Stockfood
StoryEditor

Krehučký jablkový koláč

07.01.2018, 09:00
Recepty a tipy
Máte doma veľa jabĺk? Tak si z nich okrem zaváranín pripravte napríklad aj tento krehučký jablkový koláč, ktorý osvieži vaše nedeľné popoludnie.

Príprava: 1 hodina & Chladenie: 30 minút

Potrebujeme na 12 porcií:

Na cesto:

250 g hladkej múky

1 vajce

125 g zmäknutého masla

125 g práškového cukru

Na plnku:

3 jablká

200 g termizovaného syra

2 PL práškového cukru

3 ks klinčekov

1 PL cukru krupica alebo kryštál

3 PL mletej škorice

strukoviny na zaťaženie cesta (napr.

fazuľa, hrach)

 

Postup:

Z ingrediencií na cesto vypracujeme kompaktnú hmotu. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme zhruba na pol hodiny odpočinúť do chladničky. Rúru predhrejeme na 170 °C. Koláčovú formu vyložíme papierom na pečenie. Vychladené cesto vyvaľkáme do kolesa s priemerom asi šesť centimetrov väčším ako dno koláčovej formy. Cesto prenesieme do formy a uhladíme po dne aj po okrajoch. Na dne urobíme niekoľko vpichov vidličkou. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme strukovinami. Dáme piecť na 15 minút. Potom strukoviny odstránime a pečieme ďalších 10 minút.

V priebehu pečenia korpusu umyjeme jablká, zbavíme ich  jadrovníkov, ale neprekrajujeme. Jablká nakrájame na hrubšie plátky. V mažiari rozbijeme klinčeky spolu s hrubým cukrom.

Zmesou ochutíme termizovaný syr, pridáme k nemu práškový cukor

a lyžicu škorice. Pripravenú syrovú zmes namažeme na korpus a vyskladáme do kruhu plátky jabĺk. Pečieme ďalších 15 až 20 minút. Hotový koláč na záver posypeme škoricou.

Tip od Bronky: Cesto vypracujte rýchlo, najlepšie rukami. Čím dlhšie budete cesto miesiť, tým mazľavejšie bude.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 22:46