StoryEditor

Zákon roka v tieni koaličnej krízy

28.11.2007, 23:00
Poslanci včera začali rokovať o návrhu zákona štátneho rozpočtu na rok 2008. Napriek tomu, že sa rozpočet zvykne označovať za zákon roka, v sále bolo počas väčšiny rozpravy pár poslancov. "

"Nepamätám si, kedy za predchádzajúcej vlády chýbali v parlamente členovia vlády počas rokovania o najdôležitejšom zákone, ktorým je štátny rozpočet," okomentoval situáciu predseda opozičnej SDKÚ-DS a expremiér Mikuláš Dzurinda.
Členovia vlády sa však včera zaoberali hlavne koaličnou krízou a rozpočet bol až na vedľajšej koľaji. Napriek riziku rozpadu vlády ministerka práce Viera Tomanová sa ohrozenia rozpočtu neobáva. "Situácia sa bude riešiť a určite sa vyrieši," reagovala ministerka.

Moderný rozpočet?
Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok považuje koalícia za ambiciózny, sociálny, ktorý spĺňa maastrichtské kritériá. "Je to štátny rozpočet moderného sociálneho štátu," povedala Tomanová.
Opozícia má opačný názor. "Napriek rekordnému rastu slovenskej ekonomiky rozpočet nie je dobrý. Nespochybňujem odhady príjmov, no rozpočet je nedostatočne úsporný a stanovuje veľmi zlé priority, čím ohrozuje dlhodobú úspešnú budúcnosť Slovenska," vyhlásil podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš.

Sociálny, nesociálny?
Ficova vláda však kladie v rozpočte dôraz na jeho sociálnosť. Rezort práce si podľa návrhu polepší o tri miliardy, keď dostane 52,9 miliardy korún. "Rozpočet na budúci rok je nesmierne ambiciózny, viac ako desať rokov takto pozitívne postavená sociálna oblasť skutočne nebola," zdôraznila Tomanová.
Na oblasť rodinnej politiky by malo podľa ministerky putovať 23,7 miliardy korún. Návrh rozpočtu počíta s valorizáciou všetkých dávok minimálne na úrovni inflácie. Napriek tomu má opozícia na sociálnosť rozpočtu odlišný názor. "Do rozpočtu ministerstva práce sa nepremieta súčasný rast ekonomiky, a tento rezort nie je prioritou súčasnej vlády," konštatovala exministerka práce Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
Podľa Mikloša je rozpočet ovplyvnený poľnohospodárskou, informatizačnou a betónovou loby. "Vláda zanedbáva školstvo, vedu a výskum, ale aj sociálne veci a bývanie," hovorí Mikloš.
Práve z toho dôvodu poslanci najsilnejšej opozičnej strany predložia do parlamentu pozmeňujúce návrhy v objeme päť miliárd korún. Suma by nemala negatívne vplývať na deficit verejných financií, keďže zdroje chcú získať presunmi financií z jednotlivých rezortov.

Fakty o rozpočte na rok 2008

- deficit je rozpočtovaný vo výške 31, 98 miliardy
- príjmy sú na úrovni 348,3 miliardy korún
- výdavky sa pohybujú vo výške 380,2 miliardy korún
- celkový deficit rozpočtu verejnej správy by nemal v budúcom roku prekročiť hranicu 2,3 percenta HDP

 
Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 20:11