hokkaido
Zdroj: dreamstime

Hokkaido 3x inak

Daniela Hovorková 07.10.2017, 09:39 Jedlo
Jeseň je rajom pre „hokaidofilikov.“ Sýto oranžová tekvička nabitá slnkom a energiou odchádzajúceho leta najlepšie chutí v čase, keď prirodzene dozrieva. Dá sa variť, piecť, dusiť, so zelenou, mäsom. Výborná je do teplých šalátov, ako samostatné jedlo, príloha alebo ako náplň cestovín. Pripravujú sa z nej aj dezerty. Stačí pár tekvíc a uvaríte z nich kompletný obed. Neveríte? Tu je dôkaz

Môj tip: Viete ako zistíte, či je tekvica „mladá“ a čerstvá a teda najchutnejšia? Zatlačte do nej nechtom. Ak sa do šupy ľahko zaborí, našli ste ten správny kus.

hokkaido
Zdroj: dreamstime

Tekvicová polievka s kokosovým mliekom

 Suroviny:

1 väčšia hokkaido tekvica

2 mrkvy 

1 menšia cibuľa

2 strúčky cesnaku

200 ml kokosového mlieka

100 g masla

2 ČL mletej kurkumy

soľ

chilli

citrónová šťava

Postup

Tekvicu ošúpeme, odstránime z nej jadierka a pokrájame na kocky. Na masle opražíme na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridáme na kusy nakrájanú tekvicu a mrkvu, soľ, kurkumu, chilli a zalejeme vodou. Len toľko, aby pokryla tekvicu. Občas polievku skontrolujte, ak treba, vodu dolejeme. Uvaríme do mäkka. Hotovú tekvicu rozmixujeme. Zalejeme kokosovým mliekom a necháme prejsť varom. Na záver podľa chuti dosolíme a pridáme citrónovú šťavu, ktorá sladkastú chuť polievky zharmonizuje. Servírujeme s trochou kokosového mlieka.  

hokkaido
Zdroj: dreamstime

Bravčová panenka s tymianom a tekvicovým pyré

 Suroviny:

400 g bravčovej panenky

2 strúčky cesnaku

1 PL plnotučnej horčice

2 PL olivového oleja

soľ

zelené mleté korenie

3 vetvičky tymianu

Pyré

400 g tekvice

3 zemiaky
1 cibuľa
2 vetvičky tymianu
2 PL masla
soľ
korenie
100 g smotany na šľahanie

Postup:

Panenka

Mäso necháme v celku. Potrieme zmesou cesnaku, horčice, soli, korenia a olivového oleja a necháme minimálne 30 min. odstáť v chladničke. Potom panenku sprudka opečieme na oleji. Preložíme do zapekacej misy a pečiem v trúbe predhriatej na 180 stupňov cca 10 minút. Potom mäso obrátime, pridáme tymian, podlejeme trochou vody, resp. vývaru, prikryjeme a pečieme ďalších cca 20 min. Po dopečení vyberieme z trúby, necháme aspoň 2 nim. postáť a až potom nakrájame

hokkaido
Zdroj: dreamstime

Pečená tekvica so šalviou a kozím syrom

 Suroviny:

1 menšia hokkaido tekvica

5 strúčkov cesnaku

5-8 lístkov šalvie

2 PL olivového oleja

1 PL trstinového cukru

1 dl bieleho vína

kozí syr

soľ

čierne korenie

rukola/zmes listových šalátov

sezamové semienka

Postup:

Tekvicu dôkladne umyjeme. Vydlabeme z nej semienka a aj so šupou nakrájame na plátky hrubé cca 1,5 cm. Poukladáme ju na plech alebo do zapekacej nádoby. Pokvapkáme olejom, posypeme cukrom, pridáme soľ, korenie, celé ošúpané strúčky cesnaku, celé lístky šalvie a zalejeme vínom. Premiešame, prikryjeme alobalom a pečieme na 170 stupňov 15-20 minút. Pred dopečením odstránime alobal, aby sa tekvica zapiekla. Na tanier dáme za hrsť rukoly alebo listových šalátov. Poukladáme pečenú tekvicu, kúsky mäkkého kozieho syra a vrch ozdobíme sezamom.

Horúce novinky

Nechajte si posielať emailom prehľad horúcich noviniek, nových trendov a chutných receptov.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.