StoryEditor

Putin vybral za svojho nástupcu Medvedeva

10.12.2007, 12:29
Autor:
SITASITAČTKČTK
Aktualizované 16:47 | Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok označil za vhodného kandidáta na funkciu prezidenta súčasného vicepremiéra Dmitrija Medvedeva. Na jeho kandidatúre sa predtým zhodli štyri provládne politické strany vrátane tej najsilnejšej, Jednotného Ruska.

Samotný výber kandidáta, ktorého vládne sily odporučia, však bol podľa analytikov iba na Putinovi. "Plne podporujem jeho kandidatúru," citujú ruské tlačové agentúry Putinove pondelňajšie vyjadrenie o Medvedevovi.
Rusko dlhé mesiace s napätím očakávalo, koho Putin označí za svojho nástupcu. Hoci budúceho prezidenta vyberú 2. marca v prezidentských voľbách ruskí občania, nikto nepochybuje o tom, že zvíťazí práve ten kandidát, ktorého vyberie sám Putin.

Doteraz bol považovaný skôr za šedú eminenciu v kremeľskom aparáte. Umiernený liberál Dmitrij Medvedev stál trpezlivo dlhé roky po boku prezidenta Vladimira Putina a čakal na svoju šancu. Bol jeho pravou rukou v rodnom Petrohrade, šiel za ním aj do Moskvy. Lojalita vicepremiéra Medvedeva sa vyplatila  – jeho postup v rebríčku sa zrejme zastaví až na samotnom vrchole. Práve Medvedev by totiž mal byť tým, kto v marci nahradí Putina na poste prezidenta najväčšej krajiny sveta.
Ešte pred desiatimi rokmi by ste pritom Medvedeva našli najskôr v prednáškovej sále petrohradskej univerzite. Vyštudoval tu právo a získal aj doktorský titul. Niekoľko rokov tu potom vyučoval. Práve na petrohradskej univerzite sa zoznámil s Putinom. Toto stretnutie od základov zmenilo jeho život. Nasledoval ho na petrohradskú radnicu a potom aj do Moskvy, keď ruský exprezident Boris Jeľcin vymenoval Putina predsedu vlády.

Profil:
Medvedev: Pragmatik s liberálnym svetonázorom

Ruského vicepremiéra Dmitrija Medvedeva, ktorého v pondelok prezident Vladimir Putin označil za svojho vhodného nástupcu, označujú politológovia za pragmatika, ktorý odmieta akékoľvek politické nálepky. Sám však v niekoľkých rozhovoroch vyhlásil, že je mu bližší skôr liberálny pohľad na svet. Hoci je už dlhé roky jedným z najbližších Putinových spolupracovníkov, je možné, že ak bude zvolený za prezidenta, zvoľní konfrontačný tón ruskej zahraničnej politiky voči Západu, mienia politológovia.
Hoci budúceho prezidenta vyberú 2. marca v prezidentských voľbách ruskí občania, nikto nepochybuje o tom, že zvíťazí práve ten kandidát, ktorého vybral sám Putin.
Štyridsaťdvaročný Medvedev začínal svoju politickú kariéru začiatkom 90. rokov na radnici v Petrohrade, kde si ho vtedajší starosta Putin vybral za pracovníka oddelenia pre vonkajšie vzťahy. Pred víťaznými prezidentskými voľbami v roku 2000 ho Putin ustanovil za šéfa svojej volebnej kampane, po nich sa stal šéfom ruského plynárenského gigantu Gazprom.

Celý článok >>

Profil:

Kto je Dmitrij Medvedev

Dmitrij Medvedev sa ako jeden z najbližších spolupracovníkov Putina stal už v júni 2000 členom predsedu predstavenstva štátneho monopolu Gazprom, kde ho opäť vo funkcii potvrdili v júni 2006. Medvedev tak zároveň spoluurčuje politiku plynárenského a ropného gigantu, najmä vo vzťahu k Európe. Práve Gazprom v posledných týždňoch niekoľkokrát pohrozil Európe, že prehodnotí svoju politiku, ak nezmení svoju protekcionistickú ochranu európskeho energetického trhu. Únia zatiaľ neumožňuje Gazpromu, aby do niektorej vstúpil, keďže nemá oddelené transportné siete. Zotrvávanie na takomto postoji vraj môže mať podľa vedenia Gazpromu „vážne dopady na zabezpečenie dlhodobých dodávok plynu.“ Gazprom dokáže do roku 2015 pokryť namiesto terajšej štvrtiny až tretinu, prípadne polovicu európskych potrieb, no či to tak bude, záleží podľa vedenia spoločnosti len na únii.

Odstávka plynu by však v praxi znamenala, že Európa by prišla o pokrytie štvrtiny svojich potrieb plynu. Hoci odstávky už únia zažila na prelome rokov 2006 a 2007, kedy najprv Bielorusko a na jar tohto roku i Ukrajina neboli schopné splatiť koncernu svoje dlhy, išlo o krátkodobú záležitosť.

Slávka Boldocká


Viac o téme nájdete v utorňajších Hospodárskych novinách.

01 - Modified: 2003-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Rade NATO prvýkrát zasadla žena
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 17:55