrónov či zeleru sa často uvádzajú aj morské riasy). Áno, majú nízku hladinu kilojoulov a vďaka horkastej chuti grepov aj lepšie zaženiete chuť na sladké, ale to je asi tak všetko.
ZEMIAKY
Keď budete na varenie používať čerstvé zemiaky, ktoré obsahujú až 80 % vody, nemôžete pribrať. Priberá sa len z tuku na fritovanie hranoliek a krokiet. Zemiaky by sa však nemali dávať do chladničky. Tam sa totiž ich škrob oveľa rýchlejšie zmení na cukor. Uskladnite ich radšej v papierovom vrecku na suchom, studenom mieste.
DŽÚSY
Na dodanie dennej dávky vitamínov stačí deci denne. Džúsy sú navyše energetickou bombou. Liter stopercentného pomarančového džúsu s nápisom „bez cukru“ má v sebe rovnakú energiu ako 22 až 25 kociek cukru (teda takmer toľko čo Coca-Cola). Nápis „bez cukru“ pritom znamená iba to, že do nápoja nie je pridávaný cukor navyše. Džúsy však obsahujú kopy cukru z ovocia.

orange juice shutterstock.com

SÓJA
Roky bola skutočne považovaná za superzdravú náhradu „nezdravého“ mäsa. Až do zistenia vedcov z King's College v Londýne, ktorí pri sóji spochybnili nielen proklamovaný vysoký podiel bielkovín a množstvo minerálov a vlákniny, ale poukázali aj na to, že sa z nej uvoľňuje genistein, látka podobná ženskému pohlavnému hormónu, ktorá má síce protirakovinové účinky, ale zároveň znižuje imunitu aj kvalitu spermií. Sója sa pritom pridáva aj do množstva iných výrobkov – od tlačenky po cereálie.
TRSTINOVÝ CUKOR
Z nutričného hľadiska má repný aj trstinový cukor takmer rovnaké zloženie. Oba obsahujú prakticky výlučne sacharózu. Hnedý cukor má síce v porovnaní s bielym o niečo viac minerálnych látok, v skutočnosti však ide o zanedbateľné množstvo. Od cukrov si navyše človek vypestuje ľahko závislosť. Hlavne v kombinácii s tukom vyvolávajú v mozgu vyplavenie serotonínu alebo dopamínu, teda tých istých látok, ktoré sa objavujú pri orgazme či po dávke heroínu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 11:34