Ilustračné fotodreamstime.com
StoryEditor

Vymeňte ryžu za pohánku

04.02.2018, 08:00
Recepty a tipy
Máte radi rizoto? Vyskúšali ste už všetky možné recepty a hľadáte niečo nové? Nebude to síce krémové rizoto na taliansky spôsob, ale bude chutiť aj tým členom domácnosti, ktorí nad pohánkou ohŕňajú nos. Nie je totiž pohánka ako pohánka.

Svetlá je jemnejšia

Predáva sa pohánka svetlá a tmavá. Rozdiel je v technológii spracovania. Svetlá pohánka je mechanicky lúpaná. Pri výrobe tmavej pohánky sa používa vysoká teplota. Povrch zrna tak mierne skaramelizuje, stmavne a získa tak výraznejšiu pohánkovú – zemitú arómu, ktorá zväčša ľuďom prekáža. V prípade pohánkových začiatočníkov alebo večných skeptikov je preto lepšie siahnuť po svetlých pohánkových krúpoch, ktoré majú jemnejšiu chuť.

Krúpy verzus lámanka

Na varenie sa používa lúpaná pohánka vo forme krúp, krupice, múky alebo lámanky, čo sú v podstate rozlámané zrná. Kým pohánkové krúpy sú vhodné pre prípravu príloh, „rizota“, šalátov či na zapekanie. Pohánková lámanka sa používa na zahusťovanie polievok, prípravu kaší alebo nátierok. Ďalším benefitom pohánky je, že patrí do kategórie bezlepkových obilnín. Svojím zložením je vhodná aj pre diabetikov, tehotné ženy i malé deti. Obsahuje totiž vápnik, fosfor a draslík, horčík, železo, vitamíny skupiny B a veľa dôležitých aminokyselín. Cennou látkou pohánky je predovšetkým rutín, známy aj ako vitamín P, ktorý má pozitívne účinky na cievy. 

Pohánkové „rizoto“ so špenátom, hríbmi a sušenými paradajkami

Predpríprava: 30 min.

Príprava: 30 min.

Porcie: 4

SUROVINY

200 g pohánka lúpaná svetlá
125 g špenátových listov

80 g sušených hríbov

100 g sušených paradajok

500 ml vody

50 g cibule

3 strúčiky cesnaku

2 PL olivového oleja

50 g parmezánu

2 ČL sušeného tymianu

soľ

čierne korenie 

POSTUP

  1. Pohánku prepláchneme, zalejeme vodou, v ktorej sme namáčali hríby, osolíme a na miernom ohni varíme 3 minúty. Potom odstavíme, prikryjeme pokrývkou a necháme dôjsť cca 20 min.
  2. Pripravíme si väčšiu panvicu. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky. Cesnak nasekáme a spolu s cibuľou opražíme na oleji. Pridáme hríby, mierne osolíme, okoreníme a opražíme. Listy špenátu nasekáme na väčšie kusy a krátko podusíme spolu s hríbmi.
  3. Primiešame uvarenú pohánku a na kúsky nakrájané sušené paradajky nakladané v oleji. Ak použijeme paradajky bez oleja, je potrebné nechať ich zhruba 1 hodinu namočené vo vode, aby zmäkli. Zmes dochutíme tymianom a korením.
  4. Na záver posypeme strúhaným parmezánom, premiešame a krátko prehrejeme. Hotovú pohánku ochutnáme a v prípade potreby dosolíme.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:48