Daniela Hovorková
StoryEditor

Najlepšie domáce lokše podľa našich babičiek krok za krokom

05.12.2018, 11:00
Recepty a tipy
K jeseni patrí burčiak a k burčiaku pečené hus s lokšami. V Malokarpatskej vinohradníckej oblasti na túto delikatesu nedajú dopusť. Pripravte si ju tak, ako to vedia len na dedinách v okolí Bratislavy. Poradíme vám, ako si vyrobiť luxusné domáce lokše.

Grobské lokše

Suroviny na 12 - 14 lokší

700 g zemiakov

210 g hladkej múky

1,5 ČL soli

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť. Ideálne cez noc, aby sa z nich odparilo čo najviac vody. Očistíme a postrúhame na jemnom strúhadle. Na pracovnú dosku nasypeme múku, pridáme nastrúhané zemiaky, soľ a vypracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, zemiakové cesto má tendenciu rednúť. Čím dlhšie bude stáť, tým viac sa bude lepiť. Ak sa cesto príliš lepí, pridáme trochu múky. S múkou však zaobchádzame opatrne. Ak pridáme veľa múky, lokše budú tvrdé!  Z cesta vytvarujeme šúľok a nakrájame ho na kusy, z ktorých vytvarujeme väčšie „knedličky.“ Tie rozvaľkáme na lokše. Pečieme na suchej panvici, z každej strany, až kým nevzniknú hnedé fliačky. Hotové lokše potrieme roztopenou kačacou alebo husacou masťou.

Pečená hus

Suroviny

hus

jablko

mlieko

soľ

Postup

Hus dobre nasolíme, z každej aj vnútornej strany a necháme odležať, ideálne z večera do rána. Do vnútra husi dáme celé jablko, podlejeme pohárom vody a pečieme na 180 °C

zhruba 2 – 2,5 hodiny, podľa veľkosti husi. Ideálne je piecť hus v keramickom pekáči. Po 1 - 1,5 hodine hus obrátime, potrieme mliekom, aby koža získala zlatistú farbu a do chrumkava dopečieme. V priebehu pečenia vylievame tuk, ktorý sa z husi priebežne vytápa. Vyžaduje si to trochu zručnosti, výpek totiž treba zliať tak, aby sme do husi zbytočne nepichli. Výpek/masť určite nevylievame, odložíme si ho na lokše a uchovávame v pohári, v chladničke.  

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. apríl 2024 16:17