StoryEditor

Slabý dolár podľa zástupcu ECB nereflektuje ekonomické fundamenty

25.11.2007, 14:06
Autor:
TASRTASR
Výmenný kurz eura voči doláru neodráža ekonomické fundamenty. Americké hospodárstvo je totiž silnejšie, než naznačuje kurz dolára. Tvrdí to člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Lorenzo Bini Smaghi.

"Som presvedčený, že americká ekonomika je silnejšia, než sa to odráža vo výmennom kurze," uviedol Bini Smaghi v sobotu. "Trh musí vedieť, že tieto ceny nereflektujú fundamenty."

Kurz spoločnej európskej meny dosiahol v piatok nový rekord 1,4966 USD/EUR. V priebehu ostatných troch mesiacoch euro voči košu dôležitých mien posilnilo o 5 %.

Bini Smaghi tiež jasne naznačil, že nepodporuje zvyšovanie úrokových sadzieb v najbližšom čase. "Máme úrokové sadzby na úrovni 4 %. Ja som s tým spokojný." Dodal, že ak sa podarí udržať v eurozóne infláciu a inflačné očakávania na nízkej úrovni, ECB nebude musieť zvyšovať úrokové sadzby, z čoho budú profitovať firmy.

Väčšina analytikov predpokladá, že ECB ponechá hlavnú úrokovú sadzbu na 4 % počas celého nasledujúceho roka, aby oslabila negatívny vplyv hypotekárnej krízy v USA. A to aj napriek tomu, že miera inflácie v eurozóne v októbri vyskočila na 2,6 %. To je výrazne nad 2-% stropom, po ktorý banka zaručuje cenovú stabilitu. Experti počítajú s tým, že inflácia zostane nad 2-% hranicou počas väčšiny budúceho roka.

Smaghi tiež očakáva, že Čína umožní zhodnotenie svojej meny. Jüan síce posilnil voči doláru ale nie voči euru. "Stále hovoríme, že jüan sa musí zhodnotiť." Dodal, že nielen voči doláru. Európska delegácia, ktorej súčasťou sú aj prezident ECB Jean-Claude Trichet a európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Joaquín Almunia, navštívi Čínu na budúci týždeň. Súčasťou agendy je aj diskusia o výmennom kurze jüanu.

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 10:45