StoryEditor

Siemens má u nás trinásť spoločností

22.10.2007, 00:00

Jedna z najväčších elektrotechnických firiem na svete, nemecký Siemens, zamestnáva na celom svete už takmer pol milióna ľudí. Spoločnosť založená Wernerom von Siemensom na Slovensku pôsobí najmä v odvetviach strojárstva, elektrotechniky a informačných technológií. Počet jej pracovníkov u nás vlani dosiahol číslo 5 700 a celkový obrat trinástich firiem, prostredníctvom ktorých je u nás zastúpená, predstavuje takmer 33 miliárd korún. Pobočky nemeckej firmy sa nachádzajú v 190 krajinách sveta a jej minuloročné tržby dosiahli 87 miliárd eur. Siemens už dlhší čas zmietaný korupčnými škandálmi svojich manažérov zmenil od začiatku júna tohto roka výkonného riaditeľa, ktorým sa stal po Klausovi Kleinfeldovi Peter Löscher.
V elektrotechnickom priemysle u nás podniká prostredníctvom novozámockej spoločnosti Osram a v Michalovciach pôsobí výrobca elektromotorov pre elektrospotrebiče značiek Bosch a Siemens BSH Drives and Pumps.
Michalovský závod BSH Drives and Pumps je z hľadiska tržieb štvrtou najväčšou elektrotechnickou firmou na Slovensku. Jeho začiatky siahajú do roku 1993, keď bol divíziou spoločnosti Siemens Automotive. Jeho najväčší zákazník spoločnosť Bosch und Siemens Hausgeräte BSH prevzal o päť rokov neskôr. V súčasnosti tvorí produkciu Drives and Pumps päť miliónov elektromotorov ročne. Novinkou vo výrobnom programe BSH je výroba nákladovo úsporných elektromotorov.
Najväčší európsky závod Osramu v roku 2006/2007 utŕžil 2,7 miliardy korún. "Dnes tvorí výrobný program spoločnosti vyše 5-tisíc druhov rôznych svetelných zdrojov, svietidiel a systémov, pričom denne tu z nich vyrobíme približne milión kusov," konštatuje generálny riaditeľ Osram Slovakia Johann Müllauer. Už v nasledujúcich piatich rokoch by sa mali terajšie tržby spoločnosti zvýšiť na dvojnásobok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 10:18