StoryEditor

Rusko investuje do rozvoja infraštruktúry bilión USD

21.09.2007, 13:54
Autor:
TASRTASR

Rusko v nasledujúcich 10 rokoch vynaloží na rozvoj infraštruktúry bilión USD, v prepočte 24,1 bilióna SKK. Úradujúci prvý vicepremiér Sergej Ivanov dnes ďalej uviedol, že Moskva má v úmysle otvoriť monopolizované sektory ekonomiky súkromným investorom. Štát sa bude podieľať na celkových investíciách do hospodárstva asi 20 %, zvyšok bude pochádzať zo súkromných zdrojov.
Ivanov vystúpil v Soči na investičnom fóre venovanom ruskej oblasti pri Čiernom mori.
V nasledujúcich dvoch rokoch budú štátne investície 3,8 % hrubého domáceho produktu a do roku 2015 vzrastú na 4,5 % ročne. "Sme pripravení dať investorom k dispozícii dodatočné podmienky, ktoré budú zaručovať vysokú návratnosť investícií do infraštruktúry," povedal vicepremiér. Pripomenul, že v krajine sa rozšírila konkurencia. Okrem toho chce vláda zabezpečiť voľný prístup do monopolizovaných sektorov, pričom sa výrazne budú posilňovať trhové metódy riadenia národného hospodárstva.
Ivanov povedal: "V tých oblastiach, v ktorých je zachovanie monopolov z ekonomického hľadiska odôvodnené - a zdôrazňujem slovo ekonomický - sme pripravení privatizovať maximálny počet štruktúr v službách a údržbe."
Kudrin na fóre povedal, že sa do ruskej ekonomiky v roku 2010 vloží 370 miliárd USD. Vlani dosiahol ich objem 167 miliárd USD. V uplynulom období boli hlavným motorom rastu kapitálových investícií prioritné vládne projekty.
Rusko chce po roku 2010 budovať ročne po 4 000 kilometrov nových ciest a do rozvoja železnice do roku 2030 investuje 437,9 miliardy USD. Letiská sa majú do roku 2020 zmodernizovať a rozšíriť za 30 miliárd USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 02:21