StoryEditor

Prvé platby dostanú poľnohospodári najskôr v januári 2009

27.01.2008, 12:54
Autor:
SITASITA
Prvé reálne platby z Európskej únie môžu dostať slovenskí poľnohospodári podľa poslanca NR SR Zsolta Simona (SMK) najskôr v januári v roku 2009.

"Za to je zodpovedná vláda," uviedol v piatok Simon na tlačovej besede. Zároveň upozornil, že tento mesiac boli stanovené len výberové kritériá. Najskôr vo februári bude vypracovaná metodika pre tvorbu projektov a možno aj prvá výzva. Lehota na vypracovanie projektu je približne 60 dní. V apríli tak budú môcť byť predložené prvé žiadosti. Ich posudzovanie bude podľa Simona trvať približne šesť mesiacov. Takže kontrakty by sa mohli podpisovať v októbri. V novembri sa budú prijímať žiadosti na platby. Na rozdiel od Slovenska Česká republika už uverejnila tri výzvy na predkladanie projektov.

Simon zároveň upozornil, že Európska komisia pritom "výhražným listom" požiadala ministerstvom pôdohospodárstva o prepracovanie a nové nastavenie výberových kritérií pre Plán rozvoja vidieka 2007-2013, čo spôsobí ďalšie meškanie. EK podľa Simona vyčíta plánu zvýhodňovanie veľkých subjektov na úkor malých, či rozpor s cieľmi schváleného Programu rozvoja vidieka a podporu intenzifikácie výroby. Simon upozornil, že ak chyby neodstránime, Európska komisia pri kontrole v roku 2009 zastaví preplácanie platieb. "Doplatí na to SR a poľnohospodári," zdôraznil. Európska komisia nemá síce právo nič Slovensku podľa Simona prikazovať, ale môže zastaviť preplácanie peňazí.

O peniaze sa podľa Simona môže uchádzať až 15 000 žiadateľov. Zo schválených podmienok však vyplýva, že vláde ide o podporu veľkých poľnohospodárskych subjektov, pre stavby a živočíšnu výrobu. Podmienky sú podľa Simona stanovené pre hydinársky priemysel, ktorý je v rukách jedného alebo dvoch ľudí. Podľa Simona by malo ministerstvo pôdohospodárstva stanoviť nové podmienky a vymenovať nový monitorovací výbor.

Podľa hovorkyne Ministerstva pôdohospodárstva SR (MP) Kataríny Belickej sa medializované výstupy a pripomienky k výsledkom zasadnutia Monitorovacieho výboru programu rozvoja vidieka ukázali ako absolútne neopodstatnené. Podľa nej to potvrdzuje fakt, že Európska komisia v Bruseli akceptovala závery zasadnutia Monitorovacieho výboru zo 14. januára tohto roka pre Operačný program rozvoja vidieka SR na roky 2007 až 2013. Belická to uviedla v reakcii na vyjadrenia poslanca za SMK Zsolta Simona. Predseda Monitorovacieho výboru a generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka MP Ľubomír Miček doplnil, že Generálny direktoriát pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka konštatoval riadny priebeh monitorovacieho výboru, pričom závery boli prijaté konsenzom a neboli zistené žiadne výhrady k transparentnosti schvaľovania výberu projektov. Poľnohospodárska platobná agentúra (PPA) môže od 1. februára tohto roku vyhlásiť výzvu na príjem žiadosti pre opatrenia osi 1 a vybraných opatrení osi 2 "Operačného programu rozvoja vidieka".

Podľa Belickej je novinkou v porovnaní s predchádzajúcim obdobím činnosť pracovnej komisie, ktorej úlohou bude posudzovať sporné výdavky, nezrovnalosti v bodovaní, prípadne nejasnosti v posudzovaní kritérií. "Podobná komisia síce pracovala aj počas pôsobenia exministra Zsolta Simona, pôsobnosť novovzniknutej sme však jasne identifikovali a vymedzili. Hlavnou úlohou komisie, ktorá bude zložená z odborníkov ministerstva a PPA, bude stransparentniť proces rozhodovania v sporných prípadoch. Existencia komisie je však vopred známa na rozdiel od minulosti, kedy sa ustanovila až v procese posudzovania projektov. Pôsobnosť komisie už v tejto fáze eliminuje možnosť vzniku korupčného prostredia medzi úradníkmi," uviedla ministerka pôdohospodárstva SR Zdenka Kramplová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:58