Barbora Drahovská
StoryEditor

Foodblogerka ReBarbora iba pre vás: Tento parádny quiche musíte ochutnať!

12.09.2017, 16:00
Recepty a tipy
Recept pre náš web vymyslela a pripravila obľúbená foodblogerka Barbora Drahovská, ktorá svetom receptov pláva ako ReBarbora.

Pre čitateľky Svetu Evity vymyslela a pripravila špeciálny recept skvelá foodblogerka Barbora Drahovská, ktorú nájdete na blogu ReBarbora.blog. Slaný quiche je ideálny na sychravé jesenné dni. Garantujeme, že vám z neho na tanieri nezostane do druhého dňa ani jediný kúsok.

Slaný bezlepkový quiche z kukuričnej polenty

.... s pečenou paprikou, kaparami, kozím syrom a repovou smotanou.

Názov Quiche pochádza z francúzskej kuchyne, a tá je známa celkom ťažkými, smotanovými receptúrami so slaninkou a vajíčkom, najmä čo sa slaných koláčov týka. Rozhodla som sa preto pripraviť zdravší variant, ktorý bude vhodný aj pre ľudí s intoleranciou na lepok. Kombinácia chutí vytvára úžasný kulinársky zážitok, a to nehovorím iba preto, že to dobre znie. Keď som koláč robila po prvýkrát, ostal mi z neho iba malý tenký kúsoček. Priateľ ho celý zjedol sám pokým som ja bola s kamoškami na káve. Takýto slaný koláč je úžasný teplý, ale aj studený. Čiže vhodný na oslavy, pikniky či ako jedlo do práce.

 

Príprava:

Recept pre 6 osôb

Čas prípravy: 80 minút ( aktívny čas prípravy 25 minút)

Tak ako prácu, aj recept si treba rozvrhnúť efektívne. V tomto prípade tomu nebude inak.

 

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 200 g kukuričnej polenty
  • 600 ml vody
  • 2 PL masla
  • 1 veľké vajce
  • 80 g strúhaného „parmezánu“
  • ¾ ČL soli

 

Na plnku:

  • 2 papriky (cca 400 g. Ja som použila jednu žltú a jednu červenú)
  • 2 ČL kapár
  • 3 veľké hrste baby špenátu
  • 100 g kozieho syra
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie (rastlinnej smotany)
  • 2 vajcia
  • 6 PL repovej šťavy
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • olej/maslo

  

Skôr než sa pustíme do prípravy cesta

Papriky očistíme a nakrájame ich na tenké prúžky. Tieto opečieme na oleji s troškou soli a čerstvo namletým korením. Papriky smažíme pod pokrievkou, aby nám skôr zmäkli a pustili šťavu. Ak by neboli príliš šťavnaté, podlejeme ich troškou vody. Počas smaženia paprík sa môžeme pustiť do prípravy cesta.

 

Polentové cesto

Do vriacej, osolenej vody nasypeme polentu a miešame približne 7- 10 minút až kým nám  polenta celkom nezmäkne a nenasiakne všetku vodu. Polenta býva rôzna, tak sa radšej vždy riaďte časovým údajom na obale.

Po uvarení do polenty vmiešame približne 2 PL masla, 1 vajíčko, soľ a približne 80 g strúhaného tvrdého syra parmezánového typu.

Cesto premiestnite do vymastenej formy v ktorej koláč budeme piecť. Trošku ho rozotrieme aby rýchlejšie vychladlo a potom ho prstami pekne rozmiestnite po forme. Aj do výšky po okrajoch.

Príprava plnky a zálievky

K upečenej paprike na záver primiešame 2 ČL kapár, 3 veľké hrste baby špenátu a 2 pretlačené alebo postrúhané strúčiky cesnaku. Zmes premiestnime na pripravené cesto a navrch poukladáme kúsky kozieho syra. Všetko zalejeme vymiešanou smotanou(200 ml) s 2 vajíčkami, 6 PL repovej šťavy a ½ soli. Smotana bude vďaka repovej šťave krásne ružová. Po upečení síce túto krikľavo- ružovú farbu stratí, ale jemná chuť repy je v koláči veľmi chutná a po rozkrojení bude koláč stále výnimočne farebný.

Koláč pečieme pri 190 stupňoch 50 až 55 minút.

Po vytiahnutí z rúry ho necháme trošku vychladnúť, aby sa nám lepšie krájal.

Barbora Drahovská, foodblogerka Archív BD

Kto je ReBarbora?

Foodblogerka Barbora Drahovská sa ukrýva za blogom ReBarbora.blog. Začínala s kamarátkou Mimi na populárnom vegetariánskom blogu Bite me. Môžete ju počuť na Rádiu_FM v relácii Bez mäsa_FM, na svojom konte má aj bestseller Zdravé raňajky.

„Pracovala som v PR agentúre, robila som na projekte s detičkami v občianskom združení, pracovala som pre viacero festivalov ako PR manažérka, skladala hudbu, spievala v kapele, učila spev a popri tom všetkom mala blog o varení. Ešte pred piatimi rokmi som si vravela, že najšťastnejšia by som bola, keby som sa vedela zamerať na veci môjmu srdcu najbližšie. A to jedlu a hudbe. Pred troma rokmi som opustila istotu stabilnej práce a vrhla sa do neznáma. Stáť na vlastných nohách nie je niekedy jednoduché, ale musím povedať, že som nikdy nebola šťastnejšia a slobodnejšia. Som vďačná, že som v sebe našla silu a začala robiť to, čo milujem,“ hovorí o sebe Barbora. Po piatich rokoch sa jej pracovné cesty s Mimi rozišli, a tak od augusta funguje na svojej ReBarbore sama.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 00:10