StoryEditor

Cenu kukurice podporil Senát

16.12.2007, 23:00
Komoditný boom naďalej pokračuje. Napriek tomu, že ropa aj zlato strácajú tempo, o ostatných komoditách sa to nedá povedať. Obilniny pokračujú v nezadržateľnom raste.

Cena sóje vystúpila na nové 34-ročné maximum, cena kukurice je najvyššie za posledných 10 mesiacov. Darilo sa aj cukru a kakau. Záujem investorov neutícha a pri stagnácii viacerých finančných trhov môžu byť komodity ešte populárnejšími medzi inštitucionálnymi investormi.
Kukurica pod zákonom
Na nové desaťmesačné maximum vystúpila cena kukurice. Pod päťpercentný nárast počas uplynulých piatich dní sa podpísalo hlavne prijatie nového zákona americkým Senátom. Tento zákon by mal priniesť až štvornásobný nárast produkcie etanolu vyrábaného z kukurice počas najbližších 15 rokov. Takýto nárast etanolového boomu by priniesol aj väčší dopyt po kukurici, ktorý je už teraz extrémne silný. V súčasnosti je práve problémom pokrytie silného záujmu o túto obilninu. Ani rekordné vysadenie kukurice tento rok neprinieslo značný nárast zásob a budúci rok môže kukurica stratiť časť pôdy v prospech iných obilnín. Je možné, že desaťročné maximá dosiahnuté vo februári budú v blízkom čase pokorené.
Ropa opäť nad 90
Uplynulý týždeň pri rope ukázal, že "býci" na trhu ešte posledné slovo nepovedali. Cena čierneho zlata sa vrátila naspäť nad hranicu 90 dolárov za barel. Optimizmus do žíl obchodníkov očakávajúcich ďalší rast ceny vliali posledné kroky americkej vlády a takisto americkej centrálnej banky. Najprv prezident George W. Bush ohlásil kroky, ktoré majú pomôcť tým občanom, ktorí majú problémy so splácaním hypotekárnych úverov. Takisto ozdravné kroky na pomoc spomaľujúcemu sa hospodárstvu prisľúbila aj americká centrálna banka Fed v spolupráci Európskou centrálnou bankou a ďalšími centrálnymi bankami. To prinieslo na trh opätovnú optimistickú náladu a obchodníci čakajú, že tieto kroky pomôžu uchrániť silný rast hospodárstva.
Optimistická nálada vystrelila nahor cenu, avšak k miernemu vytriezveniu došlo v závere týždňa. Vtedy boli zverejnené čísla o vývoji inflácie, ktoré ukázali prudký rast hladiny inflácie v USA. Takýto nárast cenovej hladiny môže obmedziť možnosti Fedu znižovať úrokové sadzby, a tým spôsobiť ďalšie problémy pre hospodárstvo. Index spotrebiteľských služieb merajúci hladinu inflácie stúpol v novembri najviac za posledných vyše dvoch rokov.
Zlato a dolár
Korelácia medzi dolárom a zlatom sa na trhu so žltým kovom znovu prejavila v plnej sile. Keď dolár stagnoval v úvode týždňa zlato si dokázalo pripísať zisky. Tie však stratila v závere týždňa, keď silné čísla o americkej inflácii posmelili obchodníkov nakupovať doláre. Vysoká inflácia by totiž mohla zabrzdiť Fed ďalej znižovať úrokové sadzby, a tým zabrániť ďalšiemu znižovaniu úročenia zelenej meny. Dolár na tieto správy zareagoval náhlym a prudkým posilnením, a to prinieslo aj výpredaje na zlate, ktoré stlačili jeho cenu pod psychologickú hranicu 800 dolárov za trojskú uncu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 21:40