StoryEditor

Úverová kríza zasiahla aj Alžírsko

28.11.2007, 09:32
Autor:
TASRTASR

Americká úverová kríza zasiahla aj Alžírsko. Vláda sa rozhodla zrušiť prvú privatizáciu banky v severnej Afrike, lebo problémy na medzinárodných finančných trhoch pretrvávajú.
Vláda v Alžíri plánovala predaj 51 % akcií banky Credit Populaire d'Algerie. Ministerstvo financií uviedlo, že sa jej predaj začne, až keď sa "vplyv krízy stane jasnejším".
Privatizácia banky sa mala začať tento týždeň otvorením obálok s ponukami záujemcov o ňu. Odloženie privatizácie ústavu je zreteľným signálom, že kríza amerických hypotekárnych ústavov prenikla aj do severnej časti afrického kontinentu. Traja zo 6 záujemcov o alžírsku banku, ktorí sa dostali do užšieho výberu, sú medzi nimi aj americká Citigroup, španielsky Santander a francúzska Credit Agricole, oznámili, že sťahujú svoje ponuky. Rozhodnutie odôvodnili momentálnou situáciou a časom, ktorý potrebujú na analýzu svojej situácie.
Ďalší účastník tendra francúzska banka Natexis cez víkend informovala, že investíciami na hypotekárnom trhu v USA stratila 407 miliónov EUR, v prepočte 13,659 miliardy SKK.
Privatizácia banky mala byť úvodným krokom k zmene alžírskeho bankového sektoru, ktorý je z 95 % v rukách štátu. Privatizáciou bankovníctva by sa mali vytvoriť podmienky pre získanie zahraničných investícií, aby došlo k diverzifikovanému rastu ekonomiky krajiny, ktorej rozvoj teraz súvisí hlavne s ťažbou a exportom ropy.
Informovala o tom britská rozhlasová a televízna spoločnosť BBC.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:31