StoryEditor

Prenositeľnosť čaká na prvú obeť

22.01.2008, 23:00
Orange, T-Mobile alebo Telefónica O2. Niekto z mobilných operátorov pôsobiacich na slovenskom trhu pravdepodobne v blízkej dobe dostane pokutu za porušovanie zákona od Telekomunikačného úradu.

Ten v týchto dňoch vyhodnocuje výsledky kontrol, ktoré u mobilných operátorov vykonal ešte minulý rok. Kontrola mala preukázať, ktorá zo spoločností zamedzuje takzvanej prenositeľnosti telefónnych čísel, ktorá mala na základe európskej smernice na Slovensku platiť už pred štyrmi rokmi.
Úrad onedlho rozhodne
Prechod ku konkurencii s ponechaním si pôvodného telefónneho čísla je možný už dnes, ale len medzi operátormi Orange a T-Mobil. Obe firmy obviňujú najmladšieho hráča na trhu Telefónicu z brzdenia prenositeľnosti. Tá tvrdí to isté o konkurencii. Dlhotrvajúci spor telekomunikačných firiem však v blízkej dobe rozsúdi práve Telekomunikačný úrad. "Kontroly boli fyzicky ukončené. Úrad zverejní informáciu o výsledkoch po vyhodnotení výsledkov z kontrol," povedal hovorca úradu Roman Vavro.
Klienti sa sťažujú
Telekomunikačný úrad svoju nečinnosť v minulosti ospravedlňoval tým, že nedostal žiadny podnet od klientov. Neskôr sa však rozhodol problém s operátormi vyriešiť. "Telekomunikačný úrad v minulom roku urobil na základe vlastného podnetu kontroly u mobilných operátorov zamerané na dodržiavanie zákona o elektronických komunikáciách v súvislosti s prenositeľnosťou telefónneho čísla. Úrad počas prebiehajúcich kontrol dostal a následne preveril aj podnety od užívateľov mobilných služieb," povedal Vavro.
Kto porušuje zákon?
Vavro nespresnil, ktorých operátorov zákazníci napádajú. HN však v minulosti informovala o podávaní podnetu prezidentka Asociácie spotrebiteľských subjektov Božena Stašenková. Tej podľa vlastných slov po niekoľkomesačnej komunikácii odmietla preniesť číslo spoločnosť Telefónica. Reakciu tretieho operátora sa nám do uzávierky získať nepodarilo.
Úrad zatiaľ pokutu udelil len spoločnosti Slovak Telekom, ktorá ponúka služby pevných liniek. Miliónovú pokutu utŕžila firma práve za neochotu umožniť klientom ponechanie si čísla aj za predpokladu, že klient odíde ku konkurencii. S trestom však onedlho môžu počítať aj poskytovatelia mobilných služieb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 17:29