StoryEditor

Európsky sociálny fond má 50 rokov

11.12.2007, 23:00

Dôvodom na veľkú spokojnosť je, že oslavujeme 50 rokov Európskeho sociálneho fondu v čase, keď nezamestnanosť klesá a zamestnanosť rastie -- predpokladá sa, že v rokoch 2006 až 2008 sa v EÚ vytvorí ďalších deväť miliónov pracovných miest, z toho šesť miliónov v eurozóne. Mnohé z týchto nových pracovných miest vzniknú na Slovensku, kde sa podľa prognóz komisie očakáva v blízkej budúcnosti zvýšený hospodársky rast, na ktorého udržanie budú potrební pracovníci. Európsky sociálny fond bude stáť v pozadí tohto rastu s podporou presahujúcou 70 miliárd eur na projekty zamestnanosti EÚ v období rokov 2007 -- 2013, z čoho je okolo 1,6 miliardy určených pre Slovensko a jeho regióny.
Už viac ako polstoročie Európska komisia spolupracuje s členskými štátmi na tom, aby poskytla ľuďom príležitosť na zlepšenie ich pracovných vyhliadok. Päťdesiat rokov partnerstva, ktoré ľuďom pomáha pripraviť sa na zamestnanie, získať zamestnanie a postupovať v ňom. Od svojho založenia v roku 1957 pomohol Európsky sociálny fond miliónom ľudí nielen v poľnohospodárstve a priemysle, ale aj v sektore služieb, ktorý v súčasnosti poskytuje veľké množstvo pracovných príležitostí.
Fond sa stal stálou súčasťou stratégie zamestnanosti Európskej únie a jeho veľkosť časom narastá -- z približne jedného percenta celkového rozpočtu spoločenstva v roku 1970 po desať percent dnes. V skúške času viac ako obstál a preukázal, že sa dokáže prispôsobiť meniacim sa podmienkam v sociálnej oblasti aj v oblasti zamestnanosti a často ich dokonca predbieha.
Pred päťdesiatimi rokmi pomáhal ľuďom pri získavaní vedomostí potrebných na to, aby sa mohli presťahovať za voľnými pracovnými miestami do zahraničia. Neskôr rozšíril svoju pôsobnosť na boj proti nezamestnanosti mládeže a na podporu zamestnanosti v regiónoch. Už päťdesiat rokov sa podieľa na tomto všetkom a aj na iných veciach. Európsky sociálny fond umožňuje členským štátom uskutočňovať aktívnu politiku trhu práce, z čoho majú prospech ľudia všetkých profesií. Fond pomáha pri preškoľovaní na nové pracovné pozície alebo pomáha tým, ktorí si zamestnanie hľadajú po prvýkrát. Všíma si aj zraniteľnejšie skupiny v spoločnosti, ktoré môžu byť postihnuté sociálnym vylúčením alebo sú ňou ohrozené a poskytuje im príležitosti, aby si mohli nájsť prácu alebo sa do nej vrátili.
Ako príklad činnosti fondu môže poslúžiť Strojnícka fakulta v Košiciach. V regióne s vysokou nezamestnanosťou fakulta prekročila rámec poskytovania formálneho vzdelania pre svojich študentov a v spolupráci s budúcimi zamestnávateľmi zabezpečila špecializované kurzy. Okrem jazykových zručností si študenti osvojili znalosti o najnovších trendoch vo výrobe a v technológiách spôsobom, ktorý by bol možný, iba ak by pracovali v podnikoch. Po ukončení si 50 percent účastníkov našlo prácu v automobilovom priemysle. Ďalším príkladom je vytvorenie výskumného a vývojového strediska pre biomedicínske vedy financovaného Európskym sociálnym fondom, ktoré má za cieľ zvýšiť informovanosť o biomedicínskej liečbe na Slovensku a umožniť osvojenie biomedicínskych metód. Uskutočňuje informačné kampane pre širokú verejnosť, ako aj školenia pre zdravotnícky personál.
Byť zamestnaný môže mať zásadný význam pre pocit spokojnosti so životom. Platí to rovnako pre mužov i ženy. Úspešným príkladom práce Európskeho sociálneho fondu je pomoc, ktorú poskytuje ženám pri hľadaní prvého zamestnania alebo pri ich návrate do práce po prerušení zamestnania a pri zrovnoprávňovaní ich postavenia na pracovisku s mužmi. V roku 1970 ženy tvorili menej ako jednu tretinu zamestnaných. Dnes je to takmer polovica.
Mnohé z týchto žien sú na Slovensku. Celonárodný projekt s podporou ESF sa preto podujal presviedčať zamestnávateľov, aby v rámci podnikov zavádzali opatrenia na podporu rodiny. Príklady dobrej praxe na základe projektu presvedčili mnohých zamestnávateľov, aby tak urobili. Konečná fáza sa zamerala na prípravu príručky na monitorovanie a audit. V októbri 2006 sa v Bratislave uskutočnila medzinárodná konferencia na túto tému.
Európska únia čelí celému radu výziev -- od globalizácie po nové technológie, od starnutia obyvateľstva po výskum a inovácie. Aby sme sa mohli s nimi vyrovnať, potrebujeme vysoko kvalifikovanú pracovnú silu a kľúčom k nej je Európsky sociálny fond. Napríklad tak, že poskytol podporu holandskému výrobcovi vozidiel, ktorý umožnil všetkým 2 300 zamestnancom absolvovať rôzne kurzy, s konkrétnym cieľom vštepiť kultúru "neustáleho učenia sa", ktorá má pomôcť so zvýšením a s udržaním konkurencieschopnosti podniku, alebo pomocou oceneného flámskeho projektu pre univerzity a stredné školy s cieľom rozvíjať podnikateľského ducha u študentov a povzbudiť ich, aby si v regióne zriadili vlastné podniky.
Fond je o ľuďoch a o tom, ako im pomôcť prispôsobiť sa novým požiadavkám meniaceho sa trhu práce. Každý musí dostať príležitosť, aby mohol prispieť k prosperujúcej Európskej únii: ženy a muži, mladí a starí, ľudia rôzneho pôvodu a etnických skupín, osoby so zdravotným postihnutím a iné znevýhodnené skupiny. Napríklad projekt Poskytnime nové šance podporuje návrat sociálne viacnásobne znevýhodnených osôb, vrátane rómskej menšiny, do práce. Cieľové skupiny získajú znalosti, sociálne a manuálne zručnosti a pracovné návyky. Uvedomia si svoje kvality a príležitosti a požiadavky trhu práce. Iný program vyzbrojuje prisťahovalcov zručnosťami potrebnými na získanie zamestnania na Slovensku. Je to skutočne všeobecne prospešný projekt, kde sú víťazom obe strany. Znevýhodnenej skupine poskytuje viac príležitostí na to, aby sa mohla začleniť do pracovnej sily, ktorú prosperujúca slovenská ekonomika potrebuje teraz i v budúcnosti.
Fond je nielen o zamestnanosti -- je aj o veciach, ktoré zamestnanosť prináša: pocit hrdosti na svoje úsilie, zvyšovanie kvality a úspešnosti európskych podnikov a podpora hospodárskeho rastu v Európe. Toto máme na mysli, keď hovoríme o investovaní do ľudí, fond rozvíja schopnosti a talent, ktorými ľudia disponujú, tým, že im otvára dvere do sveta práce.


Vladimír Špidla, komisár EÚ pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a rovnaké príležitosti

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 20:34