StoryEditor

Pomôcť vám môže aj realitná kancelária

12.09.2007, 00:00

Aby ste ochránili pri prenájme svoj majetok, mali dodržať určité zásady.
Ako postupovať
Tí, čo ešte nemajú dostatok skúsenosti s prenájmom, by mali zvážiť možnosť zveriť to realitnej kancelárii. Skúsenosti klientov realitných kancelárií sú také, že okrem kompletných služieb týkajúcich sa prenájmu (zmluva, nájdenie nájomníka...) vám vedia vybrať aj spoľahlivejšieho klienta. Pri výbere kancelárie si však dôsledne preverte jej referencie. Najlepšie sú osobné skúsenosti osôb, ktoré poznáte.
Sprostredkovateľská zmluva
Ak ste sa už rozhodli pre nejakú kanceláriu, nasleduje uzavretie sprostredkovateľskej zmluvy. Sprostredkovateľskou zmluvou sa zaväzujete zaplatiť kancelárií províziu za sprostredkovanie prenájmu. Ona sa zase zaväzuje hľadať vám nájomníka pre vašu nehnuteľnosť a pripraviť nájomnú zmluvu, keď ho už nájde. Zmluva o sprostredkovaní môže byť exkluzívna, vtedy ponuku zveríte len jednej kancelárii, čiže byt môže ponúkať do prenájmu len ona. Vy a ani ostatné kancelárie to už robiť nemôžete, pretože by sa tým porušila zmluva. Pozor si dajte aj sankcie, ktoré sú väčšinou v exkluzívnej zmluve stanovené. Nemusia byť malé. Ďalšou možnosťou je uzavretie všeobecnej zmluvy, v tom prípade môžu váš byt ponúkať viaceré realitné kancelárie. Pri uzatvorení zmluvy s viacerými realitnými kanceláriami môžete mať časové obmedzenie spojené s obhliadkami bytu. Tomu sa môžete vyhnúť, ak necháte kľúč realitnej kancelárii (respektíve viacerým). V tom prípade vás už len v určitých časových intervaloch, obvykle týždenne, informujú o záujemcoch.
Provízia
Pri sprostredkovaní prenájmu bytu je provízia pre realitnú kanceláriu obvykle vo výške jedného mesačného nájomného, je potrebné ošetriť, či je to aj s energiami alebo bez nich. Províziu obvykle hradí prenajímateľ. Ten sa môže dohodnúť, že si ju rozdelí na polovicu s nájomníkom a vo výnimočných prípadoch ju hradí celú. Realitná kancelária môže zobrať províziu od oboch, ak má s oboma uzavretú zmluvu o sprostredkovaní.
Pozor na škody
Pri prenájme by ste si mali poriadne preveriť, koho si na niekoľko rokov alebo mesiacov vpustíte do bytu. Po začatí nájmu nepodceňujte kontroly nehnuteľnosti. Často sa stáva, že k vám príde mladý sympatický pár, ktorý sa zo začiatku bude javiť veľmi seriózne. Po prvých kontrolách si s úľavou pomyslíte, aké šťastie ste mali na nájomníkov - byt je krásne uprataný, udržiavaný bez problémov, primeraná je aj spotreba vody a elektriny. Ak sa necháte "uspať" touto situáciou a prestanete chodiť na kontroly, môžete dopadnúť ako už mnoho prenajímateľov pred vami - poškodený byt a jeho zariadenie, v niektorých prípadoch aj spoločné priestory, a vy sa o tom dozviete až vtedy, keď sa vám sťažujú susedia na neznesiteľné rušenie nočného pokoja.

Zmluva o sprostredkovaní s realitnou kanceláriou môže byť
- exkluzívna - len jedna realitná kancelária môže ponúkať váš byt do prenájmu,
- všeobecná - váš byt môže ponúkať viacero kancelárií.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 16:04