StoryEditor

Cena ropy sa pohybuje v blízkosti rekordnej úrovne

12.09.2007, 09:14
Autor:
TASRTASR

Cena ropy sa pohybuje nad úrovňou 78 USD za barel, v prepočte 1 899 SKK. Zvýšenie produkcie zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) neupokojilo spotrebiteľov, ktorí sa obávajú klesajúcich zásob a výpadkov dodávok.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy s októbrovým kontraktom sa dnes ráno predával za 78,32 USD, čo je o 9 centov viac ako v utorok na konci obchodovania a na dohľad historickému rekordu 78,77 USD za barel, ktorý dosiahla americká ropa počas obchodovania 1. augusta. V utorok americká ropa posilnila o 74 centov a uzavrela na úrovni 78,23 USD za barel. Tým o 2 centy prekonala historicky najvyššiu zatváraciu cenu z 31. júla. Severomorská ropa Brent dnes ráno zlacnela o 3 centy na 76,35 USD za barel.
OPEC sa v utorok dohodol na zvýšení ťažby ropy o 500 000 barelov denne. Dohoda o zvýšení ťažby nadobudne platnosť od 1. novembra. Cieľom opatrenia je upokojiť predpokladaný silný dopyt po čiernom zlate na konci roka.
Kartel, ktorý dodáva viac ako tretinu ropy nachádzajúcej sa na trhu, teda po mesiacoch výziev zo strany spotrebiteľských krajín pristúpil na zvýšenie. Podľa komoditného stratéga Australia's Commonwealth Bank Tobina Goreyho kartel týmto krokom signalizuje, že počíta, a už nielen u spotrebiteľských krajín, s možným nedostatkom ponuky na trhu koncom roka. Dodal, že kvôli slabému doláru cenová úroveň 78 USD za barel dnes už neznamená to isté, čo pred mesiacom.
OPEC zvýši ťažbu z úrovne súčasnej produkcie. To znamená, že 10 členov kartelu viazaných ťažobnými kvótami - s výnimkou Iránu a Angoly - by malo produkovať 27,2 miliónov barelov denne.
Rozhodujúcim faktorom pre ďalší vývoj cien v najbližších dňoch bude dnešná správa o stave amerických ropných rezerv.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 16:11