StoryEditor

Správa plná paradoxov

27.09.2007, 00:00

U nás sa podniká lepšie ako v Česku, Maďarsku aj Poľsku. Taký dojem môže vzniknúť pri povrchnom pohľade na správu Doing Business, vydanej Svetovou bankou. Umiestnili sme sa na 32. mieste, pričom našim susedom sa ušli priečky ďaleko za nami. Pri hlbšom začítaní sa však čitateľ zadumane si hladkajúc koniec brady zistí, že takto chápaná správa nedáva zmysel.
Prvou indíciou je umiestnenie Gruzínska na 18. mieste, pričom Nemecko a Francúzsko, kde na rozbehnutie biznisu netreba súhlas človeka bez vlasov za volantom čierneho bavoráka, sa vo svetovom rebríčku umiestnili na 20. a 31. mieste. Nič proti Gruzíncom, určite majú čo ponúknuť aj okrem vychýreného koňaku, ale za tri roky sa podnikateľská klíma nedá zlepšiť natoľko, aby krajina v rebríčku poskočila zo 112. na 18. miesto. Ibaže by ten rebríček nevyjadroval stav podnikateľského prostredia, ale mieru jeho zlepšovania. A práve o tom rebríček je.
Svetová banka skúmala zmeny v podnikateľskom prostredí od apríla 2006 do júna 2007. Banka tvrdí, že práve v tomto období niektoré krajiny východnej Európy a Strednej Ázie prekročili dynamiku zmien v porovnaní s pôvodnými krajinami Európskej únie. To je aj prípad Gruzínska a niektorých ďalších štátov.
Naše 32. miesto teda znamená, že podnikateľská klíma na Slovensku sa v tomto období zlepšovala viac ako v iných krajinách V4 alebo sa zhoršovala pomalšie. Správa však abstrahuje od infraštruktúry, menových výkyvov a miery zločinnosti. To vyústilo do situácie, keď Dánsko nestačilo na Bangladéš, Fíni a Švédi na Kirgizsko či Francúzi na Angolu a Nigériu.
Správa je zaujímavá tým, že sledovala legislatívne kroky vlád. A tu si ľavicový kabinet premiéra Fica počínal úspešne. Počas prvého roka jeho vládnutia Slovensko poskočilo o štyri miesta. Prekvapenie? Ani nie, vláda sa na bojisku prvých dvanásť mesiacov len rozhliadala a nemala čas bojovať proti tvorbe súkromného kapitálu. Situácia sa zrejme čoskoro otočí a v rebríčku začneme klesať. Ďalší rebríček bude zostavovaný podľa zmien, ktoré nastali neskôr. Stačí si spomenúť na vynútené zlacňovanie plynu dôchodcom, novelu Zákonníka práce či na otvorený súboj vlády s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami.

Tomáš Velecký,vedúci redaktor Podnikov a trhov, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 04:49