StoryEditor

Centrálne banky zamávali burzami

13.12.2007, 23:00
Cena ropy predviedla zo stredy na štvrtok skok hodný profesionálneho atléta. Päťpercentný nárast za jeden deň tu nebol už trištvrte roka. Americké akcie sa zase správali ako na húsenicovej dráhe. Za pár hodín stúpli o 1,5 percenta.

Neskôr však takmer celý zisk vymazali o vrátili sa k otváracím hodnotám. Príčinou takého správania bolo oznámenie spoločného postupu významných centrálnych bánk pri intervenovaní na peňažných trhoch. Obchodníkov táto správa o dodávaní likvidity spočiatku nadchla, keďže si ju vysvetlili ako krok smerom von z úverovej krízy. Neskoršie komentáre však investorov schladili.
Zásoby a centrálne banky
Cena ropy začala rásť z dôvodu poklesu zásob v USA nielen ropy, ale aj ropných produktov. Neskôr sa k pridalo oznámenie centrálnych bánk USA, eurozóny, Anglicka, Japonska, Kanady a Švajčiarska o spoločnom postupe pri intervenciách na peňažných trhoch s cieľom upokojenia situácie v úverovom sektore. Výsledkom týchto dvoch faktorov bol nárast ceny ropy o 4,9 percenta na 94,39 dolára za barel. Išlo o najväčší denný zisk od marca.
"V decembri mali ceny ropy a ropných produktov klesajúcu tendenciu, ktorá sa však v ostatných dňoch otočila. Najmä predvčerom došlo k prudkej korekcii. Aj ceny benzínu na svetových trhoch vzrástli takmer o štyri percentá, čo len poukazuje na nejasný trendový vývoj, ktorý bude s veľkou pravdepodobnosťou pokračovať," hodnotí hlavný ekonóm spoločnosti Slovnaft Marek Senkovič.
Americké akcie na správu o koordinovanom postupe bánk zareagovali príliš optimisticky a za pár hodín obchodovania stúpli o 1,5 percenta. Investori sa priklonili k názoru, že predstavený plán bánk pomôže zabrániť USA upadnúť do recesie.
Vytriezvenie vzápätí
"Americká ekonomika sa bude v budúcom roku zhoršovať i napriek opatreniam Fedu," povedal pre agentúru Bloomberg Koichi Kurose, hlavný stratég japonskej spoločnosti Resona Trust & Banking. Podľa analytika Tatra banky Róberta Pregu spomalenie americkej ekonomiky bude najvýraznejšie v štvrtom štvrťroku. V polovici budúceho roka by sa mohla ekonomika zrýchliť.
Americké akcie po pár hodinách celý zisk úvodného obchodovania stratili. Na trhy sa vrátila pesimistická nálada spred troch dní, keď Fed znížil úrokové sadzby, avšak nie dostatočne na to, aby vlial nádej investorom, že našiel cestu z krízy. Spomalenie rastu v USA by zároveň znížilo dopyt po rope. Z týchto dôvodov komodita začala včera strácať k 93,4 dolára za barel.
Európske aj ázijské burzy i rozvíjajúce sa trhy sa včera oslabili, niektoré z nich najviac za posledné tri mesiace. Straty národných akciových indexov okolo dvoch percent neboli výnimkou. Na začiatku obchodovania boli v mínuse aj americké akcie. Dôvod? Obavy z pokračujúcej krízy, ktorú spoločná akcia centrálnych bánk asi nestlmí.
Spoločné pumpovanie
Centrálne banky sa predvčerom dohodli na pumpovaní peňazí do finančného sektora, ktorým otriasa úverová kríza. Banky prestali požičiavať hotovosť iným finančným inštitúciám, ktoré ju chceli zaručiť cennými papiermi podloženými zlými úvermi. "Banky si museli požičiavať peniaze na peňažnom trhu, pričom cena krátkodobých pôžičiek rástla, hoci vo finančnom systéme je peňazí dostatok," hovorí peňažný díler Slovenskej sporiteľne Pavel Jánošík. Umelo zvýšené sadzby sa nepáčia centrálnym bankám, preto do systéme dodávajú hotovosť, pričom rozširujú škálu záruk, ktoré akceptujú. Prvá dávka Fedu pre Európsku centrálnu banku a Švajčiarsku národnú banku obsahuje 24 miliárd dolárov. V tomto roku budú nasledovať ďalšie intervencie dve po 20 miliárd.
"Komerčné banky sa musia dostať k hotovosti, aby mohli zabezpečiť platobný styk svojich klientov," konštatuje Jánošík. Ďalší negatívny dosah úverovej krízy na banky je v tom, že k zlým úverom si peňažná inštitúcia musí vytvoriť rezervy z čistého zisku. "Tým pádom reportuje horšie hospodárske výsledky, znižuje sa kredibilita inštitúcie a iné banky jej môžu krátiť úverové linky," dopĺňa díler.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 10:24