StoryEditor

Ministerstvo spustí kampaň o nebezpečenstve na cestách

03.10.2007, 10:08
Autor:
SITASITA
Päťdesiat dvojminútových vtipných spotov, ktoré tvoria seriál Airbag, bude v Slovenskej televízii upozorňovať verejnosť na nebezpečné situácie na cestách. Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (MDPT SR) stavilo na prevenciu, pretože represívne opatrenia sa mu neosvedčili.

Prvý informačný spot sa na televíznej obrazovke objaví v pondelok 8. októbra, pričom televízia zaradí každý deň ďalší nový. Seriál potrvá do konca roka. Diváci si ich budú môcť pozrieť v pracovných dňoch na STV 1 vždy o 19:00, počas dňa však budú rotovať na oboch kanáloch verejnoprávnej televízie v presne neurčenom čase medzi vysielaním. "Jednotlivé klipy majú po dve minúty. Prvá časť je vtipná scénka na danú tému, do druhej minúty sme zaradili ilustračné obrázky z nehôd na danú tému, ktoré dopĺňa odborný text s radami ako sa správať, alebo nesprávať na ceste v danej situácii. Snažili sme sa necitovať paragrafy, ale podať zákony v ľudskej praktickej reči," povedal na dnešnej tlačovej besede autor projektu a herec Peter Marcin. Podľa neho náhodná prezentácia spotov počas voľných okien vo vysielaní zasiahne omnoho viac ľudí ako, napríklad, diskusia na tieto témy v presne stanovenom čase. Seriál apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky - chodcov, cyklistov, motorkárov i vodičov osobných a nákladných áut.

Preventívna kampaň Bezpečne na cestách sa koná v rámci projektu Rady vlády SR s názvom BECEP - bezpečnosť cestnej premávky, ktorá je súčasťou Národného plánu SR na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky. Na základe nej by sa mala v porovnaní s rokom 2002, kedy pri dopravných nehodách zomrelo 610 ľudí, znížiť úmrtnosť na cestách do roku 2010 o polovicu. Kampaň si vyžiadala investíciu 5,265 milióna korún, pričom viac ako tri milióny zaplatila poisťovňa Kooperatíva, 1,130 milióna na tento účel vyčlenilo MDPT SR, takmer 856-tisíc Ministerstvo vnútra SR a čiastkou 238-tisíc prispelo aj Ministerstvo školstva SR. "Mnohým sa zdá táto suma priveľká, no treba povedať, že slovenské poisťovne vyčísľujú jeden ľudský život na šesť miliónov korún. Takže ak tento projekt zachráni čo i len jeden ľudský život, bude to mať svoj účinok," uviedol pre agentúru SITA hovorca MDPT SR Marián Jánošík.

Pri 62 033 dopravných nehodách vyhaslo vlani na slovenských cestách 579 ľudských životov. Od januára do augusta tohto roku pri nehodách zomrelo 395 ľudí, 1 348 sa zranilo ťažko a 6 224 ľahko. Z celkového množstva 39 512 sa najviac dopravných kolízií stalo v Bratislavskom, Žilinskom a Košickom kraji. Najviac nehôd so zraneniami registruje Košický kraj, ktorý má prvenstvo i v množstve havárií spôsobených vodičmi pod vplyvom alkoholu. Z hľadiska počtu usmrtených ľudí na cestách v tomto roku vedie Banskobystrický, za ním Trnavský, Trenčiansky a Prešovský kraj.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 07:46