StoryEditor

Sporením môžete získať vyšší výnos

25.04.2007, 00:00

Každý z nás chce bývať čo najlepšie a najlacnejšie. Na to, aby sme za bývanie -- najmä za energie -- platili čo najmenej, potrebuje väčšina bytového fondu takmer komplexnú generálku -- zateplenie obvodového plášťa, výmenu okien, opravu strechy, rekonštrukciu rozvodov, vyregulovanie tepelnej sústavy a mnohé iné opravy. Tieto opatrenia čakajú skôr alebo neskôr každý bytový alebo rodinný dom. Na to, aby sme spomínané zámery mohli realizovať, potrebujeme dostatok finančných prostriedkov. O jednej z možností, ako získať potrebné financie, hovoríme s JUDr. Katarínou Niňajovou, riaditeľkou úseku starostlivosti o právnické osoby Prvej stavebnej sporiteľne, a. s.
Ako môže stavebné sporenie pomôcť v situácii, ktorú sme načrtli v úvode?
-- Stavebné sporenie je systém, v ktorom je predovšetkým vhodné ukladať si svoje finančné prostriedky, pretože ponúka garantované úročenie týchto prostriedkov počas celej doby platnosti zmluvy. Následne potom môže každý stavebný sporiteľ -- teda fyzická osoba, ale aj spoločenstvo vlastníkov bytov alebo správca bytového domu -- využiť takto zhodnotené prostriedky pri obnove bytového domu. A čo je najdôležitejšie, súčasne so sporením vzniká nárok na stavebný úver s garantovanou ročnou úrokovou sadzbou už od 2,9 % počas celej doby splácania. Ak klient potrebuje prostriedky skôr, ako mu vznikne nárok na stavebný úver, Prvá stavebná sporiteľňa mu ponúka niektorý z medziúverov. Takže v Prvej stavebnej sporiteľni môžete získať dostatočný objem finančných prostriedkov s veľmi výhodnou úrokovou sadzbou. Samozrejme, čím skôr začnete sporiť, tým výhodnejšie podmienky pri čerpaní úverov vám najväčšia stavebná sporiteľňa ponúkne.
Ak sa čitatelia rozhodnú sporiť, ako budú zhodnotené ich vklady?
-- Klientmi Prvej stavebnej sporiteľne sa môžu stať fyzické aj právnické osoby. Ich vklady štandardne úročíme 2 % ročne. V tomto roku ponúkame fyzickým aj právnickým osobám ešte niečo navyše -- a to je úrokový bonus vo výške 7 %. To znamená, že k 2-percentnému základnému úročeniu vkladov stavebných sporiteľov prirátavame v 1. kalendárnom roku sporenia navyše 7 % (spolu 9 % ročne), v 2. kalendárnom roku 4 % (spolu 6 % ročne) a v treťom kalendárnom roku 1 % (spolu 3 % ročne). V zostávajúcich rokoch budú vklady úročené základnými 2 % ročne. Úrokový bonus pripíšeme iba na nové zmluvy o stavebnom sporení, ktoré klienti uzatvoria v tomto roku. Nárok na úrokový bonus vzniká po šiestich rokoch sporenia. K spomínaným úrokovým sadzbám (2 % štandardné úročenie + 7 % úrokový bonus), ktoré sú pri vybraných tarifách garantované pre fyzické aj právnické osoby, môžu fyzické osoby získať ešte štátnu prémiu 9,5 %, takže výnosy z vkladov pre túto skupinu stavebných sporiteľov dosiahnu v tomto roku až 18,5 %. Prostriedky, ktoré vložíte na svoju zmluvu o stavebnom sporení, budete mať bezpečne uložené, pretože v Prvej stavebnej sporiteľni sú vklady fyzických osôb aj spoločenstiev vlastníkov bytov v zmysle zákona o ochrane vkladov chránené až do výšky 20 000 eur v prepočte na slovenské koruny.
Niektoré spoločenstvá vlastníkov bytov alebo správcovia bytového fondu musia svoje problémy riešiť pomerne rýchlo, nemajú čas sporiť. S akými úrokmi za úverové prostriedky majú rátať?
-- Už v úvode som spomenula, že klientom, ktorí u nás dlhšie sporia a nasporili viac, poskytujeme výhodnejšie úrokové sadzby ako tým, ktorí potrebujú peniaze "z večera do rána". Na druhej strane vieme, že rekonštrukcie si vyžadujú často niekoľkomiliónové sumy a nie je jednoduché nasporiť toľko, aby mali stavební sporitelia nárok na stavebný úver -- najmä keď je bytový dom v pomerne zanedbanom technickom stave. Aj preto našim klientom, právnickým osobám, stačí na získanie úverov počiatočný vklad len 5 % alebo 10 % z cieľovej sumy. Pri medziúveroch pre právnické osoby sa výška úrokovej sadzby pohybuje v závislosti od výšky cieľovej sumy a od spôsobu zábezpeky už od 5,59 % ročne. Ešte výhodnejšie úročenie je pri stavebných úveroch, ktoré sú úročené 2,9 % alebo 4,7 % ročne. Túto úrokovú sadzbu garantujeme počas celej doby splácania úveru. Treba pripomenúť, že za uzatvorenie zmluvy si v závislosti od výšky cieľovej sumy účtujeme od právnických osôb poplatok len 2 000 až 5 000 korún a za vedenie účtu stavebného sporenia je poplatok len 400 korún ročne.
Čo odporučíte čitateľom, ktorých vaše slová zaujali?
-- Náklady na obnovu bytového fondu predstavujú pomerne vysoké sumy. Každý dom má svoje špecifiká, od ktorých sa odvíjajú konkrétne finančné plány pre ten-ktorý bytový alebo rodinný dom. Preto odporúčam všetkým, aby sa prišli poradiť do ktorejkoľvek z kancelárií obchodných zástupcov PSS, a. s., alebo zatelefonovali na číslo nášho centra telefonických služieb 02/58 55 58 55. Aj poradenstvo pre konkrétny bytový dom môže byť šité na mieru.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 00:40