Pixabay
StoryEditor

Chutné recepty z hríbov

22.10.2017, 13:04
Recepty a tipy
Dubáky, kozáky, suchohríby, masliaky, bedle, kuriatka - tento roka ako by sa s hríbmi vrece roztrhlo. Rastú vo všetkých hubárskych lokalitách a s prázdnym košíkom z lesa nikto neodíde. Zásoby sa hromadia, dubáky do vianočnej kapustnice sú už nasušené a suchohríby zamrazené. Už ste varili omáčku, hubový perkelt, polievku aj praženicu s hubami. Dochádza Vám inšpirácia? Vyskúšajte hríbové burgre, tatarák, dubákové rizoto, nátierku z hríbov alebo slávnostné predjedlo od šéfkuchára. 

Tatarák z hríbov

 

Suroviny:

500 g tvrdších hríbov
2 PL oleja
1 stredne veľká cibuľa
1 ČL drvenej rasce
2 PL Worcesterovej omáčky
3 PL sladkej chilli omáčky
soľ
mleté čierne korenie
žĺtky

Postup:
Očistené hríby nakrájame na malé kúsky. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kúsky, 2 lyžice odložíme nabok a zvyšok dáme opražíme na rozohriatom oleji. Pridáme hríby, rascu, mierne osolíme a okoreníme. Podlejeme trochou vody a dusíme cca 30 minút. Počas dusenia zmes občas premiešame. Následne pridáme worcester, chilli omáčku, premiešame a zmes na prudkom plameni povaríme až kým sa voda úplne neodparí. Necháme vychladnúť. Na tanieri do každej porcie vložíme surový žĺtok a málinko posypeme zvyškom nakrájané cibule. Podávame s opečeným pečivom alebo chlebovými hriankami.

Hríbový tatarák Pixabay

Dubákové rizoto

 

Suroviny na 3 porcie:

750 g ryže arborio
2 šalotky
troška olivového oleja
200 g dubákov (alebo aj iných hríbov)
150 ml kvalitného bieleho vína
zeleninový vývar
150 g strúhaného parmezánu
1 ČL mletej rasce
1 ČL tymiánu
soľ

korenie

Postup:
Šalotku na jemno nakrájame a vo väčšom kastróliku necháme na oleji zosklovatieť. Pridáme nakrájané dubáky, krátko ich osmažíme a následne pridáme ryžu. Zalejeme vínom a za stáleho miešania varíme, až kým sa víno neodparí. Potom do zmesi pridáme korenie, soľ, podlejeme trochou vývaru a na miernom ohni ďalej varíme, až kým ryža nie je „na skus“. Podľa potreby dolievame vývar. Ku koncu varenia pridáme polovicu nastrúhaného parmezánu a necháme ho v rizote rozpustiť. Podávame posypané zvyškom parmezánu a čerstvými bylinkami.

Hríbové rizoto Pixabay

Studené predjedlo

Marinovaný jelení chrbát, kalerábové pyré, olej z pečenej cibule, dubáky, brioška

Podľa Marcela Budaja, šéfkuchára hotela Pod lipou ****

 

Suroviny na 4 porcie:

320 g jelenieho chrbátu                           

400 ml olivového oleja                      

soľ                                                

korenie čierne                       

20 ml sezamového oleja                         

4 ks briošky                                      

30 g masla                                        

100 g dubákov                                    

300 karelábu                                       

15 g tymiánu                                       

20 g cesnaku                                                    

120 g cibule                                         

biele korenie                           

15 g kryštálového cukru                         

15 ml vínneho octu                     

0,5 l mlieka                                       

 

Postup:

 

Mäso

Jelení chrbát si prudko opečieme na olivovom oleji z každej strany cca.2 min, ktorý sme pred tým nasolili a okorenili. Mäso by malo byť tepelne upravené na medium - rare. Odpočinutý steak nakrájame na plátky.  

 

Zelenina

Očistený a pokrájaný kaleráb si uvaríme v mlieku do mäkka. Uvarený kaleráb vyberieme a vymixujeme do hladkého pyré, ktoré prepasírujeme cez jemné sitko. Pyré dochutíme maslom, soľou a bielym korením.

 

Olej

Cibuľové šupy, ktoré sa väčšinou vyhadzujú spolu s prvou vrstvou cibule si upečieme do zlata. Následne si zmes spolu so slnečnicovým olejom vymixujeme, pridáme olivový olej. Dochutíme soľou, korením, cukrom a bielym vinným octom.

 

Hríby

Čerstvé dubáky si nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, čerstvý tymián, soľ, korenie a necháme aspoň 2 min. marinovať.

 

Všetky suroviny naaranžujeme na studený tanier spolu s opečenou brioškou a ozdobíme bylinkami.

Jelení chrbát Pixabay

Hríbové burger

 

Suroviny na 4 porcie:

600 g húb
3 tvrdšie žemle
2 vajcia
1 väčšia cibuľa
100 g anglickej slaniny (nemusí byť)
soľ

čierne korenie
1 ČL drvenej rasce
1 ČL nasekanej petržlenovej vňate

mlieko na namočenie žemlí

olej na vyprážanie
strúhanka na obalenie

Postup:
Očistené huby pokrájame na malé kúsky a podusíme v trochu vody až kým nezmäknú. Prebytočnú vodu zlejeme, huby pomelieme spolu so žemľami, ktoré sme predtým nakrájali na kocky a zľahka namočili v troche mlieka. Žemle by sa nemali v mlieku úplne rozmočiť. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a slaninu, vajcia, soľ, korenie a trochu mlieka, aby vznikla hustá zmes. Z nej tvoríme namočenými rukami väčší karbonátky, obalíme ich v strúhanke a vyprážame na oleji.

Hríbový burger Pixabay

Paprikovo – hríbová  nátierka

 

Suroviny:

500 g papriky

750 g hríbov

1 - 2 cibule

1 PL nasekane petržlenovej vňate

soľ

čierne korenie

2 ČL plnotučnej horčice

olej

 

Postup:

Papriku prekrojíme na polovice, vyberieme semienka, poukladáme na plech a pečieme v trúbe vyhriatej na 200° C cca 30 minút. Horúcu papriku prikryjeme na 5 minút, aby sa sparila a dala ľahko ošúpať. Cibuľu očistíme, nakrájame na kocky a opražíme na oleji. Hríby nakrájame na plátky a pridáme ich k cibuli. Restujeme na miernom oleji, kým hríby nezmäknú a neodparí sa z nich voda. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať a horčicu. Hubovú zmes spolu s upečenou a ošúpanou paprikou dáme do mixéra rozmixujeme. Hotovú nátierku ešte môžeme dochutiť soľou a korením

  Hríbová nátierka Pixabay

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 23:06